Montaż Solidworks jak dajesz zestaw?

Witam

Jestem początkującym w Solidworks i modeluję drewnianą ramę do zabytkowego samochodu, odkryłem, że aby poddać się obciążeniu, trzeba być precyzyjnym 3 cyfry po przecinku (mm).

Nie potrzebuję takiej precyzji, czy możemy zmienić margines błędu na np. 2 cyfry po przecinku czy po prostu na mm...

To sprawia, że marnuję dużo czasu na całą tę precyzję...

Z góry dzięki,

Hello@mickauzet

Nie ma potrzeby stosowania precyzji, ponieważ nie ma ona wpływu na ograniczenia. Ograniczenia znajdują się między dwiema stronami.

Luz jest stosowany tylko w określonych przypadkach, na przykład dla czopa i suwaka lub dla naprężeń w otworze podłużnym, jeśli obrabiany przedmiot wsuwa się w otwór podłużny. Ale w przypadku zwykłych ograniczeń nie ma potrzeby precyzji.

Jeśli uważasz, że nie zrozumiałem, czy możesz zrobić zrzut ekranu sprawy, która Cię niepokoi.

Pozdrowienia

1 polubienie

jednak jest na 0 dwie cyfry po przecinku

exemple2.png

Chciałbym przymocować te dwa elementy do pionowego elementu... ale jest majsterkowicz....

exemple.png

Widok z prawej strony z górnym ograniczeniem (jeden punkt)

exemple3.png

SW nie lubi, żeby nie powiedzieć nienawidzić, przemęczać.
Twój przedni dziób będzie zatem ograniczony przez współosiowość na jednym z okręgów jednego z czopów, równoległość między 2 płaskimi powierzchniami i ograniczenie między wierzchołkiem zbrojenia a licem "prawego tylnego" elementu.
Jeśli chcesz umieścić inne przewody, SW wskaże błąd wynikający z faktu, że twój "prawy tylny" element jest wygięty. Wtedy powinieneś zobaczyć, jak wykonałeś wpusty w tym pokoju.

1 polubienie

Cześć Mick

Uważam, że nie powinniśmy popełniać błędu polegającego na nadmiernym ograniczaniu, ponieważ jest ono bezużyteczne z punktu widzenia rysowania i składania podzespołów. Po prostu dlatego, że nie jesteś w prawdziwym życiu lub pokój może się lekko wygiąć, jeśli to konieczne.

W twoim przykładzie masz dwa czopy wpuszczane, które możesz zmontować z luzem lub bez (spójrz na zaawansowane ograniczenia). W rzeczywistości wystarczy związać tylko jeden czop wpuszczany za pomocą dwóch ograniczeń (jeden czop wpuszczany i jeden, aby zapobiec wydostawaniu się wpustu z wpustu).

Do mocowania od góry potrzebny jest tylko jeden punkt, aby zamocować prawy tylny element. Podobnie jak w górnej części  "prawego tylnego elementu" nie widzimy elementu mocującego. Wszystko, czego potrzebujesz, to jedno ograniczenie, od krawędzi do powierzchni, tj. ograniczenie odległości od części dachu.

Tak więc w Twoim przypadku dla "prawej tylnej części" wystarczą trzy lub cztery bezluzowe ograniczenia, aby zamocować Twoją część. 

Nie zapominaj, że gdy są statyczne (typ podwozia pojazdu), gry są bezużyteczne, z wyjątkiem przyszłego MEP.
Kiedy wykonujesz wiązanie współosiowe między 6 a 7 otworami, masz luz, ale naprężenie współosiowe nie bierze go pod uwagę, ponieważ śruba będzie  idealnie wyśrodkowana (współosiowa z 7 otworami). Gra jest używana tylko przez redaktora, aby mógł bez większych problemów wykonywać swoją pracę.

Pozdrowienia

PS: Jeśli opublikujesz swój montaż, możemy dać Ci diagnozę Twoich ograniczeń i dać Ci kilka wskazówek, jeśli to konieczne ;-) dla Twoich ograniczeń.

2 polubienia

tak, tak, dokładnie, chciałbym tylko naprawić wpust w jednym punkcie, ale nawet tego nie mogę tego zrobić! Każdy wpust i otwór są równoległe do płaszczyzny, więc normalnie musi być dobrze!! na drugim wzmocnieniu po błotniku i reszcie po prostu bym je dostosował wizualnie....

Mam inne drobne pytania, w końcu chciałbym znaleźć osobę, która posiada frezarkę cyfrową, aby wyjąć kawałki z frezarki, czy masz jakieś adresy, ktoś, kto mógłby mi wycenić popiół gotowany na parze?

Czy są jakieś warunki, które muszą być spełnione w budowie? Na przykład po prostu usuwanie materiałów lub cokolwiek?

Z góry dziękuję

Mick

Wysyłka Twojego zespołu pocztą będzie łatwiejsza, aby Ci pomóc, ponieważ zakładam, że nie jesteś w trakcie konserwacji i nie masz dostępu do "Gorącej linii" swojego dealera.

Dzięki temu zaoszczędzisz czas, a przy okazji możesz się czegoś nauczyć ;-) ;-)

Pozdrowienia

Po tym samym z tyłu nie rozumiem, dlaczego drugie zbrojenie źle spada, skoro jest takie samo... I możesz zobaczyć po prawej stronie, że dwa końce pleców są równoległe od razu!

arriere.png
1 polubienie

Jak mogę opublikować zestaw?

Dobry wieczór

W solidworks

1. Gdy zestaw jest otwarty, Do ==> Plik
  2. Skład na wynos (lub Spakuj i idź) w zależności od posiadanej wersji.
  3.  Zaznacz tylko "zapisz w pliku ZIP" na pulpicie lub w innym miejscu, w którym na pewno łatwo go znajdziesz.
  4. Wróć do forum i pod wiadomością z odpowiedzią wybierz pozycję przeglądaj
  5. Wybierz plik i zweryfikuj
  6. Zajmie to kilka sekund z animowanym GIF-em (który wygląda jak pompa perystaltyczna)  i klasycznym komunikatem, że wiadomość jest OK

Do zobaczenia jutro ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Przepraszam za opóźnienie, oto mój załączony montaż.

Pozdrowienia

assemblage_complet.zip

Cześć Mick

Rozumiem twój problem.

Pańska trudność wynika przede wszystkim ze sposobu, w jaki wykorzystuje Pan ograniczenia, powiedziałbym, że niewłaściwie, a zwłaszcza z faktu, że traktuje Pan części jako mechaniczne, podczas gdy nie jesteśmy bardziej w filozofii stolarza czy stolarza.

Na przykład nakładasz  powierzchnię ograniczenia, na której tworzysz prostopadłość, która uniemożliwia połączenie części z innym elementem wiązki.

Ponieważ twoje części są źle zaprojektowane (mają kształt drewna, nie są łatwe), potrzebujesz pewnej elastyczności w montażu, co nazywasz "GRĄ", do tego musisz użyć linków  kropka-kropka lub arrête_point lub krawędzi-krawędź, które dadzą ci elastyczność (grę), którą mają stolarze w wykonywaniu swojej sztuki. To zrobiłeś dla lewej części obrony ze zbieżnością między dwoma punktami.

Przygotowuję dokument, który będzie Pan/Pani posiadał/a w ciągu dnia i który proponuje sposób postępowania, który powinien pozwolić na osiągnięcie zamierzonych celów w duchu stolarstwa restauracyjnego.

Do pluche

2 polubienia

cześć Mick

Oto obiecany dokument, jeśli masz wersję 2019, mogę odesłać Ci plik, abyś mógł zobaczyć, jak postępowałem.

Wstawiłem plik PDF, ponieważ niektórzy z naszych kolegów nie mają programu WORD. Jeśli chcesz znać słowo, mogę je wysłać później.

Jakość i OUala ;-)

Pozdrowienia

restauration_camion_ancien.pdf
2 polubienia

Witam, bardzo dziękuję za wszystko, to informacja, spróbuję tego dziś wieczorem. 

Poltrone i sofa