Witam wszystkich
Jestem w trakcie tworzenia zespołu z kołem pasowym i okrągłym paskiem, ale nie mogę tego zrobić, nie muszę chyba robić właściwej rzeczy pod względem projektowania części!
Oto montaż
ass___br0003.sldasm
Witam wszystkich
Jestem w trakcie tworzenia zespołu z kołem pasowym i okrągłym paskiem, ale nie mogę tego zrobić, nie muszę chyba robić właściwej rzeczy pod względem projektowania części!
Oto montaż
Witam
Nie możemy otworzyć pliku zestawu.
Opublikuj kompozycję na wynos, abyśmy mieli Twoje komponenty.
Witam
Czy ten mały samouczek może ci pomóc?
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/fonction-courroie
Nie znam funkcji koła pasowego. Z drugiej strony, umieszczając wiązania między płaszczyznami i koncentryczną między promieniowym segmentem paska a cylindrem koła pasowego, udaje mi się zamocować komponenty.
W załączeniu znajduje się plik.
Wydaje mi się, że SW2015 pozwala na bezpośrednie zawarcie między nimi części cylindrycznych.
Nie pamiętam, jak nazywa się to ograniczenie, ale jest to rodzaj stycznego współczynnika. Do zobaczenia.
Witaj Libellule944
Nie mogę otworzyć pliku, ponieważ jestem w soldworks 2010
Tak, powiedz mi, jak to zrobić!
Dziękuję za odpowiedź
Już zamocowałem koło pasowe na początku przestrzeni roboczej => Zbieżność między różnymi płaszczyznami.
Wtedy:
- zbieżność płaszczyzny czołowej pasa z oryginalną płaszczyzną czołową.
- Wyświetl szkic1 funkcji skanowania paska i wybierz segment szkicu promieniowego, który ma być powiązany ze współosiowym względem cylindra koła pasowego.
- Na koniec musisz wyrównać oryginalną prawą płaszczyznę z prawą płaszczyzną paska (odległość między płaszczyznami, ponieważ początek koła pasowego i początek paska nie pokrywają się).
Więc mam nadzieję, że to jasne? Nie mam zbyt wiele czasu na robienie sitodruków.
Witam
Przede wszystkim musisz przyzwyczaić się do posiadania całkowicie ograniczonych szkiców (patrz sekcja o kole pasowym).
Dokładnie ten szkic byłoby interesujące ustawić go tak, aby płaszczyzna po prawej stronie przechodziła przez środek wąwozu.
Następnie w prosty sposób:
- spraw, aby środek jednego z półkoli paska pokrywał się z początkiem koła pasowego
- ustawić prawą płaszczyznę pasa równolegle do prawej płaszczyzny koła pasowego,
Trudność polega na tym, że zwykle będziesz mieć drugie koło pasowe, więc
- albo sprawisz, że początek drugiego koła pasowego zbiegnie się z górną płaszczyzną pasa (która w związku z tym będzie musiała zostać zmodyfikowana tak, aby ta płaszczyzna przechodziła przez oś półkoli)
- lub (ale istnieje ryzyko nadmiernego naprężenia) spraw, aby początek drugiego koła pasowego pokrywał się ze środkiem drugiego półkola.
Moim osobistym nawykiem, gdy mam tego rodzaju części, staram się umieszczać płaszczyzny odniesienia tam, gdzie nie ma płaszczyzny, ale gdzie odniesienie do płaszczyzny może być przydatne później (typowy przypadek: płaszczyzna symetrii części lub funkcji).
Dziękuję za odpowiedzi
Spróbuję twoich kroków
Pozdrawiam Denis