Czy w SW można prawidłowo pogodzić projektowanie od dołu do góry i od góry do dołu.
Jeśli wezmę przykład:
Mam zespół A1, w którym zdefiniowałem kilka zmiennych globalnych używanych do sterowania moimi konstrukcjami w częściach składających się na A1. Jak na razie jest dobrze, to projekt odgórny.
Kiedy wstawiam A1 do innego zespołu A0 i przechodzę do edycji mojej części P1, w panelu zmiennych mam słynny wykrzyknik informujący mnie, że relacja jest zdefiniowana poza kontekstem, oraz komunikat informujący mnie o błędzie składniowym, gdy opuszczam panel. To naprawdę nie jest czyste, mimo że wydaje się, że i tak działa.
Jest to wykonalne, ale unikaj zbytniego mieszania gatunków.
Dla mnie montaż odgórny dobrze nadaje się do pierwszego szkicu, szkicu, szybkiego badania, które następnie trzeba wykonać ponownie jako model odgórny, gdy tylko rozwiązanie jest w porządku.
Ponadto Solidworks ma trudności z zarządzaniem, gdy tylko pojawią się odniesienia zewnętrzne. A jeśli zdarzy się, że posadzisz w środku, bardzo szybko zawołasz o pomoc, aby znaleźć to, co zostało zgubione lub nie.
Ale w przypadku badania nie ma problemu, o ile regularnie wykonujesz kopie zapasowe.
Niestety, to jest odpowiedź, której się obawiałem. Jako były użytkownik CATIA, jestem trochę oszołomiony, gdy to widzę (wiem, że cena nie jest taka sama). Ale kiedy widzę takie rzeczy, mam halucynacje:
Przejście parametru między zespołem a jego komponentem (w tym wirtualnym) powinno być obsługiwane czysto i nie powinniśmy otrzymać tego rodzaju komunikatu podczas otwierania elementu w nowym oknie.
Więc jeśli dobrze rozumiem, jedynym realnym sposobem współdzielenia ustawień między plikami w solidworks jest połączenie ich z plikiem .txt?