Po wykonaniu polecenia ZMIERZGEOM, które umożliwia zmierzenie obszaru w programie AutoCAD, nie mogę dokończyć polecenia i uzyskać wartości powierzchni.
Oprogramowanie zawsze prosi mnie o dodatkowy punkt:
Zamówienie: _MEASUREGEOM Wprowadź [Odległość/Promień/Kąt/Skrzydło/Objętość] <Odległość>: _area Określ pierwszy narożnik lub [Obiekt/Dodaj obszar/Odejmij obszar/Wyjdź] <Obiekt>: Określ następujący punkt lub [Łuk/Długość/Okres]: Określ następujący punkt lub [Łuk/Długość/Okres]: Określ następujący punkt lub [Łuk/Długość/Okres]:
Za każdym razem, gdy sprawdzam poprawność klawiatury lub naciskam spację, zawsze otrzymuję tę samą odpowiedź:
Określ następny punkt lub (....)
Plik, nad którym pracuję, pozwalał mi na to do tej pory. Funkcja przestała działać, a ja nie wiedziałem dlaczego.
Gdy potrzeba obliczeń powierzchni się powtarza, radzę zamodelować kontury za pomocą polilinii. Jest szybki i uzyskuje się obszary i obwody bez uruchamiania polecenia na palecie właściwości.
Polecenie FPOLY pozwala nawet na automatyczne utworzenie tej polilinii przy użyciu algorytmu podobnego do tego, który jest używany do kreskowania.
W programie Autocad 2013, po wybraniu i kliknięciu ostatniego punktu obszaru, który chcesz zmierzyć, zamiast szukać następnego punktu (ponieważ oczywiście nie ma ich więcej...), wpisujesz nagłówek "t" dla sumy. To właśnie oferuje autocad w wierszu poleceń u dołu ekranu... ale wskaźnik myszy może pozostać w obszarze rysowania...
Aby obliczyć obszar, który wyznaczasz 1 - Z menu Narzędzia wybierz opcję Informacje . Następnie wybierz Obszar lub wpisz OBSZAR w polu poleceń. 2 - Określ punkty w kolejności określającej obwód obszaru, który ma zostać obliczony. Następnie naciśnij ENTER. Program AutoCAD łączy pierwszy i ostatni punkt w celu wyznaczenia obszaru i wyraża go wraz z jego obwodem w jednostkach zdefiniowanych za pomocą polecenia ŁĄCZNOŚCI
Aby obliczyć powierzchnię obiektu 1 - Z menu Narzędzia wybierz opcję Informacje . Następnie wybierz opcję Obszar. Lub napisz AIRE w polu poleceń 2 - Wpisz O (wielka litera w słowie "Temat") w wierszu poleceń. 3 - Kliknij na obiekt.
Program AutoCAD wyświetli obszar i obwód wybranego obiektu w polu poleceń.
Polecenie AIRE umożliwia również dodawanie lub odejmowanie obszarów za pomocą odpowiednio A (wielka litera w słowie "Dodawanie") lub S (wielka litera w słowie "Odejmowanie") w wierszu poleceń po aktywacji poleceniaAIRE