Automatyzacja projektowania

Witam

W przyszłym projekcie chciałbym zautomatyzować projektowanie moich części solidworks,

W pliku Excel chciałbym wypełnić moje przyciemnienie części, a także pozycję średnicy w X i Y itp

Czy można utworzyć plik Excel i zintegrować go z Solidworks?

A przede wszystkim, jak to zrobić?

Dziękuję za odpowiedzi.

Witam

Jeśli Twoje części są nadal na tej samej podstawie, zorientuj się po stronie rodziny części za pomocą tabeli Excel lub tabeli SW.

Szczerze

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź

Dobry wieczór

Czy możesz dostarczyć nam sitodruk części, które chcesz zautomatyzować?

Możliwość makro, rodzina części....

Cdlt powiedział:

Witam

Pracuję przy meblach, elementy są kwadratowe lub prostokątne z mniej więcej różnymi parkingami

Wymiary zmieniają się w zależności od mebla, a otwory należy dodać lub usunąć

Wypróbowałem rodzinę pokoi, ale problem polega na tym, że używam Smartproperties do kodowania mojego planu i mam wszystko w tym samym pokoju, co trochę jest inteligentnym błędem.

Spójrz na driveworks 

Jest to idealne narzędzie do tego typu prac

@+

2 polubienia

Czy jest to płatne narzędzie?

Driveworks express jest bezpłatny 

Driveworks pro jest płatny

w Google jest samouczek Max

Zobacz, jak to wygląda

@+

Pod solidworks jest to możliwe, ale jak mówi gt22 driveworks jest bardziej odpowiednie

1 polubienie

Driveworks wygląda bardzo dobrze, ale myślę, że konfiguracja może być dość ciężka.

Najprostszą z nich jest rodzina części Excel, która pozwala kontrolować niemal wszystko, co chcesz w Solidworks.

Równania pozwalają również kontrolować pewne rzeczy (np. obliczanie liczby otworów do wykonania lub ich odstępów)

Jeśli masz problemy z kodyfikacją planu, możesz skorzystać z funkcji bibliotecznych (sterowanych przez Excela), które wstawisz do swoich części: zachowujesz elastyczność kontroli i rygor kodyfikacji.

Funkcje regału są z pewnością również rozwiązaniem, które pozwoli Ci zagłębić się w swój zawód (pozwala na przykład wykonać całe wiercenie / obróbkę danego rodzaju zawiasu za pomocą 1 kliknięcia).

Visiativ udostępnił bezpłatnie specjalne funkcje regałów z drewna/mebli, jeśli masz subskrypcję Mycad. Powinieneś się temu przyjrzeć.