Automatyzacja balustrad w solidworks

Cześć wszystkim!

Właśnie zarejestrowałem się na stronie i nie bez powodu...

Pozwólcie, że wyjaśnię, w mojej starej firmie widziałem, że tabela Excela została opracowana do modyfikacji parametrów poręczy w solidworks.

Można powiedzieć, że potrzebujemy x słupków (lub odległości od środka), z powrotami (z kątem), gładkich, takich jak Ø, pod szyną, takich jak Ø, listwy przypodłogowej itp. a model 3D zostanie wygenerowany automatycznie.

Na moim nowym stanowisku mogłoby mi to zaoszczędzić sporo czasu, a nawet odejść na inne "powtarzalne" funkcje.

Czy możesz mnie oświecić na ten temat, jak postępować, ...

Przeszukałem już net, ale nic, co za bardzo odpowiadałoby moim potrzebom.

Z góry dziękuję

1 polubienie

Witam

To zależy od Twojego sposobu pracy: jeśli na przykład balustrada jest częścią (sldprt), dość łatwo jest stworzyć model, który można skonfigurować za pomocą arkusza Excel, który będzie po prostu rodziną części (nawet jeśli istnieje tylko jedna konfiguracja).

Jeśli pracujesz bardziej przez montaż, może to być trochę mniej proste, ale możemy osiągnąć ten sam cel.

4 polubienia

Witam

Rzeczywiście, jeśli chodzi o modyfikację istniejącej części, użycie rodzin części jest bardzo łatwe.

W przeciwnym razie musisz programować w VBA w interfejsach API SolidWorks, a to wymaga dobrych podstaw w programowaniu.

Przykładowy kod do programowania nowego dokumentu:

http://help.solidworks.com/2014/english/api/sldworksapi/solidworks.interop.sldworks~solidworks.interop.sldworks.isldworks~newdocument.html

1 polubienie

Pracuję więcej z mieszankami.

W moim pomyśle słupek to kawałek (zmienna: jego wysokość), szyna to inna z już zdefiniowanym odcinkiem (zmienna: jej długość, zmiana nachylenia, ...), dla szyny nośnej i listwy przypodłogowej taka sama jak szyna.

Potem, jeśli sekcje mogą być zmienne, jest to dar niebios!

Celem jest możliwość dość łatwego rozdzielenia części w celu wykonania szczegółowych rysunków.

Jak powiedziałem wcześniej, moim głównym celem jest wykorzystanie takiego pliku do modelowania balustrad, które robię bardzo regularnie, ale zmutowałem do innych zastosowań (np. bramy, ...).

Nie zamykam się na rozwiązania. Celem jest oszczędność czasu.

Jeśli tworzenie pliku zajmuje więcej czasu, ale jest bardziej wszechstronny, bardzo szybko się zwróci!

Dziękuję

1 polubienie

Więc jeśli chodzi tylko o konfigurację zespołu, rodziny części mogą być odpowiednie, czy już ich używasz?

Przykład tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=aGZTv99R4hE

Zastosowanie jest takie samo w przypadku zestawów.

Najprościej moim zdaniem jest utworzenie pliku, dokonanie wszystkich możliwych zmian w 2 konfiguracjach, oraz automatyczne utworzenie rodziny części:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Creating_a_Design_Table.htm

Każda balustrada jest wyjątkowa, czy też masz elementy ponownie wykorzystane między "projektami"?

Jeśli każda balustrada jest unikalna, najlepiej będzie zrobić sobie model (niezmienny w czytaniu tylko złożeń, części i rysunku), a po jego ustawieniu stworzysz kompozycję, którą możesz zabrać na wynos. W ten sposób Twój model pozostaje standardowy, a Ty otrzymujesz wszystkie części specyficzne dla projektu wraz z ich planami w swoim pliku biznesowym.

2 polubienia

Mówiąc prościej.

-Rysuję balustradę na szkicu.

-Umieściłem równania, aby sparametryzować liczbę linii składających się na pręty zgodnie z długością poręczy i maksymalną pożądaną odległością od środka (w twoim przypadku przypuszczam, że 110 mm).

-Następnie tworzę konfiguracje według liczby szczebli. (konfiguracja 1: 3 szczeble, konfiguracja 2: 4 szczeble itd...) i wstawiam równanie, aby aktywować tę lub inną konfigurację zgodnie z liczbą pasków, która odpowiada właściwej konfiguracji

-Następnie, logicznie rzecz biorąc, wszystko, co musisz zrobić, to otworzyć balustradę, wpisać swoją całkowitą długość, szczeble zostaną obliczone, a następnie aktywowana zostanie konfiguracja powiązana z liczbą szczebli.

Jedynym problemem będzie zarządzanie maksymalną odległością od środka zgodnie z używanymi sekcjami profilu. Ale to nie jest dramatyczne...

To jest to, co robię w domu i to jest to, co uważam za najbardziej logiczne i najprostsze do wprowadzenia.

Czy jest to dla ciebie jasne?

1 polubienie

i dlaczego nie skorzystać z DriveWorksExpress

Po skonfigurowaniu masz wszystkie potrzebne wymiary i części

musisz tylko zmienić zewnętrzne strony

Umieści Cię w tylu barach lub (pokoju) z regularną przestrzenią, zgodnie z Twoim poprzednim requette

A co więcej, to Twój rysunek i Twoja lista oraz nomenklatura 

magia co ;-)

Zobacz między innymi ten film instruktażowy

Zobacz tę stronę Samouczek Google Driveworks  Xpress

https://www.google.fr/search?q=driveworksexpress&rlz=1C1CHFX_frFR512FR512&oq=driveworksexpress&aqs=chrome.0.57j62.8217&ie=UTF-8#tbm=vid&q=driveworks+xpress+tutorial+

@+ ;-))

https://www.youtube.com/watch?v=ndRLdKdXKWI

@+ ;-))

5 polubień

O tak, po tym jest pewne, że DriveWorks jest w stanie to zrobić.

Trzeba się tylko trochę nauczyć, ale pozwala to na tworzenie baz danych w zależności od rodzaju części.

Dobra robota gt ;)

1 polubienie

.PL

Nie używam rodzin części, ale poświęcę trochę czasu, aby zainteresować się pytaniem za pomocą linków, które do mnie dołączyłeś. Wydaje mi się, biorąc pod uwagę opisy, które przejrzałem, że jest to dobre rozwiązanie mojego problemu. Ciąg dalszy nastąpi.

Benoit.LF

Tak, każda balustrada będzie unikalna, ale z tymi samymi podstawami. Te same słupki balustrady, ten sam przekrój belki, ten sam przekrój pod szyną, ten sam przekrój listwy przypodłogowej. A wszystko to przy ustandaryzowanych odległościach między osiami (zgodnie z normami NF i zakładami przemysłowymi).

Punkty, które ulegną zmianie, to: wysokościomierz belki (belka pomocnicza i listwa przypodłogowa będą podążać za swoimi odległościami środkowymi), a tym samym całkowita wysokość, na którą idziesz. Długość mojej balustrady. Jeśli występują kąty (np. powrót 90°). Rozstaw słupków (w zależności od całkowitej długości balustrady, ograniczeń usytuowania, tego, czy rozstaw słupków jest jednorodny itp.).

Bart

Twoje rozwiązanie może być interesujące, ale wydaje się, że nie spełnia moich potrzeb. Dziękuję wszystkim za udział w moim dylemacie!

PS: Tak, pozwalam sobie zwracać się do Was po imieniu, uważam, że jest to prostsze i bardziej przyjazne dla użytkownika. Wszyscy jedziemy na tym samym wózku. Mam nadzieję, że nikomu nie przeszkadzam...

1 polubienie

Nikomu nie przeszkadzasz, wręcz przeciwnie =)

Całkowita automatyzacja, uważam za bardzo niebezpieczną w tym sensie, że nie przeprowadza się już kontroli przez ludzi.

Zbytnie poleganie na IT jest złą rzeczą.

Dlatego pracuję w tym kierunku, starając się zautomatyzować tak bardzo, jak to możliwe, przy jednoczesnym zachowaniu punktów kontrolnych.

Cóż, to mój punkt widzenia =)

Powodzenia!

2 polubienia

@ Pouti

DriveWorks xpress to właściwe narzędzie

Wystarczy spojrzeć na linki w moim poprzednim poście

(Duży szwedzki producent używa go do modelowania tych modeli mebli)

Jeśli chcesz zoptymalizować swoją pracę i zminimalizować czas odbudowy, nie jest lepiej

Teraz, gdy masz już informacje, zależy to od Ciebie

@+;-))

2 polubienia

Obejrzyj ten film demonstracyjny

http://www.leguide3d.com/video/driveworks-2

w tym ten przykład, który dobrze przemawia wizualnie,

https://www.youtube.com/watch?v=2wXN0VbKH58

To magia ;-)

Będziesz bardzo zaskoczony, to narzędzie, którego potrzebujesz

https://www.youtube.com/user/DriveWorks

@+ ;-))

GT22 powiedział:

Zbadam również tę drogę...

Czy DriveWorks jest już zintegrowany z solidworks, czy jest to dodatkowa aplikacja? Nie za darmo?

Po dobrym obejrzeniu Waszych filmów w ten weekend będę Was informować (brak dostępu do wideo w moim miejscu pracy...)

Dziękuję i życzę miłego weekendu

1 polubienie

W każdym razie, z metodologicznego punktu widzenia (poza narzędziem) musisz formalnie zdefiniować (na piśmie) wszystkie zmienne i możliwości swojego modelu tej balustrady (liczba stóp, możliwość nieprzestrzegania odległości środkowej na 2 lub 3 stopach, 1, lub 2 lub 3 powroty, ...).

Zapewni to również większą widoczność w wyborze narzędzia (elastyczność).

PS: przepraszam  , że cię chcę... ;-)

2 polubienia

@ Pouti

TAK, jest zintegrowany z SolidWorks

Miłego czytania

@+ ;-))

Zobacz także dyskusję na temat FOFO

http://www.lynkoa.com/forum/3d/quelle-est-la-difference-entre-une-piece-avec-configurations-et-driveworks

Wiele linków do DriveWorks

@+ ;-))

Dobry wieczór

Właśnie obejrzałem filmy, do których dołączyłeś.

Jeśli chodzi o rodziny części: Wydaje mi się, że to jest to, co obowiązywało w mojej poprzedniej firmie.

Dla DriveWorks to zdumiewające...!

Ale zawsze jest jakieś ale. Jakie są zalety i zalety każdego z rozwiązań? Bo oba oczywiście odpowiadają mojemu problemowi...

W przypadku 2 rozwiązań, które musisz zabrać z kompozycjami, aby je zabrać ze względu na archiwizację rzeczy? 

W obu przypadkach musisz stworzyć podstawowy model, a następnie utworzyć konfigurację?!

Zobacz materiał GT22 

Przykład klatki schodowej jest dokładnie takim rodzajem użytku, jaki chcę zrobić z mojego pragnienia automatyzacji...

W każdym razie

Bądź po imieniu ;-)

I dziękuję za odpowiedź!

1 polubienie

@. Pouti (Pouti)

Spróbuj wykonać test z podstawową częścią, postępując zgodnie z procedurami 

A referencje zadbają o zaletę nazywania, nagrywania i tworzenia rysunków w AUTO, co jest niezaprzeczalnie oszczędnością czasu i szacunkiem dla archiwizacji produktów

przetestuj i powiedz mi wszystko, wszystkie uszy czekają na wynik

Powodzenia

@+ ;-))

1 polubienie