Cze wszystkim
Mam do wykonania projekt, który polega na zaprojektowaniu agregatu chłodniczego dla przemysłu agronomicznego na SW. Ten model 3D musi być konfigurowalny, w zasadzie, jeśli zmienię wymiary tej maszyny, model 3D (części + montaż + plany + BOM) musi zostać zaktualizowany. Jestem w tym punkcie. Teraz muszę przenieść moje BOM do pliku Excel, aby następnie wykonać kalkulację, która również musi być automatyczna.
Szukam więc rozwiązania, które podczas tworzenia nowego szablonu automatycznie przenosi mój BOM do pliku Excel.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
FYI, używam SW 2017 z DriveWorks Xpress do automatyzacji mojego modelu
Witam
O ile mi wiadomo, nie ma dynamicznego powiązania między oprogramowaniem a Excelem, może z wyjątkiem makra. Zwłaszcza, jeśli dołączysz miniaturę części, jest ona całkowicie zamknięta, a zatem niemodyfikowalna. :-{
Jeśli istnieje, byłoby to również bardzo przydatne dla mnie, ponieważ w przypadku prototypów nie musimy zmieniać wymiarów ani nazw plików.
Poczekajmy na opinię naszych kolegów i koleżanek
Pozdrowienia
Nie wiem zbyt wiele o DriveWorks, ale jeśli nie pozwala na pobranie BOM-a Excela, nie ma podstawowego automatycznego narzędzia w oprogramowaniu, które by to umożliwiało (przynajmniej dwustronnie).
Rozwiązania:
1- Opracuj lub zleć opracowanie za pomocą makra własnego rozwiązania, z kosztami, jakie generuje to w przypadku podwykonawstwa deweloperskiego, oraz wysokimi możliwościami technicznymi i czasem na rozwiązanie deweloperskie własnymi środkami.
2- Znajdź komercyjne rozwiązanie, które robi to, czego chcesz: sprawdź, czy PilotAssembly (MyCadTools firmy Visiativ) może spełnić Twoje wymagania:
https://help.visiativ.com/mycadtools/2022/fr/PilotAssembly.html
Jeśli tak, to moim zdaniem koszt licencji MyCadtools pozwoli Ci zaoszczędzić dużo czasu, czasu, który w przeciwnym razie spędzisz w dev i niepewności co do dotarcia do końca swojego projektu (to ode mnie zależy, czy będę miał bardzo dobrą bazę w SW dev).
Ok, dziękuję za odpowiedzi, przyjrzę się tym 2 możliwym rozwiązaniom.
Jeśli uda mi się znaleźć rozwiązanie, przekażę je Tobie
Pozdrowienia