Automatyzacja (masa) ramki granicznej (wymiar całkowity)

Cze wszystkim

Staram się odtworzyć wymiary z zestawu części, aby móc je wyodrębnić.

Czy istnieje sposób na zautomatyzowanie obsługi, aby uniknąć otwierania każdej części i/lub zespołu w celu uruchomienia narzędzia "obwiedni"?

Z góry dziękuję za pomoc

Florian 

Witam

Tak, możliwe jest stworzenie małego programu, który pozwoli Ci:

- Załaduj z listy udział lub ASM w oprogramowaniu.

- Oblicz wymiary całkowite zgodnie z X, Y i Z.

- Pobierz te wartości i nazwę załadowanego pliku, aby zapisać je w pliku dziennika.

- Zamknij PRT lub ASM.

- Przejdź do następnego pliku.

Wymaga to jednak pewnej wiedzy z zakresu programowania VB.net lub C#, a także trochę czasu.

Czy twoje pliki są w systemie Windows czy w Epdm, ponieważ zmienia to trochę grę dla programu?

Czy jest duża ilość plików do przeskanowania?

Pozdrowienia

1 polubienie

Oto mały program, który już pozwala podać ogólne wymiary pliku ASM lub PRT załadowanego w SW.

Aby rozpakować na pulpicie, uruchom oprogramowanie, załaduj plik 3D, uruchom program i kliknij jedyny dostępny przycisk.

Ten program zawiera funkcję obliczania wymiarów całkowitych, ale to wszystko na razie, mogę podać źródła, jeśli jest to odpowiednie.

Pozdrowienia

boundingbox.zip

Cześć d.roger,

Dziękujemy za Twoją opinię.

Aby wyjaśnić moją potrzebę:

- Mam do przetworzenia trochę mniej niż 1000 sztuk.

- Znajdują się na oknach.

- Najlepiej byłoby uruchomić narzędzie, które zapisuje wartości X, Y i Z w ustawieniach PART lub ASM

Pozwoliłoby mi to następnie wygenerować listę części z tymi informacjami, ale także innymi

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Florian

Witam

Oto kolejna wersja programu, która pozwala na:

- Wczytując plik CSV zawierający listę plików do analizy, należy pamiętać, że lista ta musi być sformatowana tak, jak plik liste.csv dołączony do programu.

- Otwórz każdy plik w Solidworks.

- Oblicz wymiary zewnętrzne każdego załadowanego 3D.

- Zapisz wynik w pliku csv o nazwie résultat.csv i przechowywanym w tym samym katalogu, co dołączony plik wykonywalny.

Aby rozpocząć, najlepiej przetestować niewielką ilość kopii plików 3D.

Nie stworzyłem funkcji zapisywania wyniku w ustawieniach pliku 3D, ponieważ jako osoba zewnętrzna nie sądzę, żebym musiał na nich ingerować w trybie edycji.

Jeśli posiadasz wiedzę programistyczną, mogę dostarczyć Ci kod źródłowy dołączonego programu, aby dostosować się do Twoich potrzeb.

Pozdrowienia

boundingbox.zip
1 polubienie

Szczerze mówiąc, działa naprawdę dobrze, wielkie dzięki.

Osobiście nie mam zbyt wielu referencji w programowaniu, ale chcę uzyskać źródło informacji.

Szkoda, że oprogramowanie nie pozwala na automatyczne pobieranie tych informacji.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Florian

W załączeniu znajduje się plik tekstowy zawierający funkcje użyte w programie załączonym w poprzednim poście (jest w C#).

Jeśli program działa dla Ciebie, rozwiązałeś temat?

Pozdrowienia

fonctions.txt
1 polubienie

@ D.Roger

Tak, jeszcze raz wielkie podziękowania

Cze wszystkim

Po prośbie o ulepszenie i kilku wymianach z froussel, udostępniam nową wersję narzędzia "boundingbox". Ta nowa wersja umożliwia rejestrowanie wymiarów wymiarów, jak również masy dla każdej konfiguracji plików Solidworks.

Pozdrowienia

boundingbox-3.zip
2 polubienia

Podziękowania dla D. Rogera za jego dyspozycyjność.

Nowa wersja powinna ułatwić życie tym, którzy muszą wymiarować pudełka do pakowania / kartony / walizki na swoje części / zespoły

Uwaga dla użytkowników EPDM : pliki muszą istnieć lokalnie na komputerze, na którym uruchamiany jest program, a wersja plików lokalnych musi być poprawna. Jeśli plik lokalny nie istnieje, program zwraca komunikat o błędzie, ale jeśli wersja jest "zła", wykonuje obliczenia z wersją widoku lokalnego (ale pozwala również na porównanie między 2 wersjami, jeśli uruchamiasz program 2 x na 2 różnych wersjach)

1 polubienie

Witam, (Szczęśliwego Nowego Roku!)

Przepraszam, że grzebię w temacie, który ma 3 lata, ale mam problem.

Próbowałem uruchamiać twoje programy jeden po drugim, ale nic nie działa. W pliku wynikowym otrzymuję naprzeciwko każdego pola: nieistniejące pliki

Dobrze sprawdziłem ścieżkę, spróbuj w folderze na pulpicie, o różnych nazwach (miałem przecinek w każdej nazwie części, więc Excel nie zrozumiał i zamiast tego postawiłem znaki zapytania..), używając twojego pliku "lista" do stworzenia mojej listy części, ..

Pomyślałem też, jestem na SW20 SP04, czy twój program działa na nowych wersjach?

Dziękuję bardzo, jeśli odpowiesz ponownie po tak długim czasie.  

Pozdrowienia

Przy odrobinie szczęścia @d.roger przejdzie przez to i będzie wiedział, jak ci odpowiedzieć lepiej niż ktokolwiek inny, ponieważ to on jest autorem.

1 polubienie

Witam

Błąd "Pliki nieistniejące" wskazuje, że pliki wymienione w pliku liste.csv nie zostały znalezione lub nie istnieją, w jaki sposób zapisywany jest plik liste.csv? Czy możesz to opublikować?

Pozdrowienia

Witam

Załączam plik listy, którego używam (wziąłem twój plik dostarczony w ZIP i zmieniłem wiersze)

Bardzo dziękuję za poświęcony czas! 

Pozdrowienia

liste.csv

Witam

Oto, co napotykam jako nazwę pliku, gdy otwieram plik listy w edytorze tekstu:

Powinniśmy spróbować z prostszymi nazwami plików, aby sprawdzić, czy pochodzi to z wersji oprogramowania (w co wątpię), czy z nazwy pliku (nieco skomplikowane). W eseju lepiej unikać nazw z akcentami lub określonymi znakami.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź!

Więc tak się nad tym zastanawiałem, ale problem bierze się stąd, że: to klient tak nazywa swoje części, a w typowym montażu jest ich 700, więc niestety zbyt skomplikowane, żeby wszystko przestawiać...

(Zrobiłem test z wyrzutów sumienia, z klasycznymi nazwami "MMPPLATFORM562T1", to też nie działa...)

Pozdrowienia

Witam

Znaleziony błąd jest w odczycie ścieżki do pliku więc przed interwencją w Solidworks, co mnie trochę dziwi... Czy można zrobić zrzuty ekranu programu podczas korzystania z niego i wysłać mi plik résultat.csv, który wynika z testu?

Nie mogę testować w wersji 2020, ponieważ jestem w 2019 roku.

Pozdrowienia

Wtedy

Pytasz mnie o kroki programu, ale żaden z nich nie jest wykonywany: Klikam przycisk, plik wynikowy pojawia się na pulpicie 

Nadal załączam pliki i zrzut ekranu 

(Nie rozumiem, jak dołączyć kilka plików w wiadomości? czy to możliwe, czy muszę zrobić ZIP?)

Dziękuję

Pozdrowienia 

liste.zip

Czy można spróbować umieścić rozszerzenia plików w pliku liste.csv, takim jak "C:\Users\AA\Desktop\TRIALS\MMPPLATFORM562T1.sldprt", w przeciwnym razie plik faktycznie nie istnieje (nawet jeśli rozszerzenia nie są wyświetlane w systemie Windows, nadal istnieją).

Pozdrowienia

Witam 

Spróbowałem i działa! 

Zrobiłem więc test, umieszczając .sldprt, dobrze daje mi długości, ale mam więcej wierszy mówiących mi "nieistniejący plik", myślę, że to dla innej funkcji programu?

Próbowałem więc z oryginalnymi nazwami zawierającymi przecinki i niestety to nie działa. Podczas otwierania dokumentu wynikowego przecinek w każdym wierszu wygląda następująco: "ï¿1/2" 

Dziękuję za pomoc! Jeśli masz pomysł, zawsze jestem zainteresowany. (masowa zmiana nazwy lub inne ..)

Pozdrowienia

resultat.csv