Automatyzacja montażu łączników i w symulacji

Witam

Czy istnieje sposób na zautomatyzowanie montażu łączników śrubowych do symulacji (~30) bez użycia "Toolbox do" ponieważ nie posiadam licencji profesjonalnej symulacji.

Dziękuję.

Witam

Prawdopodobnie jest to wykonalne za pomocą makra VBA, ale musisz trochę o tym wiedzieć.

Możesz już nagrać makro podczas wykonywania manipulacji i obejrzeć i/lub opublikować kod tutaj.

Aby zapisać i wyświetlić kod makra, zobacz tutaj:

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/c_recording_playing_macros.htm

Witam 

Aby szybko zainstalować kilka, używam funkcji Kopiuj z ograniczeniem, działa całkiem  dobrze.

Pozdrowienia.

W rzeczywistości istnieje zaawansowana opcja "serii", która prawdopodobnie spełnia Twoje potrzeby:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/cworks/r_connector_bolt.htm

Opcja zaawansowana> 

Seria >

Wybierz tę opcję, aby skręcić ze sobą więcej niż dwa komponenty. W przypadku badań nieliniowych można przykręcić więcej niż dwa komponenty objętościowe.

Wybrać powierzchnie cylindryczne obiektów bryłowych lub krawędzie kołowe powierzchni skorupy środkowych komponentów. W przypadku badań nieliniowych należy wybrać ścianę cylindryczną pola objętościowego.

Osobiście nigdy nie udało mi się skorzystać z opcji "seria".

Najmniej najgorszym rozwiązaniem, jakie znalazłem, było skopiowanie łącznika, wklejenie go, a następnie ponowna edycja, aby zmienić krawędzie. Dzięki temu nie musisz już wszystkiego ponownie wprowadzać (należy uważać, często wartości średnic zmieniają się po edycji krawędzi)

@.PL

• Próbowałem VBA, ale kiedy próbuję nagrać tworzenie złącza śrubowego, rejestrator zatrzymuje się i wznawia po wyjściu z funkcji. Następnie w edytorze VBA kod tego okresu nie jest obecny.
  • Seria najwyraźniej nadaje się tylko do wzięcia udziału między dwoma innymi (prawdopodobnie wada tłumaczenia ;-) )

@OBI sieci WAN

• Funkcja " Klej z ograniczeniem " może być używana tylko dla komponentów. W tym przypadku są to łączniki symulacyjne i nie można ich używać do symulacji.

@froussel

• Nigdy nie udało mi się skopiować konektorów.

Kopiowanie z drzewa i wklejanie go do 3D nie działa?

Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać w wale symulacji i wykonać wklejenie prawym przyciskiem myszy>, a następnie kolejne ->wklej (możesz również wkleić siatkę między 2 symulacjami lub przypadkiem obciążenia...)

1 polubienie

Właśnie zdałem sobie sprawę, że aby zrobić to z kleju, absolutnie musisz to zrobić w

• Wybór korzenia drzewa Conector
  • Przycisk > prawej strony - "wklej".

To jedyne miejsce, w którym działa "drążek".

Dzięki firmie froussel