Czy masz problemy z licencją sieciową SolidWorks?

Witam

W mojej instytucji zaproponowano mi przejście z licencji wielostanowiskowych (1 licencja / stanowisko) na licencję sieciową SolidWorks.

Dla tych, którzy są w sieci, chciałbym poznać Twoją opinię: czy miałeś jakieś problemy? Jakie są wady, zalety?

Z góry dziękuję

Alan

Witam

Jesteśmy w licencjach sieciowych i nie ma szczególnego problemu poza wyższymi kosztami!

Oczywiście potrzebna jest stabilna sieć i serwer, na którym można zainstalować serwer licencyjny.

Podczas aktualizowania SolidWorks należy najpierw zaktualizować serwer.

5 polubień

Dla mnie same zalety.

Większa elastyczność w użyciu.

SolidWorks Premium instaluje się na wszystkich stacjach roboczych, nawet jeśli posiada się tylko 1 licencję SW Premium.

Pojedynczy numer seryjny do zarządzania dla SolidWorks (i Mycadtools) jest lepszy do administrowania CAD. Możesz łatwiej przełączyć się na instalację administracyjną oprogramowania.

Po prostu musisz być ostrożny podczas zmiany wersji SolidWorks, musisz również zaktualizować menedżera licencji.

3 polubienia

Użyłem obu wersji... I muszę przyznać, że wersja sieciowa ma wiele zalet.

Na przykład, gdy zmieniasz  komputer (lub ktoś ci go kradnie), nie musisz najpierw przenosić licencji.

Nie wszystkie stacje robocze działają w tym samym czasie na Solidworks. Zwłaszcza, że jesteś nauczycielem, jak sądzę? W rezultacie nie ma już możliwości pomieszczenia i nie ma już jednego pomieszczenia dedykowanego CAD

Z drugiej strony musisz bardzo dobrze zarządzać liczbą licencji, nie zapomnij odłączyć Solidworks, gdy już go nie używasz... i bądź pewny swojej sieci! To głupie, ale jeśli zdarzają się częste awarie, może to być problematyczne.

Znalazłem się w środku projektu z mikronacięciem. W rezultacie, Solidworks stracił kontrolę nad swoją licencją... Nie mogłem nagrywać tego, co robiłem. Zmuszanie wszystkiego do zamykania, ponownego otwierania i przerabiania mojego projektu.

Cóż, to było kilka lat temu, może od tego czasu coś poprawili?

5 polubień

Witam

Jesteśmy objęci licencją sieciową na wiele lokalizacji: serwer znajduje się w Paryżu, a my pracujemy z Lyonu. Poza problemami z połączeniem wszystko działa idealnie. W przypadku skaleczenia mamy kilka komunikatów ostrzegawczych i możesz kontynuować pracę. Nie byłem ostrożny, ale wydaje mi się, że nagrywanie jest możliwe. Na końcu 3. ostrzeżenia Sldwks jest zamykany.

Bierze go pierwszy, który ubiega się o licencję premium. Jeśli symulacja lub inne opcje są uruchamiane automatycznie, ta licencja jest przeznaczona dla pierwszej osoby, która się połączy.

4 polubienia

Właściwie, ile masz licencji?

Może to być interesujące, jeśli uda Ci się zmniejszyć liczbę licencji.

Z drugiej strony, jeśli chcesz pracować na SolidWorks na przykład w weekendy z laptopem, musisz pożyczyć licencję przed wyjazdem. Jeśli tego nie zrobisz, nie będziesz mógł korzystać z SolidWorks. To po prostu nawyk, w który trzeba się wczuć.

5 polubień

Cześć @.PL

To dla 45 litrów, wiedząc, że nigdy nie używamy ich tak wielu w tym samym czasie. Rzadko zdarza się, aby wszystkie sekcje rysunków miały CAD w tym samym czasie (nie sądzę, żeby kiedykolwiek). Dla nauczycieli (podobnie jak dla naszych uczniów) mamy prawo do bezpłatnej wersji SDK, wersji standardowej bez zestawu narzędzi. Nie martw się więc o pracę w domu.

1 polubienie

Witam

Licencja dla jednego użytkownika pozwala na zainstalowanie licencji na drugim komputerze osobistym.

Licencja sieciowa: wymagana, aby móc połączyć się z serwerem swojego prywatnego komputera; co nie zawsze jest możliwe!

1 polubienie

Jeśli więc płacisz za licencje, ciekawie byłoby tak ułożyć harmonogram, aby nigdy nie było więcej niż jednej klasy w tym samym czasie i na wszelki wypadek zaplanować 5 dodatkowych licencji!

1 polubienie

Witam

@gedup: Licencja dla jednego użytkownika upoważnia do zainstalowania licencji na drugiej osobistej stacji roboczej

Nie jest to prawdą od co najmniej 4 lat! Niemożliwe jest dwukrotne zainstalowanie tego samego kodu licencyjnego.

@+

5 polubień

Poprawnie @gedup, licencje dla jednego użytkownika nie pozwalają już na użytkowanie na 2. stacji roboczej.

@.PL, niestety organizacja harmonogramów to już prawdziwy ból głowy, bo ograniczeń jest tak dużo, że jeśli dodam jedno, to zastępca dyrektora mnie skalpuje!

Myślę, że połączenie w sieć naszych 45 licencji pozwoli nam na pełną elastyczność, tak aby wszystkie pomieszczenia wyposażone w CAD pozwalały na korzystanie z SolidWorks. Dopóki nie korzysta z niego więcej niż 45 osób, wszystko się kręci!

3 polubienia

Bądź jednak ostrożny:

Na innym forum ktoś zgłasza problemy z siecią Samba-Edu pod Linuksem!

@Coyote,

Czy przeczytałeś to gdzieś w umowie dotyczącej oprogramowania (coś, czego nikt zwykle nie czyta)?

Ponieważ przeszedłem od początku do końca, aby zdobyć te informacje. na próżno.

A może nie byłam obudzona i to mi uciekło:)

1 polubienie

Twój serwer musi być absolutnie pod kontrolą systemu Windows Server.

2 polubienia

@Azrod, nie, po prostu nie da się aktywować tej samej licencji dwa razy, to wszystko.

2 polubienia

@Azrod,

To mój sprzedawca ostrzegł mnie, że nie możemy już używać zduplikowanych licencji, jak wcześniej. To było jakieś 2 lub 3 lata temu. Z drugiej strony możesz przenieść licencję, użyć jej w innym miejscu, a następnie przenieść ją ponownie i umieścić na pierwszym zestawie.

1 polubienie

Witam

Właśnie zamierzałem zadać to samo pytanie. Ja też miałem trochę przeczuć na ten temat, ale dziękuję za podzielenie się swoimi doświadczeniami. Teraz mam jaśniejsze wyobrażenie o tym, czego mogę się spodziewać, jeśli w końcu zdecyduję się przejść z licencji dla wielu użytkowników na licencję sieciową SolidWorks.

1 polubienie