Recenzje na temat nosorożca...;

Witam

Jako rzeźbiarz w metalu rysuję, a następnie wytwarzam swoje prace. W obliczu ciężkiej wagi 3D, która jest dla mnie finansowo nieosiągalna, czasami słyszę o rhino3D, które jest znacznie bardziej przystępne cenowo. Tylko wtedy, gdy nie jesteś profesjonalistą CAD, trudno jest zorientować się w mocnych i słabych stronach oprogramowania... Czy ktoś mógłby mnie o tym poinformować? Wiedząc, że szukam oprogramowania do rysowania, a następnie do pomocy w produkcji, zwykle wykonywanej mechanicznie. Problemem, z którym mam najczęściej, jest przejście od rysunku części 3D z kilkoma bokami do rysunku wzoru 2D każdej z powierzchni. A moja wiedza, cóż... To trochę solidworks i niezbyt drashsight...

Z góry dziękuję....

Nie wiedziałem o tym, zapisałem się na wersję testową osx, aby zorientować się

Witam

Słyszałem o tym, ale nigdy nie ćwiczyłem tego oprogramowania. Z opisów wydaje mi się, że jest całkiem nieźle.

Witam

Rhino to nieparametryczne oprogramowanie do modelowania powierzchni 3D. Jest to ta sama zasada, co AutoCAD, ale z narzędziami zorientowanymi na 3D. Stworzenie jednolitej części jest bardzo praktyczne, ale nie jest parametryczne, jest modyfikacją i wszystko trzeba przerabiać. Co więcej, podejście to wcale nie jest takie samo. Nie "rozpoznaje" rury ani blachy. To tak, jakby rysować wszystkie elementy w SolidWorks przy użyciu tylko funkcji Bossing/Extrusion. Nie ma biblioteki profili ani funkcji konstrukcji blachowej. Zależy to więc od rodzajów pracy, którą będziesz musiał wykonać.

3 polubienia

Jak mówi @etienne.canuel

z tego, co udało mi się przeczytać i zrozumieć

rhino nie jest oprogramowaniem parametrycznym, takim jak SW / Catia

Chodzi bardziej o design 

Witam

Nosorożec jest rzeczywiście powierzchnią i nie jest parametryczny.

To powiedziawszy, daję ci inną drogę do wykorzystania. Jest to darmowe oprogramowanie "Blender".

O ile jesteś rzeźbiarzem na metalu, może byłoby to "dobre" narzędzie.

Więcej informacji o Blenderze: http://fr.wikipedia.org/wiki/Blender

Pobierz: http://www.blender.org/download/get-blender/

Pod linkiem do Wikipedii na końcu znajduje się link do dokumentu w języku francuskim oraz link do samouczków w języku francuskim.

Interfejs jest w języku angielskim. Oprogramowanie jest potężne i darmowe, więc wypróbowanie nic nie kosztuje, jeśli nie czas, oczywiście...

Do Twojej dyspozycji za + info

Yves

Upsss, tyle samo dla mnie, tłumaczenie interfejsu Blendera istnieje po francusku (zawsze używałem go po angielsku, nie przeszkadza mi to i nie sprawdzałem, czy tłumaczenie istnieje).

Interfejs Blendera jest więc dostępny w języku francuskim :-)

Koniec sprostowania

Yves

Używamy Solidworks i Rhino.......... Pomimo moich 10 doświadczeń z Solidworks, jestem zmuszony powiedzieć, że Rhino jest doskonałym kompromisem.

Ale dzięki różnym dodatkom, takim jak "Grasshopper", możliwe jest przeprowadzenie konfiguracji.

Używam Rhino od 5 lat jako uzupełnienie Solidworks, ale w naszych najnowszych projektach jest na odwrót, używamy Solidworks jako uzupełnienia Rhino!!

Każdego roku Rhino opracowuje nowe dodatki , które sprawiają, że mogę powiedzieć, że to oprogramowanie CAD 3D ma tendencję do zbliżania się do oprogramowania CAD (RhinoCAM itp......)

Wszystko zależy od Twojego zastosowania, my w architekturze Solidworks zapewniamy interfejs z produkcją, a Rhino z architektami. Wymiana informacji jest nieco skomplikowana w przypadku Solidworks, ponieważ konfiguracja jest przeszkodą. 

Jeśli chodzi o koszty, nie ma zdjęcia........ lepsza licencja od Rhino niż Solidworks.

I często to portfel decyduje.....

Nosorożec, idź po to!!

Bardzo dziękuję za spostrzeżenia....

Zasadniczo pamiętam, że rhino jest bardziej do obrazu i tworzenia i skłania się ku opcji produkcyjnej, podczas gdy solidworks jest bardziej zorientowany na opcję produkcji i  produkcji obrazu... utwierdza mnie to w przekonaniu, że rhino bardziej mi odpowiada, zwłaszcza, że jak mówi Nicolas T, oprogramowanie się rozwija... Z drugiej strony trudno jest znaleźć samouczki!

To powiedziawszy, przyjrzę się teraz blenderowi.

Witam

Rhino nadaje się do produkcji, wcale nie do obrazowania, ponieważ wymaga modułów innych firm do uzyskania wysokiej jakości obrazu.

Różnica w stosunku do oprogramowania takiego jak Solidworks jest filozoficzna: oba programy są zaprojektowane inaczej, aby inaczej reprezentować rzeczywistość (która jest klasyfikowana w: objętość dla solidworks, powierzchnia dla rhino). Solidworks i spółka są wydajne w przypadku części mechanicznych. Rhino et Cie za elementy, które zwykliśmy nazywać "designem", wyszukane, ale definiowalne powierzchnie. Blender et Cie do modelowania organicznego (zwierzęta itp.)

Rhino pozwala również na tworzenie planów, nawet jeśli nie jest to do tego najlepsze oprogramowanie, szczerze mówiąc, uchodzi mu to na sucho, zwłaszcza jeśli jest to aplikacja wewnętrzna, która nie wymaga formalizmu reprezentacji planów.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, oferuję szkolenia, w różnych formach, do Rhino i Blendera, mogę Ci odpowiedzieć konkretnie i precyzyjnie na przykładach.

Dzień inicjacji 3D z oprogramowaniem Rhinoceros w poniedziałek, 15 września 2014 r.

Witam

W związku z wielokrotnymi prośbami od naszych potencjalnych klientów, którzy chcą przetestować nasze oprogramowanie Rhinoceros przed jego zakupem, wpadliśmy na pomysł, aby zaoferować Ci dzień wprowadzający do tego oprogramowania, bez żadnych zobowiązań do zakupu licencji. 
Inicjacja, której koszt wynosi 145 euro bez VAT za osobę, zostanie przeprowadzona przez trenera, który ma ponad 15-letnie doświadczenie w pracy z nosorożcami w takich dziedzinach jak projektowanie produktów, biżuteria czy architektura morska.
Szkolenie to jest dostępne dla każdego i nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności w zakresie CAD ani CAD.
Trener i ja będziemy tam, aby Ci pomóc i asystować, jeśli nie będziesz w stanie wykonać ćwiczeń z przewodnikiem. Nie zostawimy Cię samego przed Twoją maszyną, pozostającego w tyle za innymi praktykantami.

Wymagania rejestracyjne są następujące:

1. Następny termin tej inicjacji to poniedziałek 15 września od godz. 9 do 17 Spotkanie o godz. 8.30.
  2. Szkolenie odbędzie się w Paryżu intra-muros, dokładną lokalizację zakomunikujemy tuż przed szkoleniem.
  3. Płatność za szkolenie musi być dokonana wcześniej czekiem, przelewem bankowym lub online.
  4. Musisz przyjść z komputerem Mac lub PC, na którym wcześniej zainstalowano bezpłatną wersję próbną oprogramowania dla systemu Windows. Aby to zrobić, zainstaluj emulator systemu Windows. Jestem do Państwa dyspozycji, aby w razie potrzeby pomóc w tym (zdalne przekazanie).
  5.  Zostanie Ci pozostawiony dokument podsumowujący wykonane ćwiczenia.
  6.  50% kosztów szkolenia zostanie zwrócone, jeśli złożysz zamówienie na oprogramowanie Rhinoceros przed końcem 2014 roku (cena 965 € bez VAT)
  7.  Pozostałe 50% zostanie również zwrócone, jeśli weźmiesz udział w dwudniowym szkoleniu podstawowym z oprogramowania Rhinoceros lub oprogramowania RhinoGOLD (moduł jubilerski)

Na przerwę obiadową oferujemy dostarczenie tac z posiłkami do pokoju. Ta formuła nie jest obowiązkowa. Jeśli jesteś z niego zadowolony, poinformuj nas o tym podczas rejestracji, abyśmy mogli przygotować zamówienie.

Mam nadzieję, że to szkolenie spełni Twoje oczekiwania i pozwoli Ci dogłębnie ocenić to wspaniałe narzędzie do rysowania 3D, jakim jest Nosorożec.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z nami pod numerem +33 1 69 34 81 85 lub contact@cadlink.fr poniżej.
Pozdrowienia.
Philippe PIGEARD
CADLINK
Prezentacja na YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=-nUUp9uYbhI