Recenzje użytkowników Enterprise PDM

Zastanawiając się nad wdrożeniem rozwiązania ePDM, szukam kilku świadomych opinii na temat tego, co to rozwiązanie przyniosło Waszym firmom.

Nasze potrzeby koncentrują się na strukturyzacji projektów, monitorowaniu postępu biznesu poprzez status części (projekt, konsultacje, produkcja itp.), zarządzaniu indeksami i wersjami, łączeniu z naszym ERP i wreszcie wykorzystaniu naszego doświadczenia.

Z góry dziękujemy!

4 polubienia

Witam

Jednym z dużych plusów systemu jest uproszczenie zarządzania indeksami z możliwą do odzyskania historią. Kolejną zaletą jest uproszczenie ponownego wykorzystania elementów, dzięki narzędziom wyszukiwania i przypadkom użycia. Zestawienia materiałów są również zawsze aktualne, zwłaszcza jeśli połączysz je z Gateway, aby przejść na ERP.

Jest to również świetne narzędzie do synchronizacji między witrynami. Możliwość posiadania wspólnej bazy danych, a więc pracy na tych samych danych w czasie rzeczywistym.

Z minusów, niekoniecznie związanych z produktem EPDM, ale z samą zasadą SGDT, jest czas trwania instalacji. Będzie to zależało od jakości Twojego dzisiejszego 3D (w szczególności dobrze wypełnionych właściwości), czy masz duplikaty (możliwość wprowadzania duplikatów w systemie, ale uważam to za nonsens, zwłaszcza w przypadku SolidWorks), jak daleko chcesz się posunąć w poziomie personalizacji narzędzia i automatyzacji...

dla informacji, moje doświadczenie z EPDM jest następujące:

- konfiguracja na 2 stronach (z @flegendre obecnych na Lynkoa). Czas trwania konfiguracji wraz z wdrożeniem 2 strategii przejęcia istniejącego systemu: około 1 rok (o ile się nie mylę!). Służy do usługi BEM

- użytkownik w nowej firmie, która chciała umieścić tam wszystkie usługi.

Punkty, których nie należy lekceważyć:

- administratorzy, którzy będą zaangażowani, a więc którzy są zainteresowani tematem. Odchodzimy od roli projektanta mechanicznego, ale konfiguracja jest wykonana dobrze, ponieważ spora jej część odbywa się bez użycia kodu. Rygorystyczni ludzie z duchem analizy i syntezy są moim zdaniem niezbędni.

- W przypadku wielu witryn sprawdź prędkość internetu między witrynami, zanim cokolwiek zrobisz. Mieliśmy duże problemy (narzędzie po prostu nie nadawało się do użytku), ponieważ linia była zła 200 m od jednego z miejsc, podczas gdy one były oddalone o 400 km!

- dostawca EPDM... Nie wszyscy mają ten sam poziom, a zwłaszcza to samo doświadczenie! Ma to ogromny wpływ na integrację! (PM, aby uzyskać więcej informacji)

Mam nadzieję, że udzieliłem ci jakichś odpowiedzi. Nie wahaj się, jeśli chcesz odnieść się do innych punktów, doceniam wymianę zdań na ten bardzo wyczerpujący temat!

9 polubień

Małe wyjaśnienie dotyczące tego systemu. Istnieje pewna subtelność, którą należy zrozumieć i może być ważna w niektórych obszarach i w zależności od metod pracy i indeksowania.

Zasada działania EPDM polega na załadowaniu używanych plików do lokalnej pamięci podręcznej (mówiąc prościej, dysku twardego komputera). W danej chwili możesz mieć tylko jedną wersję każdego pliku. Zasada ta osiąga swój limit, gdy potrzebny jest komponent o różnych indeksach.

Przykład: wykonujesz maszynę z modułem 001 o indeksie A. Jakiś czas później trzeba dołożyć dodatkowy moduł 001 podczas upgrade'u maszyny u klienta. W międzyczasie ten moduł 001 został zaktualizowany do indeksu B, ze zmianami w jego wewnętrznych komponentach. Tam nie będziesz w stanie zamodelować swojej maszyny tak, jak będzie to wyglądało w rzeczywistości u klienta: albo 2 moduły pojawią się w indeksie A, albo pojawią się w indeksie B! Ale nie jedno i drugie!

Jest to szczegół, biorąc pod uwagę zakres narzędzia, ale równie dobrze możesz go najpierw poznać!

6 polubień

Cześć

Dziękuję za Twoją opinię, Benoit... Dla wyjaśnienia:

Działalność: Nauka i budowa maszyn i środków specjalnych

Dziedziny: Wszystkie (motoryzacja, dobra inwestycyjne, rekreacja, agrobiznes, farmacja,

Użytkownicy SW 2014 Std: 3

Wpłacający: +3

Nie jestem użytkownikiem SW2014, mam 3 osoby w BE, które codziennie pracują z użytkownikiem. Zainicjowałem refleksję i podejście, aby odpowiedzieć głównie na problem monitorowania nomenklatur i monitorowania postępów w realizacji różnych projektów. Do tej pory projektanci, którzy zatwierdzili środki przez klienta, wyciągają zestawienie materiałów w Excelu (link jest wtedy zerwany), ja je pobieram, kompiluję i śledzę postęp według części, dodając kolumny... następnie skopiuj/wklej do naszego systemu ERP (Sage) w celu zarządzania zamówieniami. Moim życzeniem byłoby stworzenie statutów w podziale na części: projekt, konsultacje, produkcję, akceptację, tak aby wszyscy interesariusze mogli mieć wizję postępu w ramach e-PDM. Wszystko połączone z ERP, aby automatycznie pobierać (jeśli to możliwe za pośrednictwem bramy) ten postęp. Zbyt dużo czasu spędzonego na kompilacji, wznawianiu, śledzeniu każdej z tabel Excela... Przy ryzyku związanym ze zmodyfikowanymi planami, przestarzałymi nomenklaturami, wszystko zależy od komunikacji i po tej stronie jesteśmy coraz doskonaliejsi. Nadal będziemy musieli być na tyle introspektywni, aby właściwie zsyntetyzować naszą potrzebę starannej implementacji. (Dla integratora MP)

Zarządzanie indeksami umożliwi również spełnienie wymogów normy ISO9001, aby mieć pewność i kontrolę nad projektem.

Na razie nie ma potrzeby zarządzania wieloma lokalizacjami.

Zastanawiam się nad przejęciem istniejących...

Dziękuję

Zgadzam się z Panem/Panią co do pomysłu wyznaczenia pilota, który ma

1 polubienie

Powinieneś zobaczyć szczegółowo swoje metody pracy (musisz zostawić trochę pracy ;) przedsprzedażowej ), ale na pierwszy rzut oka to co opisujesz jest kompatybilne z EPDM. Przepływ pracy zostanie zastosowany do zestawów biznesowych i części, a także do ich rysowania. Pobranie stanu w Gateway jest jak najbardziej wykonalne (narzędzie, z którym nie miałem okazji sobie poradzić, ale ta informacja pojawia się na karcie danych więc jest szansa).

Być może jest jakiś minus, mówisz o śledzeniu materiałów eksploatacyjnych w EPDM? Ten punkt wydaje się mniej właściwy. Przykład: jeśli masz część komercyjną, taką jak silnik, który znajduje się na kilku zespołach w trakcie wyznaczania, na karcie danych tego elementu znajdziesz informacje ogólne (dostawca, odniesienie, koszt ważony,...), ale niezwiązane z zamówieniem (data dostawy, ilość na zamówienie,... )! To nie jest ERP dla biznesu! Nie wiem, czy rozumiesz, co mam na myśli? (Chyba, że biuro projektowe za każdym razem kopiuje wszystkie dokumenty handlowe dotyczące każdego przypadku. Wiem, że niektórzy uprawiają to z braku "poważnej" metodologii)

W przypadku przejęcia istniejących budynków musimy wspólnie z biurem projektowym ustalić, jak są one zorganizowane. Czy te 3 z nich pracują mniej więcej w tym samym kierunku, czy każdy na swój sposób. Dobry wskaźnik: w jaki sposób tworzą swoje nomenklatury? Wygenerowane przez SolidWorks i bez przeróbek (więc tak, wylej szampana...) lub wszystko ręcznie, bez właściwości SW na częściach i złożeniach (duża praca w perspektywie!). Opowiedz im o moim drugim poście o wydaniach. Nie jest to nie do pokonania, ale musisz być tego świadomy.

Będziesz musiał szybko dowiedzieć się o kosztach licencji i ich utrzymania (możesz przejść przez Lynkoa, zarabia punkty!). A także Gateway. Aby spojrzeć na to z perspektywy czasu i uniknąć niejakości.

Jeśli chcesz być administratorem EPDM, musisz znać minimum zasady działania oprogramowania, co ułatwi wymianę informacji z BE, zwłaszcza w przypadku przejęcia istniejącego.

I wreszcie, 2 osoby w tym projekcie są dobre. Nie dość, że jest ciągłość, jeśli jeden z nich odejdzie, to jeszcze podczas konfiguracji niezbędna jest wymiana, sama przed narzędziem administracyjnym EPDM, gdy nie jest to jego praca, można szybko się w niej utopić! Mówimy o bardzo kompletnym narzędziu. Nie da się zbudować maszyny wyścigowej za pomocą jednego mechanika!

4 polubienia

@Benoit powiedział wszystko..... Nie ma wiele do dodania.

2 polubienia

Witam

Dla uspokojenia: zainstalowaliśmy EPDM połączony z naszym ERP przez 3 lata w 2 różnych lokalizacjach i to w ciągu 6 miesięcy. 

Wszystko zostało łatwo skonfigurowane dzięki (nie chodzi o reklamę) wsparciu Axemble, który spełnił nasze specyfikacje  (zrobiłem to wcześniej, aby zobaczyć, co jest wykonalne, a co nie)

Jest 3 administratorów , przełożony i 5 użytkowników.

To rozwiązanie pozwoliło nam ustrukturyzować się z rygorem, którego wcześniej nie mieliśmy.

Mam nadzieję, że rozwiałem pewne obawy

Klasa A+

5 polubień

@dpusel

Potwierdzam, Axemble jest doskonałym rozmówcą (potwierdzonym przez MP) z doświadczeniem i zespołami, które są dobre do takiego tematu.

Na czas uruchomienia każdy przypadek jest inny, zwłaszcza jeśli zaczynasz z daleka (jakość danych) i jeśli chcesz zajść bardzo daleko (poziom dostosowania i automatyzacji).

I rzeczywiście, napisanie bardzo szczegółowego zestawu specyfikacji (nawet dla tego, co może wydawać się trywialne ) oszczędza dużo czasu.

1 polubienie

@dpusel

Witam

Jesteśmy w trakcie montażu EPDM.

Mamy 2 witryny takie jak Ty.

Czy utworzono pojedynczy program SQL Server dla 2 lokacji, czy program SQL Server dla każdej lokacji?

Nasze 2 witryny prowadzą badania i myślimy o stworzeniu 1 serwera SQL na witrynę, nawet jeśli wydaje się to mniej elastyczne/bardziej skomplikowane, ponieważ obawiamy się, że witryna, która nie ma lokalnego serwera SQL, będzie silnie dotknięta w przypadku problemu z Internetem / routerem / serwerem.

Typowo dla naszej firmy, jeśli SQL Server jest unikalny, to byłby instalowany na stronie z najmniejszą liczbą użytkowników SW (nie jest to logiczne, ale tak to już jest), więc każdy problem z łączem między serwerami dotknąłby wiele osób.

Twoja opinia byłaby interesująca w tej kwestii.

Pozdrowienia

F. Roussel

@froussel, (nawet jeśli pytanie najwyraźniej nie zostało poruszone)

Mieliśmy serwer SQL (w firmie macierzystej, gdzie znajdowała się większość użytkowników) i serwer danych w każdej lokalizacji.

Jak wskazałem w moim pierwszym poście: "- w przypadku wielu witryn, sprawdź przed popełnieniem czegokolwiek prędkość Internetu między witrynami. Mieliśmy duże problemy (narzędzie po prostu nie nadawało się do użytku), ponieważ linia była zła 200 m od jednego z miejsc, podczas gdy one były oddalone o 400 km!"

Z pamięci musisz zrobić "PING" między serwerami. Daje to czas przesyłania danych. Twój integrator EPDM musi znać maksymalną wartość, której nie można przekroczyć.

Konieczne jest również zapewnienie minimalnej prędkości wymiany między serwerami EPDM, aby nie dławić sieci przez inne działania internetowe (mieliśmy problemy z firmą zajmującą się automatyzacją, która masowo pobierała aktualizacje systemu Windows i zużywała całą przepustowość!).

Jeśli chodzi o ryzyko rozłączenia, należy wiedzieć, że jeśli w dowolnym momencie serwer SQL nie jest dostępny, można pracować lokalnie z danymi znajdującymi się w lokalnej pamięci podręcznej. Cóż, zgadzamy się, nie powinno się to zdarzać zbyt często.

Z nielicznych informacji zwrotnych, jakie mam po tej instalacji (od tego czasu zamknięto drugą witrynę), ta konfiguracja działała całkiem dobrze z maksymalnie 4 projektorami korzystającymi z EPDM na stronie, która nie miała bazy danych sql.

1 polubienie