Witam
Jednym z dużych plusów systemu jest uproszczenie zarządzania indeksami z możliwą do odzyskania historią. Kolejną zaletą jest uproszczenie ponownego wykorzystania elementów, dzięki narzędziom wyszukiwania i przypadkom użycia. Zestawienia materiałów są również zawsze aktualne, zwłaszcza jeśli połączysz je z Gateway, aby przejść na ERP.
Jest to również świetne narzędzie do synchronizacji między witrynami. Możliwość posiadania wspólnej bazy danych, a więc pracy na tych samych danych w czasie rzeczywistym.
Z minusów, niekoniecznie związanych z produktem EPDM, ale z samą zasadą SGDT, jest czas trwania instalacji. Będzie to zależało od jakości Twojego dzisiejszego 3D (w szczególności dobrze wypełnionych właściwości), czy masz duplikaty (możliwość wprowadzania duplikatów w systemie, ale uważam to za nonsens, zwłaszcza w przypadku SolidWorks), jak daleko chcesz się posunąć w poziomie personalizacji narzędzia i automatyzacji...
dla informacji, moje doświadczenie z EPDM jest następujące:
- konfiguracja na 2 stronach (z @flegendre obecnych na Lynkoa). Czas trwania konfiguracji wraz z wdrożeniem 2 strategii przejęcia istniejącego systemu: około 1 rok (o ile się nie mylę!). Służy do usługi BEM
- użytkownik w nowej firmie, która chciała umieścić tam wszystkie usługi.
Punkty, których nie należy lekceważyć:
- administratorzy, którzy będą zaangażowani, a więc którzy są zainteresowani tematem. Odchodzimy od roli projektanta mechanicznego, ale konfiguracja jest wykonana dobrze, ponieważ spora jej część odbywa się bez użycia kodu. Rygorystyczni ludzie z duchem analizy i syntezy są moim zdaniem niezbędni.
- W przypadku wielu witryn sprawdź prędkość internetu między witrynami, zanim cokolwiek zrobisz. Mieliśmy duże problemy (narzędzie po prostu nie nadawało się do użytku), ponieważ linia była zła 200 m od jednego z miejsc, podczas gdy one były oddalone o 400 km!
- dostawca EPDM... Nie wszyscy mają ten sam poziom, a zwłaszcza to samo doświadczenie! Ma to ogromny wpływ na integrację! (PM, aby uzyskać więcej informacji)
Mam nadzieję, że udzieliłem ci jakichś odpowiedzi. Nie wahaj się, jeśli chcesz odnieść się do innych punktów, doceniam wymianę zdań na ten bardzo wyczerpujący temat!