Umieszczanie tej samej mapy bazowej na wielu arkuszach rysunku

Witam

Wykonałem różne szablony rysunkowe z niestandardowym planem tła (obramowania, blok kasety) zgodnie z pożądanym formatem. Póki co nie martwię się, gdy chcę stworzyć nowy rysunek, mam dostęp do moich modeli.

Podczas niektórych rysunków wykonuję kilka arkuszy. (np. wielobryłowe części arkusza blachy). Problem polega na tym, że kiedy dodaję arkusz do rysunku, jest on biały. Nie ma żadnej substancji.

Wszędzie widzę odpowiedzi, aby zrobić różne tła w zależności od arkuszy, ale w moim przypadku chciałbym tego samego. I tak przetestowałem, zaznaczając opcję i kiedy przechodzę do zostania, model odpowiada, nie widzę go w moim pliku.

Na razie, z każdym nowym dodawanym arkuszem, ręcznie przerabiam plan tła (dodawanie obramowań i wstawianie tabelki rysunkowej), który nie jest zbyt długi, ale lepiej byłoby uniknąć powtarzania zbędnych operacji. Czy istnieje sposób na zachowanie mapy bazowej i automatyczne zaszyfrowanie jej po dodaniu arkusza?

Korzystam z Solidworks 2020.

Witam
Podczas tworzenia szablonów rysunków (drwdot) trzeba było zapisać mapę bazową (slddrt) dla każdego z tych szablonów.
Kiedy więc dodajesz nowy arkusz, wystarczy załadować jedną z map bazowych i gotowe.
Jeśli mapy bazowe nie zostały jeszcze utworzone, zacznij od jednego z szablonów i przejdź do opcji "Plik" / "Zapisz mapę bazową".
Powtórz tę czynność dla każdego formatu.
Pozdrowienia

3 polubienia

Witaj jmsavoyat,

Problem rozwiązany.

Rzeczywiście, nie rozróżniałem szablonów rysunków i szablonów tła.

Dziękuję.

1 polubienie