Witam
Czy mógłbyś mi pomóc stworzyć zakrzywioną powierzchnię zgodnie z geometrią mojej części zgodnie z moją krzywą prowadzącą?
Dziękuję
balayage.png
Witam
Czy mógłbyś mi pomóc stworzyć zakrzywioną powierzchnię zgodnie z geometrią mojej części zgodnie z moją krzywą prowadzącą?
Dziękuję
Witam
To, co chcesz zrobić, to zachować ten sam kształt, ale większy w środku "wytłoczenia"?
W tym przypadku jest to raczej wygładzenie, które należy wykonać. W przypadku skanowania przekrój poprzeczny jest definiowany na początku i dlatego pozostaje stały w całym profilu prowadzącym.
W Twoim przypadku musiałbyś skopiować swój szkic na różnych płaszczyznach w żądanej odległości od podstawowego kształtu. Aby zmienić wymiar, można zastosować współczynnik skali (jest on w transformacjach encji, takich jak translacja, obrót, ...). Następnie należy utworzyć krzywe prowadzące, które połączą te szkice. Następnie stwórz wygładzenie tego wszystkiego.
Ponownie
Próbowałem zrobić tak, jak mi powiedziałeś Chamade, mam to (załącznik C), ale nie podąża za kształtem białej krzywej?
Próbowałem tworzyć krzywe, ale mam to (załączone zdjęcie B) http://www.cjoint.com/c/EGww7S18sS4
Witam.
Jakiego rezultatu oczekujesz? Czy promienie powinny być stałe, czy proste części powinny pozostać proste, czy powinny podążać za krzywizną? Istnieje kilka możliwych wyników dla szkicu i krzywej.
Oto 3 z nich
Ponownie
Pierwsze dwa zdjęcia są dobre.
1) Jak sprawić, by proste części podążały za krzywą?
2) W jaki sposób zmieniłeś kolor na pomarańczowy na swoim ostatnim zdjęciu?
Dziękuję
Dobry wieczór
1- Tak jest na całym zdjęciu, jeśli chciałeś, aby odpowiednia część wygenerowała płaskie powierzchnie, nie moglibyśmy skorzystać z funkcji skanowania.
2- Przerobiłem obraz, wybrałem dwie powierzchnie styczne, było o jedną za dużo, stąd zniekształcenie.
Pomarańczowy kolor na zaznaczeniu znajduje się w opcjach Catia