Skomplikowane skanowanie

Witam

Czy mógłbyś mi pomóc stworzyć zakrzywioną  powierzchnię zgodnie z geometrią mojej części zgodnie z moją krzywą prowadzącą?

Dziękuję

balayage.png

Mały postęp? Czy jestem na dobrej drodze?

balayage1.png

Witam

To, co chcesz zrobić, to zachować ten sam kształt, ale większy w środku "wytłoczenia"?

W tym przypadku jest to raczej wygładzenie, które należy wykonać. W przypadku skanowania przekrój poprzeczny jest definiowany na początku i dlatego pozostaje stały w całym profilu prowadzącym.

W Twoim przypadku musiałbyś skopiować swój szkic na różnych płaszczyznach w żądanej odległości od podstawowego kształtu. Aby zmienić wymiar, można zastosować współczynnik skali (jest on w transformacjach encji, takich jak translacja, obrót, ...). Następnie należy utworzyć krzywe prowadzące, które połączą te szkice. Następnie stwórz wygładzenie tego wszystkiego.

1 polubienie

Ponownie

Próbowałem zrobić tak, jak mi powiedziałeś Chamade, mam to (załącznik  C), ale nie podąża za kształtem białej krzywej?

Próbowałem tworzyć krzywe, ale mam to (załączone zdjęcie B) http://www.cjoint.com/c/EGww7S18sS4

c.png

Witam.

Jakiego rezultatu oczekujesz? Czy promienie powinny być stałe, czy proste części powinny pozostać proste, czy powinny podążać za krzywizną? Istnieje kilka możliwych wyników dla szkicu i krzywej.

Oto 3 z nich

1 polubienie

Ponownie

Pierwsze dwa zdjęcia są dobre.

1) Jak sprawić, by proste części podążały za krzywą?

2) W jaki sposób zmieniłeś kolor na pomarańczowy na swoim ostatnim zdjęciu?

Dziękuję

Dobry wieczór

1- Tak jest na całym zdjęciu, jeśli chciałeś, aby odpowiednia część wygenerowała płaskie powierzchnie, nie moglibyśmy skorzystać z funkcji skanowania.

2- Przerobiłem obraz, wybrałem dwie powierzchnie styczne, było o jedną za dużo, stąd zniekształcenie.

Pomarańczowy kolor na zaznaczeniu znajduje się w opcjach Catia 

2 polubienia