Beug EXCEL / SOLIDWORKS

Witam

Mam mały problem z komputerem kolegi.
Podczas tworzenia rodziny części, jak również podczas edycji w programach Excel i SolidWorks, zawiesza się.

Excel działa na swoją stronę, podobnie jak SolidWorks.
Istnieje rodzaj niekompatybilności, której nie rozumiem, mój komputer, który ma tę samą konfigurację, działa bez problemu

Rozwiązanie?

Witam

Dobrze byłoby określić wersje każdego z programów.

Przydatne linki:

https://www.goengineer.com/blog/troubleshooting-excel-issues-within-solidworks

3 polubienia

Jeśli korzystasz z wielu ekranów, czy masz pewność, że jedno okno nie jest ukryte za drugim?

1 polubienie

Jak wspomniano, wersja Excela może grać, czy jest taka sama na 2 komputerach?
Czy wersja programu Excel jest kompatybilna z wersją oprogramowania?
https://www.solidworks.com/fr/support/system-requirements
W przeciwnym razie przetestuj ze zgodną wersją.
Zwróć uwagę, że office 365 nie ma być kompatybilny z oprogramowaniem (nawet jeśli w praktyce mam wiele stacji roboczych z SW2023 i office 365).

1 polubienie

Rzeczywiście, lub tak jak w przypadku przechodzenia z rozdzielczości 4k do niższej, jeśli okno modalne znajduje się w dolnej części i/lub po prawej stronie, pozostaje poza kadrem.

Jeśli kolega zmniejszył rozdzielczość, aby widzieć lepiej... Może zacznij od ustawienia rozdzielczości z powrotem na maksimum, aby umieścić okno z powrotem w lewym górnym rogu, zanim wrócisz do rozdzielczości.

@Sylk 1
SolidWorks 2022, aby Ci służyć, Excel 2016. Dziękuję za link, będę plotkować
@Sylk 2
Jak na razie nie ma obaw, rozdzielczości są na maksimum, Excel podczas tworzenia rodziny części otwiera się w oknie SolidWorks. Jeśli chodzi o okno dialogowe, nie pojawia się ono

@Le_Bidule
Nie widziałem okna. SolidWorks w trybie PLS, zmuszając Cię do zabicia Excela w celu powrotu do SolidWorks. I naprzemiennie pliki, które nie chcą się otwierać na jednym komputerze, a które otwierają się na innym.

@sbadenis do tej pory nie mieliśmy żadnych problemów tego typu, wszystkie komputery są identyczne, niekoniecznie najlepsze.

Cóż, w tym samym czasie, kiedy widzę wszystkie błędy, zwłaszcza ostatnio, i sposób, w jaki zespoły są modelowane, nie wiem, do którego z nich się zwrócić :sweat_smile:

Mówiłem o tym oknie, które w domu systematycznie otwiera się na ekranie mojego laptopa, a nie na ekranie głównym i dlatego blokuje proces, jeśli nie zatwierdzisz

2 polubienia