Odwołania do ograniczeń?

Cze wszystkim

Gdy wstawiamy część z odniesieniem naprężenia w SolidWorks 2016 SP3 (tutaj powierzchnia części A pokrywa się z powierzchnią drugiej części B), część A orientuje się na kilku ścianach części B z wyjątkiem jednej, w której przyjmuje niepożądane nachylenie, niezależnie od kształtu części A.

Kiedy zmieniamy orientację części A (za pomocą TAB), twarz, która przedstawia problem, zmienia się i inna twarz staje się problematyczna...

Przykład znajdziesz w załączeniu ;) !

Czy mógłbyś nam pomóc zrozumieć pochodzenie tego zachowania ?

Dziękuję :)

Aurélien

teste_references_de_contraintes.zip
1 polubienie

Witam

Rozwiązanie, które najprawdopodobniej zadziała: poczekaj na wersję SP4:-D

Dlatego zaleca się unikanie dodatków SP1 i SP2 i instalowanie dodatków SP4 bezpośrednio!

1 polubienie

No i po SP4 czekam na SP5? :)

5 polubień

Cześć @ Aurelien

nie będąc w stanie otworzyć swojego pokoju za pomocą swojej wersji lub przynajmniej tej samej (prehistoryczny SW 2012)

ale za pośrednictwem opisywanego tematu

Myślę, że musisz odtworzyć tę część, jeśli jest to import, aby zablokować boki części

A jeśli zamiast brać w odniesieniu twarze, ale raczej płaszczyzny tych twarzy

Stwórz więc ujęcie z każdej strony

Czy to może się zmienić?

Niestety, jesteś za daleko przede mną i nie mogę otworzyć pokoi.

Z drugiej strony głupie pytanie. Ale zanim wykonasz swoje ograniczenie, jeśli sprawdzisz kątowanie między dwiema częściami, czy jest dobrze?

Czasami czuję, że mam płaską twarz, zanim zdam sobie sprawę, że jest wolna i nieograniczona (a zatem ani pod kątem, ani poziomo/pionowo) i znajduję się z tym problemem

1 polubienie

Cześć José22 :)!

Już próbowałem, ale bez powodzenia....

Aby wyjaśnić to prościej, zamierzam zrobić kilka screeshot ;)!

Definiowanie odniesień naprężeń na części testowej:

Reakcja w montażu:

Zobacz załączony filmik :)

20160504_094022.mp4
1 polubienie

Przede wszystkim specjalny bigup do filmu. To wyjaśnia o wiele lepiej!

Rzeczywiście, jest gorąco jak diabli. Jeśli zaktualizujesz swoją część, czy nadal masz ten sam problem?

Jeśli stworzysz nowy "big cube", na którym położysz pionek, zawsze ten sam?

A co, jeśli zastosujesz bardziej "klasyczne" ograniczenia? Jak zbieg okoliczności, a potem środkowy strzał i środkowy strzał? Czy nie mogą to być ograniczenia wstępne, które są źle zdefiniowane w dużym sześcianie?

1 polubienie

@coin37coin,

Tak, testowaliśmy z nową kostką, innymi ograniczeniami itp., Zawsze strona, która się psuje!

W naszych testach odniesienia naprężeń znajdują się tylko na części dodatkowej (w tym przypadku na polu lutowniczym), a nie na kostce. 

Pierwotnie testowaliśmy odniesienia naprężeń na dość złożonych złożeniach i zauważyliśmy ten błąd, po czym stworzyliśmy ten uproszczony model, aby przetestować  , myśląc, że może on pochodzić z naszego złożenia , ale tak samo.... :/

Czy ten bugger jest gdzieś wspomniany?

Ale na twoim kawałku widzimy, że masz tylko dwa odniesienia do ograniczeń. Jeśli wypełnisz 3., czy to jest to samo?

Edycja: wygląda to bardzo podobnie do następującego błędu:

Zespół z wieloma odniesieniami do wiązań nie jest przyciągany / automatycznie wiązany do oczekiwanego położenia po wstawieniu do innego zespołu

Numer: 681040

https://customerportal.solidworks.com/eservice_enu/start.swe?SWECmd=InvokeMethod&SWEMethod=GotoRecord&SWEService=SWGotoRecord&ViewName=SW+All+Defects+List+customerportal+-+Search&BusObject=Product+Defect&BusComp=Product+Defect&Id=1-1GL6BJZ&SRN=

Witam

Jestem tu nowy, więc cześć wszystkim
Jestem kolegą Auréliena

Małe wyjaśnienie w naszym podejściu
Szukaliśmy wielu przykładów w Internecie, ale znaleźliśmy tylko przypadki z monetami cylindrycznymi, podczas gdy mamy monety pryzmatyczne

Przeprowadziliśmy testy, umieszczając jedną, dwie lub trzy referencje i wynik był identyczny
Po umieszczeniu części w pozycji na sześcianie, na liście wiązań, nawet jeśli umieściliśmy 3 odniesienia, znaleźliśmy tylko pierwsze ograniczenie (Zbieżność dwóch płaszczyzn)

Mamy wrażenie, że paralelizmy nie są brane pod uwagę
To naprawdę dziwne

@.PL
Próbowałem otworzyć twój link, ale myślę, że nie mamy konta, aby móc uzyskać dostęp do pozycji, zobaczę z aurélien

1 polubienie

Dziękujemy PL za link, udało nam się go otworzyć.

SPR miał zostać rozwiązany w wersji SP1 z 2016 roku, ale jesteśmy w SP3....

1 polubienie

Osobiście używam smartmates od 2006 roku i działa mniej więcej wtedy, gdy ma na to ochotę (w przypadku moich współosiowość działa całkiem dobrze, ale ograniczenie płaszczyzny/płaszczyzny pod głowicą jest wtedy, gdy SW ma na to ochotę). W końcu oszczędzasz więcej czasu na ponownym nałożeniu ostatniego ograniczenia, niż próbując sprawić, by smartmates działały poprawnie.

To samo dotyczy tworzenia funkcji bibliotecznych (możesz zobaczyć niespodzianki podczas wstawiania, jeśli nie wstawisz funkcji na tych samych płaszczyznach lub, co gorsza, jeśli wstawisz funkcję biblioteczną na rzeczywistej części 3D. W tamtym czasie stworzyłem ten pokój, aby przetestować moje funkcje jako biblioteki)

2 polubienia

Czy nie próbuje on sprawić, by przednia i prawa płaszczyzna twojego sześcianu pokrywały się?

Tak więc po 3 stronie będzie prostopadły i luźny.

@froussel: Tak, mam też wrażenie, że jest usterka z odniesieniami do ograniczeń. Ale i tak szkoda, że dla jednych stron działa to dobrze, a dla innych nie przypadkowo....

@opiep27: Szczerze mówiąc, to totalne rozmycie, ustawiłem odniesienie do ograniczenia tylko do zbiegów okoliczności, a nie do płaszczyzny, więc normalnie nie powinno to uwzględniać płaszczyzn...

@ Aurelien Bonjours

A jeśli na przykład tworzysz...................... (test testowy)

1. trzeciorzędne odniesienie w + dla  2 komponentów

Co się dzieje

1. Twarz / Twarz = Zbieg okoliczności
  2. Szerokość duży prostokąt / szerokość mały prostokąt = równolegle / odległość
  3. Długość duży prostokąt / długość mały prostokąt  = równolegle / odległość

@+ 

Witaj GT22!

Cóż, z tego, co rozumiem, nie ma sensu definiować ograniczeń drugorzędnych i trzeciorzędnych, jeśli  są one zdefiniowane na jednej części.

Musielibyśmy zatem utworzyć drugorzędne odniesienie na drugiej części (tutaj nasz sześcian). Nasz sześcian jest uproszczeniem dla przykładu, nie zawsze mamy tam taki kształt.

Naszym celem jest na przykład umieszczenie włazu (jako inteligentnej części tworzącej odpowiedni otwór na płycie odbiorczej) na pojemniku i łatwe ustawienie tego włazu w celu przyspieszenia procesu.

[edit]: Właściwie, twoja propozycja może zadziałać, jeśli zawsze mamy standardowy kontener, który ma już zastosowane odwołania do ograniczeń, ale często zaczynamy od zera, aby stworzyć ten kontener

Tak, musisz utworzyć te same ograniczenia na każdej części różnicy, przynajmniej na potrzeby tworzenia