Biblioteka w konstrukcji spawanej - SOLIDWORKS

Witam

Od SW2013 n może tworzyć elementy biblioteczne dla modułu Konstrukcja spawana.

Stworzyłem wygiętą zakładkę z funkcją automatycznego usuwania materiału na profilach, która działa bardzo dobrze.

Chciałbym wiedzieć, czy w tym samym pliku biblioteki można dołączyć oprócz (na przykład kompletne w każdym otworze).

Po kilku próbach nadal nie znalazłem sztuczki w konstrukcji spawanej, powinny stać się korpusami.

Kto wie, jak to zrobić?

Dziękuję

Witam

przepraszam, że nie mogę ci pomóc, ale byłbym ciekawy, jak zrobiłeś automatyczne usuwanie materiału?

Czy myślisz, że możesz podzielić się swoim kawałkiem?

Cześć Alain, myślę, że to normalne zachowanie: jest to część sama w sobie, a po włożeniu jej do mechanicznej spoiny staje się ciałem.

@mattieu.chaulet: To jak wszystkie klasyczne funkcje biblioteczne; Wsuwamy do biblioteki funkcje, które chcemy zachować w modelu definicji.

@PL: To, co obecnie posiadam, to łącznik, który sam się pozycjonuje i automatycznie robi otwory. Chciałbym tylko dołączyć do pliku biblioteki wszystkie na raz; tak jak w przypadku montażu z inteligentnym komponentem.

Rzeczywiście, nie przeczytałem ostatniego zdania:

"muszą stać się ciałami"

"stają się ciałami"

A przez inteligentne komponenty to nie działa?

Zobacz ten link

https://www.youtube.com/watch?v=ddYn0gJP48A

@+ ;-)

Nie ma @gt22, umieszczenie inteligentnej części bezpośrednio w spawanej konstrukcji przynosi tylko korpus bez.

Witaj Alain,

Ze swojej strony myślę, że jest to możliwe, ale twoja śruba będzie funkcją, a nie elementem z twojej biblioteki. 

Zasadniczo należy zarejestrować funkcje, aby uzyskać jako funkcję biblioteczną, a nie import jako części.

Nie wiem, czy to zrozumiałe...

1 polubienie

@Aurélien Fives: tak, to jedyne rozwiązanie, które działa w tej chwili; muszą zostać przeprojektowane bezpośrednio w modelu. Nie można go wstawić jako części pochodnej, a następnie utworzyć pliku biblioteki.

Przeprojektowanie wszystkich do skomplikowanych elementów złącznych było trochę pracochłonne, ale działa.

Do zobaczenia w kolejnych wersjach SW.

1 polubienie

Dziękuję Alain,

Obecnie jestem w tej samej prolematyce co Ty, muszę opracować metodyki pracy dla naszego biura projektowego z konstrukcją spawaną.... Więc twoje pytanie padło na tip-top!

1 polubienie