Biblioteka projektu Solidworks

Witam

Pracuję więc z SW 2020 + PDM i chciałbym stworzyć bibliotekę projektową, aby stworzyć strukturę folderów grupujących "standardowe części" firmy.
Na razie nic skomplikowanego, chyba że chcę, aby wszystkie pliki w mojej bibliotece nie były zgrupowane w tym samym miejscu.
Rzeczywiście, praca z PDM i ponieważ nasze standardowe części (które są w rzeczywistości częściami kontraktowymi) są przechowywane w folderze wspólnym dla innych niestandardowych części.
→ więc jeśli ustawię ten folder jako folder mojej biblioteki, będę miał wszystkie elementy zawarte w tym folderze, które pojawią się w bibliotece

Zasadniczo mamy folder na wszystkie części serii i ze wszystkich części zawartych w tym pliku chciałbym umieścić w bibliotece pewną liczbę (maleńką część i w różnych kategoriach).

Zauważyłem, że mogę "klonować" części seryjne, przeciągając je do biblioteki, ale oznacza to, że jeśli zmodyfikuję moją część seryjną, część biblioteczna nie zostanie zaktualizowana i nie będzie zawierała wszystkich informacji o części seryjnej.

To, co bym chciał, to właściwie coś w rodzaju biblioteki skrótów do części.
Na przykład folder z rolkami napinacza, w którym mogłem przeciągnąć skrót do wszystkich moich rolek

Nie chciałbym grupować moich standardowych części według folderów, ponieważ będąc w PDM, wymagałoby to modyfikacji przepływu itp. Ponieważ folder będzie definiował przepływ, do którego wpada część, a wiele wysyłek powinno zostać zmodyfikowanych.

Oto, jeśli masz jakieś pytania lub pomysły!
Dziękuję

Nie znam się na PDM, ale może mógłbyś zdefiniować jakiś atrybut, który wskazuje, że część jest standardem?

Witam
Myślę, że funkcja "shared paste" powinna odpowiedzieć na Twój problem.
Dzięki temu plik jest widoczny w różnych folderach, które są połączone, bez tworzenia kopii, która byłaby duplikatem, który nigdy nie jest aktualny.
Menu kontekstowe dla plików i folderów - 2020 - Pomoc SOLIDWORKS PDM
Zobacz w opcjach wklejania.
Uprawnienia muszą być skonfigurowane, aby można było wykonać tę akcję na poziomie stanu folderu i przepływu pracy.

1 polubienie

Czyli jest to opcja PDM do konfiguracji, a nie solidworks? Zgadza się?
Dziękuję Cyrylowi za cenną pomoc.

Zgadza się, to PDM

Czytałem tak o akcji wklejania:

• w Pomocy SW:Chociaż jest to możliwe, nie zaleca się wklejania zestawów współdzielonych, ponieważ może to spowodować problemy z poleceniami ewidencjonowania i wyewidencjonowywania.

• UWAGA: Pliki współdzielone powinny być używane przede wszystkim w przypadku plików innych niż CAD lub plików bez struktury odniesienia. Aby uzyskać więcej informacji, patrz Baza wiedzy SOLIDWORKS S-066219.

Czy wiesz, czy jest to nadal aktualne?

Rzeczywiście, patrząc na zasadę tej funkcji, naprawdę wydaje się, że pasuje ona do moich potrzeb, ponieważ mogę zbudować bibliotekę przy użyciu udostępnionego pliku, który umieściłem w folderze / podfolderze. Ale moje zapotrzebowanie dotyczy wyłącznie CAD i potencjalnie zespołów (ale nie 2d)

Nie bardziej przetestowany, ale ten KB nadal pochodzi z 2014 roku.
Moim zdaniem problem jest na pewno związany z kartami danych (jeśli są różne w różnych folderach może to generować problemy, ale o ile się nie mylę, mapa nie jest obowiązkowa) i prawdopodobnie z uprawnieniami w różnych folderach.
Uprawnienia przepływu pracy pozostają takie same jak w przypadku pliku podstawowego, ale jeśli w folderze współdzielonym użytkownik nie ma uprawnień do wyodrębniania, nie działa on.
Do przetestowania, wślizgując się do grup, które będą używane.

1 polubienie

Dziękuję Cyril i życzę miłego dnia