Pozwólcie, że wyjaśnię: chcę stworzyć rodzaj dynamicznej linii blokowej, składającej się z trzech linii... i chciałbym, żebyśmy mogli to rozciągnąć, w sposób biegunowy, i stworzyć kąty, jak w rzeczywistości polilinię...
Myślałem o zaprojektowaniu mojego bloku w kilku segmentach, na razie 10, i zabawie ze stanami widoczności w razie potrzeby. Na przykład potrzebujemy dwóch segmentów, wybieram stan widoczności dwa segmenty i rozciągam moje dwa segmenty do pomiaru, którego potrzebuję....
Ale tylko wtedy, gdy rozciągam mój pierwszy segment, mój drugi parametr nie dostosowuje się do nowych współrzędnych, ponieważ powinien być w ciągłości pierwszego...
Ahahhh, Eric, twoja wiadomość sprawiła, że się dziś rozśmieszyłem... Gdybym miał wynik, nie musiałbym zadawać pytania... ale w zasadzie chciałbym, aby mój segment zachowywał się jak polilinia... że mogę w nieskończoność... (lub nie, ale co najmniej dziesięć odcinków) rozciąga się biegunowo: mam linię poziomą, daję jej długość pod kątem 0... potem podskok, obrót o 1/4 pod kątem 90° i daję mu długość... następnie obróć z powrotem do 90°, daję mu długość...
Konkretnie rzecz ujmując, jest to wykonanie linii hydroizolacji na dachu z badaniem hydroizolacyjnym na attyce.
Szczegóły opowiem państwu jutro w biurze, ale bardzo dziękuję za udział... Czuję się mniej samotny!! :-D
Kiedy mówiłem o efekcie końcowym, miałem na myśli "wizualnie". W rzeczywistości odpowiedziałeś na moje pytanie, załączając swoje szkice. Teraz lepiej rozumiem, czego chcesz ;o)
Z drugiej strony, już wtedy na próżno zastanawiałem się nad tą kwestią! :o(
W przypadku 1 pojedynczego segmentu działa to dobrze, ponieważ należy zachować tylko jeden punkt rozciągnięcia i umieścić punkt bazowy bloku na osi linii środkowej. Z drugiej strony, skrzyżowania nie są zarządzane!
Problem w przypadku kilku odcinków polega na tym, że punkt bazowy odcinków biegunowych następnych segmentów musi podążać za przemieszczeniem poprzedniego segmentu. Nie znalazłem na to rozwiązania, aby 2 linie graniczne przebiegały prawidłowo w rogach.
Zbadałem również tor wielu linii. Działa dobrze , ale ponieważ nie można w nim umieścić polilinii, linia środkowa nie ma grubości. :o/
Poza przejściem przez makro, nie przychodzi mi do głowy prostsze rozwiązanie niż ręcznie przesunięta polilinia, do której modyfikuje się właściwości (typ linii).
Jeśli masz jakieś inne tropy, nie wahaj się nas o tym poinformować.
Bawię się widocznością, podając maksymalnie 10 możliwych segmentów, co jest więcej niż wystarczające dla mojej linii uszczelniającej i aby przesunąć punkt bazowy każdej akcji, wystarczy utworzyć akcje w odwrotnej kolejności:
Zaczynam od mojej 10. akcji, potem moja 9. robi moją 10. itd.
Tak więc, w tym samym duchu, stworzyłem nawet linię izolacji "polyline", konfigurowalną.
Dziękujemy wszystkim za wkład i życzymy powodzenia