Cze wszystkim
Obecnie rysuję na Solidworks 2018. Na niektórych ujęciach, kiedy je zapisuję i otwieram ponownie, zauważam, że niektóre z ułożonych przeze mnie żeber rozeszły się trochę we wszystkich kierunkach.
Czy komuś z was zdarzyło się kiedyś? Czy istnieje sposób na zablokowanie żeber, aby z czasem już się nie poruszały?
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Alex.
Witam
Czy masz najnowszą aktualizację z 2018 roku? Być może została naprawiona poprawka...
Witaj ac kobra 427,
Mam SP 2.0, wiedząc, że wersja 5.0 została wydana. Ale mam kolegę, który ma 5.0 i ma ten sam problem....
To powiedziawszy, wkrótce przejdę do SLDW 2019, zobaczę, jak to pójdzie!
Widzę 2 możliwe przyczyny (oprócz błędu):
- 3D ewoluowało (element został dodany/usunięty/zmodyfikowany), więc widok się porusza, a wymiary starają się podążać;
- Istnieje możliwość regularnego rozstawiania wymiarów.
Witaj Alexandre
Nadal jest to bardzo ciekawe, ponieważ używam planów, które dla niektórych mają kilka lat i nigdy nie miałem tego problemu. Jestem w 2019 SP1
Musi to wynikać z ogólnych parametrów, a w szczególności z tych, którzy zarządzają planami.
co masz w ogólnych opcjach systemu ==> MEP ==> wydajność (w tym automatyczna aktualizacja po otwarciu)
Pytania, które możemy wspólnie sobie zadać, są następujące
- Czy mapy bazowe (lub inne elementy) mają wpływ na sposób zarządzania wymiarami, czy nie?
- ???
- ???
Pozdrowienia
PS: daj mi część i MEP, który do niej pasuje, a ja mogę ci powiedzieć, co się dzieje na mojej maszynie, jeśli chcesz! ;-)