Okno dialogowe do edycji wymiaru

Witam

Mam SW 2019, mój problem pochodzi sprzed lat i dlatego nie jest związany z wersją chyba.

Gdy wybieram wymiar lub chcę go zmodyfikować, w 8 przypadkach na 10 otwiera się pole tekstowe do zmodyfikowania w celu zmiany wymiaru. Ale niekoniecznie chcę to zmieniać, a jeśli chcę, to chciałbym mieć okno dialogowe ze wszystkimi opcjami.

Jak usunąć "pole tekstowe", które zaprasza się, gdy go nie potrzebujesz?

Z góry dziękuję.

Kamień

Witaj @pierre.bienfait 

Czy używasz natychmiastowego 2D i natychmiastowego 3D.

Jestem w V2019 w kontekście części i mogę wyświetlić wymiar lub zmodyfikować go bez otwierania okna dialogowego. Dzieje się tak zarówno w przypadku wymiaru szkicu, jak i wymiaru wyciągnięcia prostego

Pozdrowienia

3 polubienia

Oto, o czym mówię, to prawda, że mogłem zacząć od umieszczenia wizualizacji.

Mam więc ten typ pola, które otwiera się za każdym razem, gdy kliknę trochę zbyt blisko wartości wymiaru.

2021-02-08_10_17_55-solidworks_premium_2019_sp4.0_-_esquisse34_de_e-0173933-p0001.sldprt__.png

Przepraszam Pierre, ale w ogóle nie mam tego problemu, czy to w kontekście objętości, czy w szkicu

Czy możesz zrobić kopię Narzędzia ==>Opcje ==> Opcje systemu ==> wyświetlacz

Pozdrowienia

1 polubienie

Tutaj brakuje go na górze strony: "ukryte krawędzie" i "styczne krawędzie".

2021-02-08_10_47_48-options_du_systeme_-_affichage.png

Witam

Nie jestem pewien, czy możesz usunąć tę funkcję, ale jeśli nie chcesz, aby tak się stało podczas wybierania wymiaru, musisz go wybrać, klikając jedną z tych linii przypomnienia.

Pozdrowienia

2 polubienia

Kamień

"Ukryte krawędzie" i "Styczne krawędzie". nie brakuje, musisz skorzystać z windy po prawej stronie, aby je przyciąć i sprawić, by się pojawiły

@d.Roger  (cześć) jak wytłumaczysz, że z tą samą wersją nie mam zgłoszonego problemu. Na razie nie jestem w stanie tego odtworzyć ;-)  ;-)

Pozdrowienia

Jest to zazwyczaj funkcja 2D Instant Enabled: (patrz odpowiedź @Zozo_mp )

Jeśli ją włączysz, kliknięcie w wymiar otworzy okno edycji numerycznej, jeśli jest dezaktywowane, kliknięcie jest równoznaczne z wyborem wymiaru i dwukrotne kliknięcie modyfikuje wartość liczbową.

EDYCJA: Jeśli nie możesz znaleźć ikony, możesz ją dodać (kliknij prawym przyciskiem myszy na pasku narzędzi, dostosuj, polecenie, Szkicuj i dodaj ją, przeciągając)

7 polubień

ROZWIĄZANY tak !!

Dziękuję, to był rzeczywiście "moment 2D".

Dziękuję wam wszystkim.

3 polubienia

Aby edytować wymiar: Kliknij dwukrotnie wymiar. Zostanie wyświetlone okno dialogowe Edycja. Zmień wartość wymiaru za pomocą strzałek, kółka przewijania, kółka myszy lub wpisując w polu wymiaru.

Psiphone na PC jiofi.local.html

Witaj @pierre.bienfait,

Wskaż odpowiedź, która dostarczyła Ci rozwiązanie.

Dzięki temu możesz zamknąć pytanie na forum i pomóc innemu użytkownikowi, który może tego potrzebować.

Pozdrowienia

2 polubienia