Witam wszystkich, więc oto jest, chciałbym wiedzieć, jak używać SD w blasze, pozwól, że wyjaśnię, problem nie tkwi w projekcie mojej części, po prostu nie wiem, jak znaleźć współczynnik k, promień gięcia, który sprawia, że moja część jest dobra, ale nie w rozwoju, Wiedząc również, gdzie go znaleźć, znajdują się informacje o różnych materiałach, grubościach, ale także o różnych pojazdach elektrycznych
Dziękuję
Witam, o ile się nie mylę, współczynnik k może się różnić w zależności od pudełka, które się składa... W moim starym pudełku mieliśmy je wszystkie według grubości, oceniliśmy również część w stanie rozłożonym, ale ze wskazaniem "tylko w celach informacyjnych"... Tutaj obecnie, mając kilku dostawców, nie piszemy już K, po prostu bokujemy gotową część giętą, ewentualnie widzimy wymiary zewnętrzne rozłożone, podając przybliżony indeks powierzchni blachy, aby ułatwić kosztorys.
2 polubienia
Witam
O ile się nie mylę, współczynnik K jest bardziej związany z materiałem niż z pudełkiem. Jest to wyimaginowana linia reprezentująca neutralną blachę, która zmienia się w zależności od grubości.
Osobiście, aby znaleźć odpowiedni współczynnik K, układam wszystkie wymiary wewnętrzne mojej części, obliczam rozwinięcie teoretyczne, porównuję z tym zaproponowanym przez SW, a następnie bawię się wartością. Zwykle wystarczą 2-3 próby, aby znaleźć właściwy. Zawsze zaczynam od 0,5 i doprecyzowuję.
Klasa A+
Witam
Alternatywnie możesz również skorzystać z wykresów dołączonych do maszyn do składania. Na nich znajduje się promień gięcia w zależności od grubości, a także ubytek na fałdach. W przypadku cienkiej grubości (do 5 mm) bierzemy żebra wewnętrzne, ponieważ różnica w prasie jest bardzo mała...
1 polubienie
Kiedy mówiłem o pudełkach, tak Ac Cobra, miałem na myśli według maszyn do składania, które mają, ponieważ z doświadczenia, dla tego samego materiału, dawno temu, mieliśmy inny współczynnik k w zależności od dostawcy, więc nie bierzemy już tego czynnika pod uwagę, nie wiedząc z góry, z kim będziemy produkować, To dostawca, który radzi sobie z...