Witam, przekwalifikowuję się w centrum, muszę złożyć plik techniczny, zanim zostanę zamknięty w domu, dostałem zrzuty ekranu z mojej pracy, ale nie wiem, jak je odczytać, aby mieć poprawną treść na ukończenie szkoły, będę musiał zrozumieć, Dziękuję
Na zdjęciu widać, że nad tablicą jest napisane "Von Mises (N/m^2)" Jest to naprężenie w materiale.
Oznacza to, że w miejscach, w których jest czerwony z Twojej strony, masz ograniczenie 9,516e+04 N/m^2.
Na samym dole tej tabeli znajduje się napis "Granica plastyczności: 4,000e+08" ze strzałką. Jest to wytrzymałość materiału, z którego wykonana jest analizowana część. Ta granica plastyczności jest granicą, dla której materiał pozostaje w fazie sprężystej (bez ;) dec), więc dopóki nie osiągniesz tej wartości, jesteś dobry. Jak widać: 9.519e+04 N/m² to znacznie mniej niż 4.000e+08 N/m², więc Twoja część w tych warunkach wytrzyma siłę, której ją poddałeś.
Zwróć uwagę, że gdybyś przekroczył wartość limitu gdzieś w swoim pokoju, w tabeli pojawiłaby się czerwona strzałka, która pokazałaby Ci, gdzie znajdują się miejsca, które przekroczyły ten limit.
Drobne szczegóły, które nie powinny zaszkodzić:
4,000e+08 = 4,000x10^8
1 MPa = 1 N/mm² = 1x10^6 N/m²
Wytrzymałość sprężysta materiału jest podana w jego charakterystyce i często znajduje się również w jego oznaczeniu: na przykład stal S235 będzie miała granicę plastyczności 235 MPa.
Pozdrowienia
Gauthik powiedział:
P.S.: W swojej odpowiedzi mówił Pan/Pani o deformacji w mm. Ten wykres nie pomoże Ci znaleźć deformacji. Aby to zrobić, należy poszukać innego wykresu dostarczonego przez solidworks wraz z badaniem, na którym można zobaczyć, jak bardzo odkształca się część.
Okej, już rozumiem trochę więcej!! W sumie dziękuję wam obojgu za te prostsze wyjaśnienia, Przepraszam, że teraz odpowiadam, miałem kursy z wizji i byłem tak zanurzony w swoim pliku , że nie pomyślałem, aby spojrzeć na mój e-mail, aby zobaczyć jakąkolwiek potencjalną odpowiedź !!