Witam, czy mógłbyś mi pomóc odczytać wykres

Witam, przekwalifikowuję się w centrum, muszę złożyć plik techniczny, zanim zostanę zamknięty w domu, dostałem zrzuty ekranu z mojej pracy, ale nie wiem, jak je odczytać, aby mieć poprawną treść na ukończenie szkoły, będę musiał zrozumieć, Dziękuję 

Pozdrowienia

plat_interieir_contrainte.png

https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A8re_de_plasticit%C3%A9

1 polubienie

Dziękuję, ale to też nie pomaga mi zrozumieć, !!

Na przykład pierwsza linia oznacza, że mieszkanie ma 9,5 mm ??? 

Witam 

Na zdjęciu widać, że nad tablicą jest napisane "Von Mises (N/m^2)" Jest to naprężenie w materiale.

Oznacza to, że w miejscach, w których jest czerwony z Twojej strony, masz ograniczenie 9,516e+04 N/m^2.

Na samym dole tej tabeli znajduje się napis "Granica plastyczności: 4,000e+08" ze strzałką. Jest to wytrzymałość materiału, z którego wykonana jest analizowana część. Ta granica plastyczności jest granicą, dla której materiał pozostaje w fazie sprężystej (bez ;) dec), więc dopóki nie osiągniesz tej wartości, jesteś dobry. Jak widać: 9.519e+04 N/m² to znacznie mniej niż 4.000e+08 N/m², więc Twoja część w tych warunkach wytrzyma siłę, której ją poddałeś.

Zwróć uwagę, że gdybyś przekroczył wartość limitu gdzieś w swoim pokoju, w tabeli pojawiłaby się czerwona strzałka, która pokazałaby Ci, gdzie znajdują się miejsca, które przekroczyły ten limit.

Drobne szczegóły, które nie powinny zaszkodzić:

• 4,000e+08 = 4,000x10^8
  • 1 MPa = 1 N/mm² = 1x10^6 N/m²
  • Wytrzymałość sprężysta materiału jest podana w jego charakterystyce i często znajduje się również w jego oznaczeniu: na przykład stal S235 będzie miała granicę plastyczności 235 MPa.

Pozdrowienia

Gauthik powiedział:

P.S.: W swojej odpowiedzi mówił Pan/Pani o deformacji w mm. Ten wykres nie pomoże Ci znaleźć deformacji. Aby to zrobić, należy poszukać innego wykresu dostarczonego przez solidworks wraz z badaniem, na którym można zobaczyć, jak bardzo odkształca się część.

10 polubień

Witam

Uzupełnię wyjaśnienia @Gauthic67          (którego pozdrawiam z daleka od Wielkiego Wschodu)

W wyniku ==> lewym przyciskiem myszy kliknij Move i wybierz ==> pokaż, a otrzymasz wynik w mm.

Zauważysz, że wyświetlane zniekształcenia są przesadzone. Jeśli chcesz,  możesz je dostosować, aby były bliższe rzeczywistości.

Pozdrowienia

inkedsimaulation_ipn_et_traction_selon_un_angle_variable--_.jpg
6 polubień

Okej, już rozumiem trochę więcej!!
W sumie dziękuję wam obojgu za te prostsze wyjaśnienia, 
Przepraszam, że teraz odpowiadam, miałem kursy z wizji i byłem tak zanurzony w swoim pliku , że nie pomyślałem, aby spojrzeć na mój e-mail, aby zobaczyć jakąkolwiek potencjalną odpowiedź !!

Hello@craft

Nic wielkiego, mam nadzieję, że osiągniesz swój cel na studiach.

Jeśli potrzebujesz pomocy, aby szybciej zrozumieć pewne rzeczy, nie wahaj się zadawać pytań.

Pełen energii dla Ciebie,

Pozdrowienia