Witam, moje okno dialogowe do obracania widoku w oprogramowaniu zniknęło. Jak go odzyskać, aby narzucić kąt. Z góry dziękuję

Witam, moje  okno dialogowe do obracania widoku w  oprogramowaniu zniknęło. Jak go odzyskać, aby narzucić kąt. Z góry dziękuję

Witam

Pozostawiony na dodatkowym ekranie wyłączony lub nieobecny?

Przeniesiony do krawędzi ekranu i ledwo widoczny?

Umieszczony poza kadrem po przełączeniu na ekran o niższej rozdzielczości?

Poniższe rozwiązanie...

2 polubienia

Przeszukałem więc trochę rejestr i znalazłem, jak zresetować okno dialogowe.

Przede wszystkim należy go zamknąć w Solidworks, tak aby przycisk "obrót" był wyłączony.

Następnie Windows + R, aby otworzyć "Uruchom", a następnie wpisz "regedit" w otwartym. Kliknij przycisk OK.

W edytorze rejestru przejdź do adresu (wersja Twojego oprogramowania, tutaj 2020): Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\SolidWorks\SOLIDWORKS 2020\User Interface\Dialogs

Przewiń w dół, aż znajdziesz: uiRotateViewDialog_c

Kliknij go dwukrotnie, a następnie w danych wartości zastąp obecny na: 0,1,-1,-1,-1,-1,0,0,0,0 następnie kliknij OK

Teraz, klikając przycisk obracającej się strzałki, okno dialogowe pojawi się w lewym górnym rogu ekranu.

Proszę bardzo

PS: Co za tym idzie, sztuczka działa dla wszystkich* okien dialogowych Solidworks, o ile pojawiają się one na liście.

*Wiedząc, że 0,0, 0,0 to współrzędne narożników okna dialogowego (x,y lewego górnego rogu, x,y prawego dolnego rogu). W przypadku pól o zmiennym rozmiarze 0,0,0,0 będzie wyświetlany tylko pasek tytułu, po prostu przesuń ten pasek, a pole automatycznie dostosuje rozmiar do minimalnego możliwego rozmiaru. W przeciwnym razie wpisz 0,0,200,200, aby zobaczyć uchwyt i móc go rozciągnąć ręcznie.

reset_rotateviewdialog.png
5 polubień

Witam

Świetnie, to działa.

Dziękuję bardzo

1 polubienie

Chłodny. Dziękuję za przeniesienie pytania do rozwiązania.

1 polubienie