Dobry sposób na pracę z szablonem SW

Cześć wszystkim

Jestem inżynierem projektantem oprogramowania w rozbudowanej fabryce specjalizującej się w obróbce blach (z dużym zamiłowaniem do prac ze stali nierdzewnej), wykonujemy również maszyny konwencjonalne (nie CNC).

Pragniemy poprawić jakość naszego procesu produkcyjnego, począwszy od rysunków produkcyjnych. Kiedy dołączyłem do fabryki 1 rok temu, zauważyłem, że nasze szablony na rysunkach produkcyjnych nie są zbyt wyszukane. Było tam w większości dużo niewykorzystanych kwadratów, a szkoda.

Chciałbym więc rozwinąć ten temat poprzez stworzenie szablonu, który byłby specjalnie kompatybilny dla maszyn do obróbki blach i hurtowni.

Chciałbym, aby te szablony pisały, pod którą stacją powinien przejść każdy komponent i aby każdy pracownik na każdym stanowisku mógł również podpisać, że dobrze wykonał swoją pracę.

To trochę otwarte pytanie. Możesz również zasugerować inny proces, który może być bardziej sprawiedliwy w sposobie, w jaki powinniśmy pracować.

Jeśli jesteś podobną fabryką i już dobrze pracujesz na swój sposób, będzie mi miło, jeśli dasz mi znać.

Dziękuję. Miłego dnia.

Zasadniczo, czy chcesz zintegrować proces produkcyjny z planem części?

O ile mi wiadomo, jest to dość niezwykłe: rysownik rzadko jest gammistą. Ale jest to całkiem możliwe, wszystko, co musisz zrobić, to aby gracz wziął plan (rozwiązanie, które sugeruje, że gracz ma licencję oprogramowania lub że kreślarz przejmuje plan w celu zintegrowania informacji) lub zintegrował plik Excela z planem (rozwiązanie, które może być kłopotliwe w zarządzaniu z punktu widzenia zarządzania plikami).

1 polubienie

Asortyment produkcyjny bardzo szczegółowo opisuje każdy proces rozwoju komponentu. W tym miejscu chcemy stabelizować wszystkie stacje, przez które musi przejść komponent (np. skrzynka do cięcia laserowego, skrzynka do gięcia, skrzynka do polerowania, skrzynka spawalnicza...). Chcę dołączyć tabelę do obrazu tego, który znajduje się na każdym wzorze przemysłowym w prawym dolnym rogu; który będzie zawierał wszystkie wymienione pola + zwykłe pola informacyjne (tj. materiał, grubość itp.).

Witam

Innym rozwiązaniem byłoby zastosowanie EPDM, który odpowiednio skonfigurowany nie pozwalałby już na modyfikację planu na każdym etapie, ale na zarządzanie wszystkimi tymi informacjami na karcie danych i kierowanie planu do właściwej stacji przez przepływy pracy. Podpisy "ręczne" mogły być również przekształcane w podpisy "elektroniczne" podczas zmiany stanu. Takie rozwiązanie jest z pewnością droższe, ale niesie za sobą szereg zalet w zakresie monitorowania i niezawodności procesu.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

W przeciwnym razie możesz również wypełnić jego różne operacje w niestandardowych  właściwościach części, tworząc je i tworząc rodzaj nomenklatury, która będzie szukać informacji w części.

1 polubienie

d.roger niestety budżet EPDM na razie nie jest brany pod uwagę przez mojego CEO.

AC Cobra 427: Tak, to jest dokładnie to, co chcę zrobić, ale miałem trochę problemów z wyrażeniem tego. Czy Ty już tak pracujesz?

Tak, pracujemy w ten sposób, z której wersji Solidworks korzystasz???

SW 2017- czy masz przykład , który możesz mi wysłać? A może zdjęcie, aby zorientować się? 

Dziękuję :)

Przesyłam Ci to w wiadomości prywatnej