Witam wszystkich,
Jestem nowy w tej dziedzinie, projektuję ramę mojego roweru i staram się robić to dobrze
Regularnie sprawdzam to forum i kilka tutoriali w internecie, ale tutaj jestem zablokowany.
Problem 1:
Moje rurki nie mają przekroju liniowego na całej swojej długości
Rysuję więc profil na długości rury i robię występ/podstawę z obrotem i stawiam oś środkową rury jako oś podstawy: wszystko jest w porządku
Teraz, gdy mam te rurki w dobrym profilu, chciałbym wygiąć niektóre z nich. I tu sprawa się komplikuje
Chciałbym zachować mój "skomplikowany" profil rury i dodać do niego promień, wydaje się to głupie, ale chciałbym zachować operacje w tej kolejności w jak największym stopniu
Załączam plik
rura, o której mowa, jest występem "ST", a krzywa prowadząca znajduje się na rysunku 11
Uwaga: Na tym szkicu 11 mam łuk i linię prostą, które są połączone jedną stroną, jak je scalić i mieć tylko jeden element? Próbowałem usunąć punkt połączenia, ale pojawia się błąd.
Geometria bez zginania:
Krzywa gięcia w kolorze niebieskim:
Zadanie 2:
Idealnie narysuję surową tubę, czyli taką, jaka jest w momencie zakupu, a następnie nakładam różne ekstruzje itp.
Oto, jak postępować, aby zachować tylko górną rurę (TT - górna rura), górną rurę (DT - dolna rura) i rurę widelca (HT - główka ramy), usuwając skrzyżowania i zbędne elementy. Pytanie wydaje się niejasne, ale na zrzutach ekranu od razu zdajesz sobie z tego sprawę: cała część w prawym górnym rogu
PS: plik pochodzi z SW2016
Dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia
geometria.sldprt