Witam Chciałbym umieścić przycisk w części lub złożeniu, aby uruchomić makro. Jest to makro specyficzne dla części lub złożenia, więc nie chcę go umieszczać na paskach narzędzi (jest na to samouczek :http://www.lynkoa.com/tutos/3d/creer-un-bouton-macro-dans-solidworks ), ale tylko na żądanym elemencie. (w taki sam sposób, w jaki umieszczasz obiekty, takie jak arkusz kalkulacyjny Excel, ale byłby to przycisk, który automatycznie uruchamia makro). Przykład:
Ten przycisk może również znajdować się w FeatureManager, jak w powyższym przykładzie.
Jeśli nie jest to jeszcze możliwe, czy możemy poprosić Solidworks Dassault Système o opracowanie małej aktualizacji integrującej tę prostą funkcję?
Myślę, że chcę zrobić to, co zrobiłem w tej rozmowie: http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/macro-mod%C3%A8le-de-document#answer-666046
Wszystko zależy od makra, które ma zostać uruchomione, ale należy spojrzeć na makra funkcji, w przeciwnym razie przycisk na globalnym pasku narzędzi (obok przycisków nagrywania...) z makrem, które ma przetwarzanie pozwalające na uruchomienie tego lub innego kodu w zależności od typu pliku.
Zasadniczo wszystko to jest naprawdę związane ze złożonością makro.
Nie widzę, w jaki sposób złożoność makra ma wpływ na możliwość posiadania przycisku.
Przycisk uruchamiania makra pozostaje taki sam na pasku narzędzi, niezależnie od stopnia zawiłości makra. To samo dotyczy makra rozpoczynającego się od przycisku w zestawie.
Jaki jest sens umieszczania przycisku w Menedżerze funkcji? Przycisk będzie znajdował się tylko na pasku narzędzi. Jak opisano tutaj: http://www.lynkoa.com/store/fr/ajouter-un-bouton-pour-macro-dans-solidworks.html
Mam makro, które działa z jedną częścią i drugą, która jest używana do pojedynczego zespołu. (i jestem w trakcie programowania innych elementów na inne elementy)
Gdy ktoś pracuje z tą częścią lub zespołem, uruchamia odpowiednie makro wiele razy. Jeśli nie pracujemy nad tymi częściami, nie potrzebujemy tych makr
Więc
- Jeśli umieszczę przycisk na pasku zadań, mam dwa przyciski (na razie, ale więcej w przyszłości), które na nic nie zajmują miejsca w 99,9% pomieszczeń, ponadto muszę zainstalować przyciski na paskach narzędzi wszystkich moich kolegów :-\
- Jeśli nie nacisnę przycisku, muszę albo utworzyć specjalny skrót klawiaturowy, aby uruchomić to makro, albo zrobić kilka razy Narzędzia/ Makro/ znajdź moje makro... To denerwujące, gdy musisz to zrobić 10 razy z rzędu. Ponadto koledzy zawsze przychodzą do Ciebie z pytaniem, jakie jest właściwe makro? i jak go uruchomić....
Stąd moja potrzeba umieszczenia prostego przycisku, który jest powiązany z pomieszczeniem i który bezpośrednio wywołuje makro. Przycisk ten można zintegrować jako tabele na rysunku, w Menedżerze funkcji wraz z równaniami, adnotacjami, czujnikami... Chcę funkcji trochę jak w Excelu, która po prostu pozwala utworzyć przycisk w arkuszu kalkulacyjnym, a po kliknięciu uruchamia makro.
Ale poza tym dodanie przycisków niekoniecznie jest tak problematyczne. Możesz mieć tylko jeden przycisk na typ akcji (upraszczając go tak bardzo, jak to możliwe) i sprawić, by był stosowany tylko wtedy, gdy otwarty jest odpowiedni plik.
Działa poprzez wykonanie poleceń "Wstaw obiekt", "Utwórz z pliku", a następnie wskaż programme.exe. 1 dwukrotne kliknięcie na obiekcie uruchomi ten program.
Oznacza to, że musisz przejść przez tworzenie programu, a nie makra.