Witam
Napotykam problem z Solidworks podczas projektowania części.
Stworzyłem plastikową część w CAD, którą chcę dziś wprowadzić do produkcji.
Więc oto jestem, w trakcie modyfikowania, aby stworzyć moje szczątki.
Tyle tylko, że... Stworzyłem szkic na 2 równoległych bokach (patrz załączony plik), jeden jest idealny, drugi jest cały zabugowany...
Próbowałem:
- Uruchom moją funkcję kilka razy twarzą w twarz, ten sam wynik.
- Stwórz mój szkic w mojej funkcji, niemożliwe, ponieważ zaczynam od cienkiego wytłoczenia do lekko krzywego ciała.
Krótko mówiąc, jeśli ktoś ma rozwiązanie, bardzo mi to pomoże.
Dziękuję!
capture.jpg
fthomas
24 Październik 2013 12:10
2
Muszę przyznać, że po prostu z obrazem nie mam pojęcia, czy miałbyś model w formacie solidworks, abyśmy mogli na niego spojrzeć?
1 polubienie
To znaczy, że niestety nie mogę przekazać tego fochiera, ale staram się odtworzyć błąd na pustej części.
Przesyłam go po zakończeniu (jeśli oczywiście mogę to zrobić!).
Stworzyłem "lekką" wersję tego utworu.
Umieściłem go jako załączony plik. To ciało 16 jest podsłuchiwane.
Dziękuję
piece_test.sldprt
Witam
Czy próbowałeś z mniejszym szkicem tylko po to, aby sprawdzić, czy błąd zniknie?
Jeśli tak, być może rozwiązaniem jest zmiana ściany roboczej.
Pozdrowienia
Zmniejszyłem bossa 34 i zmieniłem twarz draftu.
Czy to wszystko?
re_piece_test.sldprt
4 polubienia
Tak naprawdę chcę zrobić coś odwrotnego.
Mój pasek musi zaczynać się od 3 mm do końca... gdzie kończy się zgodnie z kątem.
Początek mojego szkicu powinien znajdować się na dole wyciągnięcia, na korpusie części (a nie na powierzchni symetrii).
Ponadto nie mogę zmienić grubości części (zobowiązuje stała grubość).
Zmniejszyłem ciąg z mojej strony do 0,7° i działa.
Dlaczego, nie mam pojęcia...
Czas na mnie.
Próbowałem czegoś innego;
Przybliżyłem projekt planu do tego celu. Czuję, że jest lepiej
re_piece_test.sldprt
3 polubienia
fthomas
24 Październik 2013 13:04
9
Cóż, zrobiłem kilka testów, oczywiście problem jest większy niż mogłoby się wydawać.
Rzeczywiście, jeśli robisz narzędzia, sprawdzasz na komponencie, widzisz, że ciało jest topologicznie niepoprawne (ma błędy)
Cofając się w górę w drzewie tworzenia, pierwszą funkcją, która generuje błąd topologii, jest kongi 36 i zmniejszając jej wartość z 10 mm do 9 mm Nie mam już błędu geometrii, z drugiej strony musisz cofnąć drzewo, ponieważ następująca funkcja ulega błędowi
3 polubienia
Super!
Myślę, że SW musi być podsłuchiwany do granic negatywnego szkicu.
Ale rzeczywiście, podchodząc do planu, działa :)
W każdym razie bardzo dziękuję, będę mógł kontynuować moją pracę.
1 polubienie
Dzięki Fthomas, też to sprawdziłem i tak, część nie jest prawidłowa w przesłanej przeze mnie części testowej.
Była to jedna z pierwszych wersji, tylko po to, aby sprawdzić błąd na żywo, ponieważ pokój bardzo się zmienił :)