Cze wszystkim! Wciąż jest czas, aby życzyć sobie nawzajem szczęśliwego nowego roku!!
Dawno tu nie byłem, żeby Cię zobaczyć na tym forum, ale teraz schnę. Pracuję na Solidworks 2015 Standard x64 SP 5.0 (kolega ma wersję profesjonalną i ma ten sam problem). Jest to problem, który pojawia się punktualnie i bez powodu czy logiki:(
Solidworks zastępuje niektóre części innymi (najczęściej taką, która "wygląda", na przykład taką, która została skomponowana w celu stworzenia wariantu), nie informując mnie o tym! Zdarza mi się to podczas rysowania, zarówno złożenia, jak i części. Jest to dość niebezpieczne, ponieważ nie zawsze występują stresy lub inne problemy i nie jest łatwo zauważyć, że część została wymieniona.
Nie mogę odtworzyć problemu, aby znaleźć logikę lub wyjaśnić ten błąd.
Czy ktoś kiedykolwiek miał ten problem? Napotkaliśmy ten problem już około trzy lata temu, myśląc, że jest to "tymczasowy" błąd lub zła obsługa. Z drugiej strony miałem ten problem 3-4 razy w ciągu ostatnich dwóch miesięcy.
Czy te kawałki nie mają przypadkiem tej samej nazwy?
Wracając do podstawowego przykładu, jeśli masz zespół z 2CV zawierający część zwaną kierownicą (kierownica 2CV).
A jeśli otworzysz 4L z częścią zwaną kierownicą (kierownica 4L), ponieważ kierownica 2CV jest już systematycznie otwarta, zastąpi kierownicę 4L częścią o tej samej nazwie, która jest już otwarta, więc kierownica 2CV!
Ogólnie rzecz biorąc, jedynym powodem, dla którego solidworks zastępuje jedną część drugą, jest to.
Albo w inny sposób nagrany pod źle zrealizowanym, który zastępuje utwór bez naszej woli.
Zdarza się, że SW zaplątuje się w dywan, gdy dużo pracujemy z kopiami. Od czasu do czasu wydobywa podstawowy element.
Aby ograniczyć problem w zespole, myślę, że najlepiej jest skopiować część PRZED włożeniem jej do zespołu (zespół nigdy nie dowie się o poprzednim numerze, więc jest mało prawdopodobne, że będzie w stanie dokonać zamiany).
O ile mi wiadomo, nigdy nie mieliśmy żadnych problemów między MEP a zespołem lub częścią bezpośrednio powiązaną z MEP (jeśli znajduje się na elemencie zespołu, który jest umieszczony na rysunku, zapoznaj się z tym, co powiedziałem powyżej).
Następnie, jeśli skopiujesz zespół + MEP, aby utworzyć nowy i zmienisz część w złożeniu, myślę, że niestety nie ma zbyt wiele sposobów na uniknięcie tych losowych błędów.
U nas kopiujemy wiele podzespołów z częściami z odniesieniami w kontekście. Dlatego często mamy problemy: odwołania w kontekście wskazują na starą nazwę pliku i kończymy z ->? ze wszystkich naszych drzew.
Nie zauważyłem niczego specjalnego, jeśli chodzi o nazwę w menedżerze funkcji. Jedyną konfiguracją części jest "domyślna", która jest podstawowa.
W przypadku kopii współpracujemy z zespołami, aby usunąć zespoły w tym samym czasie, co części, aby zmienić odniesienia zewnętrzne. Nigdy nie mieliśmy problemów z zagubionymi referencjami.
Zwrócimy uwagę na te losowe błędy i być może wkrótce przeprowadzimy migrację, może już nie być tego problemu w nowym Solidworks.