Minęło trochę czasu, odkąd jestem na stronie... Mam problem z plikiem solidworks. Ten plik to popiersie kobiety, a na drzewie znajduje się wykres STL. Chcę przekształcić ten plik w bryłę, aby móc następnie wycinać plasterki i obrabiać je za pomocą CNC. Problem polega na tym, że ten plik musi mieć w niektórych miejscach "luki w siatce" i dlatego nie da się go przerobić przy moich małych umiejętnościach. Ten plik ma 32 MB i mogę go udostępnić. Może ktoś ma pomysł na rozwiązanie mojego problemu.
Witam Czy nie możesz wykonać prostego usunięcia materiału (ze szkicem "listew") z boku popiersia (oryginalny solidwork), aby zrobić plastry?
Tworzysz prostokąt o grubości ostrza, wyższy niż model, a następnie powtórzenie na szkicu z odstępami od żądanej grubości plastra (minus grubość ostrza), aby pokryć cały model. Następnie usunięcie materiału spowoduje pocięcie modelu na plasterki, generując oddzielne bryły.
Witam Wypróbuj tę procedurę Otwórz → Typ pliku → wybierz typ plików siatki (stl...), dzięki czemu zobaczysz opcje → Opcje → sprawdź jak ja, → następnie poszukaj pliku stl i na koniec otwórz. Jeśli stl nie ma błędu, otworzy się poprawnie. Jeśli stl jest zbyt szczegółowy, musisz mieć pamięć RAM i uzbroić się w cierpliwość.
Witam, dziękuję za odpowiedź. Próbowałem już tej metody, ale problem polega na tym, że solidworks nie widzi mojego popiersia. Mówi mi, że nie może usunąć materii, jeśli nie ma jej u podstawy...
Witam Tak, to jest to, co w zasadzie chcę zrobić, ale mój biust jest "przezroczysty w oczach solidworks". Może nie lubi kobiet... Mam niezły ubaw To pytanie zadawałem sobie już jakiś czas temu. Myślę, że mój plik nie jest czysty i są w siatce. Mam zamiar pobrać kolejny, płacąc za ten... Zamierzam zamknąć temat, ponieważ problem prawdopodobnie wynika z mojego nieprawidłowego pliku u podstawy. Dziękuję 2 z was za odpowiedź. Życzę Wam miłego zakończenia niedzieli