Ukryte 3 podstawowe plany w rodzinie pokojowej

Witam

Mamy mały problem  z kilkoma elementami regału (), ponieważ ktoś z nas ma tendencję do chowania podstawowych planów tego pomieszczenia w ukryciu, co czasami jest bardzo irytujące w dużym zespole, aby wybrać odpowiedni plan do ograniczenia.

Dlatego chciałbym wiedzieć, czy można w jakiś sposób zablokować te 3 plany w ukryciu (albo w pokoju, rodzinie, albo w inny sposób)

FYI, nie jest możliwe przełączenie części na tylko do odczytu, ponieważ musisz regularnie dodawać konfiguracje, a przekazywanie części bibliotecznych ma tendencję do częstszego zawieszania się oprogramowania.

Witam

O ile mi wiadomo, nie ma możliwości zablokowania tego.

W domu biblioteka jest tylko do odczytu, ale dodałem makro, aby móc jednym kliknięciem zmienić "tylko do odczytu" = > "zapis" i odwrotnie .

Działa bardzo dobrze i masz pewność, że nie zmienisz fragmentu biblioteki przez pomyłkę.

Makro jest dostępne tutaj:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-solidworks-retirer-lecture-seule-pour-fichiers-de-bibliotheque

Aby dodać przycisk i przypisać do niego makro, zobacz mój inny samouczek:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/ajouter-un-bouton-pour-macro-dans-solidworks

Edycja: w przeciwnym razie możliwe jest oczywiście ukrycie WSZYSTKICH płaszczyzn zespołu lub przefiltrowanie według "płaszczyzny" z filtra wyboru zespołu, aby wyświetlić w drzewie tylko płaszczyzny, a tym samym szybko zobaczyć zgodnie z ikoną, czy są widoczne, czy nie.

Więcej informacji na temat tego ostatniego punktu można znaleźć tutaj:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/developper-le-featuremanager

3 polubienia

Witam

Jest to dość powszechna prośba, aby chcieć kontrolować podstawowe plany niezależnie od innych planów.

W SOLIDWORKS 2016 możliwe jest teraz ukrywanie/pokazywanie podstawowych planów niezależnie od innych planów: to z pewnością pomoże (nawet jeśli nie zapobiegnie złym praktykom)

1 polubienie

Jeśli zależy to od jednej osoby, problem nie dotyczy sprzętu ani oprogramowania !

Jeśli jest jak stary miś, radzę zaprosić go na obiad do ciepłego miejsca, kupić mu napój na bazie chmielu (ten stary miś nie zamienia się już w miód!) i spokojnie mu wytłumaczyć (będąc przy tym przyjaznym), jak wspaniale by było, gdyby zrobił ten mały wysiłek ,  żeby już nie zostawiać tych cholernych na widoku... Przepraszam, te wielkie plany, ale przy okazji komplikują ci życie!

To tylko pomysł! W przeciwnym razie to, co @.PL, również działa, aby ukryć plany i uniknąć zostania z kieszeni na napój!

:-)

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi dla Benoit.LF, kilku z nas kłóciło się w tym kierunku, ale regularnie znajdujemy plany plakatów... Bez względu na to, jak bardzo mu wytłumaczyłem, że pozostawienie szkiców i planów na Shown, znacznie obciąża to ciężkie zespoły i że niezaprzeczalnie zwiększa się ryzyko awarii, nic nie robi, a mimo to regularnie narzeka, gdy SW się zawiesza...

Tak więc, nawet jeśli nie jest to rozwiązanie, na które liczyłem, myślę, że będę podążać za ideą .PL.

Z drugiej strony szybkie pytanie o stworzenie ikony makra.

Jaki jest format ikony (bmp 32x32 px i jego rozdzielczość)

Używam Gimpa i nie mogę dostosować ikony.

Dziękuję

2 polubienia

Nie martw się o ikonę, wziąłem wtedy tę w PJ w internecie w 128x128 i działa.

bibliotheque.bmp
1 polubienie