Modeluję część, na której chciałbym mieć dwie konfiguracje. Jeden z otworami po lewej stronie mojej części, drugi z otworami po prawej. To są te same otwory i w mojej fazie projektowania trochę się zmienią, więc zrobiłem symetrię.
Chciałbym, aby konfiguracja "po lewej" wyświetlała tylko lewe otwory i na odwrót. Usunięcie symetrii w jednej z moich konfiguracji nie stanowi problemu. Pb polega raczej na usunięciu funkcji nadrzędnej i wyświetleniu tylko symetrii.
Szukałem sposobu na "usunięcie funkcji", tak jak usuwa się ciało bez wpływu na funkcje potomne, ale nic.
Symetria opiera się na funkcji nadrzędnej, więc z natury nie jest możliwe usunięcie funkcji nadrzędnej (symetria jest automatycznie usuwana, ponieważ jest połączona).
Czyli albo "majsterkowanie" po tobie, które polegałoby na wypełnieniu po funkcji nadrzędnej i wyświetleniu jej tylko w "lewej" konfiguracji, albo też przejściu przez dwie funkcje i powiązaniu szkiców symetrią.
Lub, w zależności od geometrii części, utwórz model symetryczny (dwa oddzielne, ale powiązane pliki).
Mam kawałek, powiedzmy sześcian. Po lewej stronie obróbki. Muszę mieć takie same na prawej flance. Chciałbym 2 konfiguracje; jeden z obróbką tylko po lewej stronie, drugi z obróbką tylko po prawej. Chcę mieć możliwość powiązania tych funkcji, ponieważ mam wiele modyfikacji do wprowadzenia, a sprawa wydaje mi się tak powszechna, że byłam pewna, że jest to zaplanowane.
Znalazłem rozwiązanie za pomocą Cyril.f, wykonując szkic na prawym skrzydle i odnosząc wszystkie elementy mojego szkicu do szkicu mojej lewej flanki. Działa całkiem nieźle.