Ukrywanie/usuwanie początku symetrii bez przerywania połączenia

Cze wszystkim.

Modeluję część, na której chciałbym mieć dwie konfiguracje. Jeden z otworami po lewej stronie mojej części, drugi z otworami po prawej. To są te same otwory i w mojej fazie projektowania trochę się zmienią, więc zrobiłem symetrię.

Chciałbym, aby konfiguracja "po lewej" wyświetlała tylko lewe otwory i na odwrót. Usunięcie symetrii w jednej z moich konfiguracji nie stanowi problemu. Pb polega raczej na usunięciu funkcji nadrzędnej i wyświetleniu tylko symetrii.

Szukałem sposobu na "usunięcie funkcji", tak jak usuwa się ciało bez wpływu na funkcje potomne, ale nic.

Czy masz rozwiązanie?

Dziękuję bardzo.

Witam

Symetria opiera się na funkcji nadrzędnej, więc z natury nie jest możliwe usunięcie funkcji nadrzędnej (symetria jest automatycznie usuwana, ponieważ jest połączona).

Czyli albo "majsterkowanie" po tobie, które polegałoby na wypełnieniu po funkcji nadrzędnej i wyświetleniu jej tylko w "lewej" konfiguracji, albo też przejściu przez dwie funkcje i powiązaniu szkiców symetrią.

Lub, w zależności od geometrii części, utwórz model symetryczny (dwa oddzielne, ale powiązane pliki).

Nie widzę innego rozwiązania.

1 polubienie

Tak właśnie myślałem. Myślę, że dwie funkcje połączone jedną funkcją mogą działać.

Dziękuję za poświęcony czas!

Jeśli dobrze rozumiem

chcesz 1 kawałek i jego symetrię 

w pokoju 1 otwory po prawej stronie

w pokoju 2 otworów po lewej stronie 

Stwórz więc swoją symetrię przed wierceniem

po zapisaniu każdej sztuki z inną nazwą

i zrób swoje kolczyki po zmianie nazw tych elementów

Musimy również zerwać więzy 

@+

No gt22 wyraziłem się źle.

Mam kawałek, powiedzmy sześcian. Po lewej stronie obróbki. Muszę mieć takie same na prawej flance. Chciałbym 2 konfiguracje; jeden z obróbką tylko po lewej stronie, drugi z obróbką tylko po prawej. 
Chcę mieć możliwość powiązania tych funkcji, ponieważ mam wiele modyfikacji do wprowadzenia, a sprawa wydaje mi się tak powszechna, że byłam pewna, że jest to zaplanowane.

Znalazłem rozwiązanie za pomocą Cyril.f, wykonując szkic na prawym skrzydle i odnosząc wszystkie elementy mojego szkicu do szkicu mojej lewej flanki. Działa całkiem nieźle.

Dziękuję!