Obliczanie powierzchni przecięcia 2 okręgów

Witam, chcę obliczyć powierzchnię przecięcia 2 okręgów (projekt mechaniczny / projekt części) = > obrazu joite

Próbowałem z suwmiarką (tylko pomiar jednostki/powierzchni), ale nie mogę tego zrobić

cat_cercle.bmp

Dobry wieczór

W Twoim przypadku:

R² x (((2 x PI)/3) - (Pierwiastek(3)/2))

Czyli: 1 228 x R²

4 polubienia

Możesz również wytłoczyć wnętrze 2 okręgów i uzyskać powierzchnię, jeśli to są praktyczne informacje, których szukasz.

5 polubień

Witam

W warsztacie szkicownika nie ma powierzchni (więc to normalne, że suwmiarka nie działa).

Pomiar powierzchni będzie działał tylko tak, jak mówi @Alain. ERP, po jednej stronie wyciągnięcia przecięcia dwóch okręgów. (Bądź ostrożny, CATIA nie wie, jak wyciągnąć przecinający się szkic ) najpierw należy ograniczyć okręgi do jedynego przecięcia, które ma być zmierzone).

Możesz również przejść przez warsztat powierzchniowy i  wykonać powierzchnię wypełniającą.

Lub jak mówi @Yves.T przez obliczenia.

Wszystko zależy (do czego ten środek będzie używany, ustawienia?).

1 polubienie

@Yves.T

Myślę, że odnosisz się do rozwiązania dwóch okręgów, z których jeden przechodzi przez środek drugiego w http://villemin.gerard.free.fr/GeomLAV/Cercle/aaaAIRE/Lentille.htm

Ale w końcu mój problem jest inny, ponieważ okręgi nie przechodzą przez środek każdego z nich, ponieważ chciałbym obliczyć powierzchnię, aby mieć soczewkę 50% powierzchni koła.