Obliczanie prasy do blachy ze stali nierdzewnej o grubości 5 mm

Witam wszystkich, 

Chcę zrobić prasę do blachy ze stali nierdzewnej o grubości 5 mm, promienie wewnętrzne to średnie i duże rozmiary. (R int 445mm Górna i dolna część / R Int 6192mm prawa część i R Int 14730mm lewa część)

Wiedząc, że te części będą wykonane w walcowaniu, chciałbym wiedzieć, jaka jest kolejność współczynnika K na przykład lub czy ktoś miałby pomysł (zawsze używałem współczynnika K 0,5) czy to po prostu zostawiło Ci duże promienie?   

Montaż, który chcę wykonać znajdziesz w załącznikach. 

Nie mogę się doczekać, aby Cię przeczytać. 

Jerome.

face_assembly.igs
1 polubienie

To dość empiryczna rzecz. To zależy w dużej mierze od Twoich maszyn.

Na przykład dla arkusza składającego się z 6 osób umieszczamy współczynnik K równy 0,235, a dla arkusza składającego się z 2 osób współczynnik K równy 0,4

Jeśli jest to zrobione wewnętrznie, nie mają tabeli, którą mogliby ci dać? A jeśli odbywa się to zewnętrznie, powinni być w stanie dostarczyć Ci tych informacji?

5 polubień

Temat już tutaj poruszany:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/perte-au-plie-table-de-pliage

=)

3 polubienia

[Odpowiedź niezwiązana z pytaniem] 

Dla przypomnienia, korzystałem z tej strony podczas moich studiów w kotlarstwie: http://tspeed.free.fr/formpliage.htm

Naprawdę nie wiem, czy mówią o współczynniku K, ale na wszelki wypadek.... :)

Oryginalny kotlarz Używam współczynnika K 0,5 dla grubości ≤ 3 mm i współczynnika K 0,5 dla grubości > do 3 mm.

Po ustawieniach @coin37coin musi dać wynik bardzo zbliżony do mojego (1 czy 2 mm na rozwiniętym nie daje dużej różnicy na gotowej monecie.

3 polubienia

+1 do Sbadenii

Zwłaszcza, że zwykle zależy to również od kierunku cięcia blachy, ciepła itp itp. Zbyt wiele czynników, aby mieć prawdziwy czynnik, który działa.

4 polubienia

+1 @coin37coin

Wiele czynników, które sprawiają, że deweloper może być różny, ale przy podanych wcześniej wartościach nigdy nie miałem żadnych problemów, część jest dobra (w dopuszczalnej tolerancji +/-1mm  dla części o średnicy 1000 i mniejszej dla małych części)

2 polubienia

@jeromejesson: A więc nagle, nagle? Co sądzisz o reakcjach społeczności?

1 polubienie