Obliczanie siły pręta gwintowanego

Witam

W przypadku osobistego projektu chcę zwymiarować pręt gwintowany, który będzie używany do montażu i rozładunku ładunku za pomocą mechanika dłutowego, patrz załączony schemat

Pytanie brzmi, jak obliczyć rzeczywistą siłę działającą na poziomy pręt gwintowany na dole dłuta? 

principe_ciseau.png

Ponieważ mój diagram nie był zbyt jasny, udało mi się znaleźć lepszy diagram po francusku patrz załącznik

tempsnip.png

Osobisty projekt z obciążeniem 2t, hmmm...

1 polubienie

Rzeczywiście, mogę zostać umieszczony na coef 4 , który jest zbyt duży, jestem na prawdziwym obciążeniu przy 500 kg

Do tego typu sprzętu 

Problem polega na tym, że myślę , że

1) Pręt gwintowany musi być niewychodzący

tak zablokowany z tyłu i z przodu, aby pręt zawsze pozostał wewnętrzny w podstawie, uniknie skręcenia tego wspomnianego pręta gwintowanego 

co wydarzyło się z pewnego źródła, choćby między innymi poprzez postawienie na nim stopy

Tak więc to gwintowana część przejmie cały wysiłek na tym kroku

Aby uzyskać informacje o rodzaju pręta gwintowanego , spójrz na krzywicę swojego samochodu i ogólnie rodzaj gwintu, jest to gwint trapezowy 

@+

2 polubienia

Witam

Przede wszystkim i z góry przepraszam: oto duże wiadro lodowatej wody, ale na końcu mam suchy i ciepły ręcznik, aby was pocieszyć

Solidworks nie będzie przydatny do obliczania tabeli.  BAM !!! nos! Pufa! badaboum  z wyjątkiem warunków.

Musisz zrobić:

1°) obliczenia przed rozpoczęciem projektowania
2°) Określ maksymalną wysokość wzniesienia i tym samym długość ramion  (im cięższe i wyższe, tym dłuższe powinny być pręty).
Siły dadzą ci sekcje prętów do użycia.

Kiedy obliczenia teoretyczne są wykonane, a także realizacja z odpowiednimi materiałami, właściwymi osiami; odpowiednie boki i przekładki (wymiary i materiały), a Twój montaż zostanie zakończony: wtedy i tylko wtedy możesz wykonać symulację elementów skończonych za pomocą SolidWorks, która zweryfikuje Twoje obliczenia teoretyczne.

Kiedy mówisz, że jesteś na ładunku 500 kg, powinieneś wiedzieć, że gdy jesteś w niskiej pozycji, wysiłek będzie znacznie większy.
Na przykład dla stołu o wysokości roboczej 600 mm i obciążeniu 500 (5000N) siła działająca na wyniesie 15261N.
Nie wystarczy powiedzieć, że włożyłem 2 tony (czyli 56680 N), aby zagwarantować współczynnik bezpieczeństwa 4, ponieważ siły nie są liniowe, co oznaczałoby niepotrzebne przewymiarowanie stołu. Współczynniki są wykonywane na najsłabszych elementach.

Uwaga: jak wskazuje @GT22 zapomnij o prętze gwintowanym i przejdź przez trapezową z przynajmniej nakrętką z brązu. Co więcej, @Stefbeno nadal ma włosy prosto na głowie, biorąc pod uwagę ogłoszone liczby.

Pewnie myślisz zozo_mp, że bardzo źle jest tak mówić i cóż nie, ponieważ mam magiczny arkusz kalkulacyjny , który pozwala obliczyć wszystko w Excelu (ponieważ jest w pełni konfigurowalny) przed rozpoczęciem rysowania jakiejkolwiek części w SW (są to teoretyczne obliczenia, które należy wykonać przed jakimkolwiek projektem).
Został zaprojektowany przez mojego dobrego przyjaciela na innym forum. Wykonał nawet kilka arkuszy w zależności od liczby prętów (4 pręty, 8 pasków lub więcej).

Pozdrowienia

PS: spójrz na cenę używanego stołu, zanim przystąpisz do takiej realizacji, ponieważ ogłoszona waga pokazuje osiągnięcie, które nie jest w zasięgu czystego amatora. Chyba, że robisz wszystko tak, jak powiedziałem i wiesz już sporo o przemysłowym projektowaniu mechanicznym.

3 polubienia

Zobacz ten link

http://www.france-manutention.fr/Produits.awp?Famille=Tableselevatricesmanuelles

2 polubienia

Witam i dziękuję wszystkim za te opinie, rzeczywiście, jeśli chodzi o projekt, niczego nie zaczynam, ponieważ wolę najpierw zwymiarować najbardziej newralgiczny element, a mianowicie trapezową oraz kołki obrotowe, w przypadku tych ostatnich jest to zwykłe ścinanie, dlatego nie miałem żadnych problemów, ale w przypadku robi się to coraz bardziej skomplikowane Interesuje mnie każda notatka obliczeniowa Excela, która może zwymiarować wspomnianą

Witam

Niekoniecznie jest to proste nożyce, ponieważ w zależności od posiadanej wagi lepiej mieć czop wpuszczany, który ułatwia pracę w jastrychu.

Do arkusza Excela znajdziesz go w załączeniu za darmo: ale z drugiej strony musisz podziękować mojemu przyjacielowi Mecano41, który wykonał świetną robotę. (w przeciwnym razie, podobnie jak w Mission Impossible, prześcieradło ulegnie samozniszczeniu w ciągu 10 sekund, a na twarzy  pojawi się czerwień wstydu ;-)    )

Pozdrowienia

table_a_1_niveau_verin_en_bas_2_.xlsm
4 polubienia

@gt22 za to, że często poruszałem ten temat na innym forum i jak widzimy w linku za 300 euro masz nową tabelę, więc po co próbować to zrobić, nawet jeśli będzie to kosztować podwójnie lub czterokrotnie, jeśli nie obrobisz wszystkiego w peruce i kupisz (gówno w Chinach) tylko śrubę i nakrętkę z brązu.

Pozdrowienia

1 polubienie

Wow, ślicznie, możemy nawet przesunąć stół!
Dziękuję Zozo_mp za udostępnienie tej pracy.
I gratulacje dla twojego przyjaciela Mecano41.