Witam wszystkich, mam mały problem z obliczeniem masy obracającego się obiektu. Mieszam wszystkie formuły. Zasadniczo mam obiekt obracający się wokół osi, a ten obiekt jest przytrzymywany przez (upraszczam). Mój obiekt waży 0,551 kg, obraca się z prędkością Ø0,26 m i z prędkością 26,6 obr/min (21,7 m/s jeśli się nie mylę, bo peryferyjny = 0,816m). Użyłem wzoru F = (mv)/r. m = masa v = prędkość r = promień
Daje mi to 92 kg przyczepności na. Czy możesz potwierdzić, czy uzasadnienie jest dobre? Wydaje mi się ogromny.
Jeśli " śruba jest napięta ", to montaż wygląda tak?
Jeśli tak, to wyrażenie na dynamiczną wypadkową Rd (" siła odśrodkowa ") jest następujące: Masa M w kg (0,55), promień r w m (0,13), W do rad/s (167,1)
Co, o ile nie ma błędu w obliczeniach, dałoby Rd = 2001 N... Śruba jest ważna, ale równie ważne jest dynamiczne wyważenie obracającego się zespołu. To się zatrzęsie...
@m_blt ... Trudno jest również znaleźć dobry postulat roboczy bez małego schematu ideowego obracających się obiektów?.. @Jean-miii : Mały bazgroł byłby mile widziany.