Liniowe obliczanie mocy verrin

Cze wszystkim

Mój projekt polega na budowie zmotoryzowanego włazu do piwnicy na wino.

Jednak eksperci od symulacji będą w stanie mi powiedzieć, czy za pomocą solidworks można obliczyć, jaki wysiłek będzie potrzebny do podniesienia włazu?

Informacje są następujące:

Szerokość włazu: 900mm

Waga włazu: 130 kg wraz z przeszkleniem

Kołki mocujące cylinder nie są jeszcze na swoim miejscu i dlatego są wolne.

Zawiasy znajdują się na całej długości włazu, więc otwór do podniesienia wynosi 900 mm

trappe_cave_a_vin.jpg
1 polubienie

Witam

Nie ma potrzeby wykonywania symulacji w sensie  RDM, aby rozwiązać ten problem.

Podejście polega na tym, że najpierw symuluje się na diagramie kinematycznym i statycznym (za pomocą Meca3D), jak można zaproponować @m.blt

Nie posiadając Méca3D, możemy skorzystać z dołączonego arkusza Excel, który pozwala przetestować kilka scenariuszy, być może w bardziej interaktywny sposób. Użyłem go jako włazu rewizyjnego do basenu w ziemi.

Nie wiem, czy uderzyło cię to podczas projektowania, ale jest pułapka w kontynuowaniu pracy z podnośnikiem pod drzwiami, który prawdopodobnie nie będzie sprężyną gazową, biorąc pod uwagę wysiłki. Rzeczywiście, jeśli podnośnik się zepsuje, nie masz już dostępu do piwnicy, a jeśli jesteś w niej i sam, jest to bardziej denerwujące.
W takim przypadku zalecam, aby pręt cylindra nie był przymocowany do podwozia, ale pasował do buta. Tak więc, w przypadku problemu z cylindrem i lekkim podniesieniem klapy, cylinder zwalnia się pod własnym ciężarem.

Pozdrowienia

verins_trappe_encastre_dans_le_sol.xlsx
6 polubień

Ruch (część solidworks premium) pozwala na wykonanie tego rodzaju obliczeń

4 polubienia

Użyjmy najbardziej odpowiednich narzędzi...

Hello@benoit_3

Jeśli chodzi o przeprowadzenie statycznego badania prostego mechanizmu, takiego jak system podnoszenia włazu, zastosowanie może mieć nasze stare wspomnienia statyki graficznej. Trzy siły działające na klapę, są one równoległe, a ich suma wynosi zero.
Prosty (!) szkic w SolidWorks i gotowe. Z możliwością "animowania" mechanizmu w celu poznania sił w kolejnych położeniach otworu, poprzez przesuwanie myszką osi końcowej wymiaru "Kąt kreskowania".
Wynikiem są siły działające na cylinder i łożysko na włazie, a także długość cylindra.

Jedyną trudnością jest ustawienie szkicu szkieletu tak, aby schemat się nie rozpadł.
Kryterium wyboru układu połączeń: wykonanie zwartego i "wewnętrznego" montażu do ramy włazu. Wady: siły są większe niż w innych konfiguracjach, cylinder(y) działa poprzez ciągnięcie itp.
I zostawmy Motion lub Meca3D dla bardziej złożonych przypadków.
Plik SolidWorks (2018) jest załączony bez żadnej gwarancji ze strony jego autora...

M.Blt

PS: problem po weryfikacji operacji...
Podczas wczytywania złożenia, SolidWorks traci związek koincydencji początku wektora "ciężaru" ze środkiem ciężkości kreskowania.
Aby ponownie ustanowić połączenie, po prostu edytuj szkic1 części dynamicznej i zrekonstruuj geometrię ( lub Ctrl-B). To sprawia, że szkic opuszcza i ponownie ustanawia utracony zbieg okoliczności.
Mały kłopot, który zasługuje na pytanie o Lynkoa...

cavevin.zip
4 polubienia

Witam

W podanym przeze mnie przykładzie wymagana moc jest niższa, podobnie jak rozmiar części, który jest mniej ważny.

Wszystko zależy jednak od miejsca, które masz pod obudową.

Jeśli nie ma miejsca, to rozwiązanie zaproponowane przez @ m.blt  jest bardziej odpowiednie.

Jeśli jest klatka schodowa, a z boku jest miejsce na jeden lub dwa podnośniki, to proponowane przeze mnie rozwiązanie nie wymaga modyfikacji w celu wzmocnienia modelu  jak zaproponował @benoit_3 na swoim pierwszym zdjęciu i dostosowania go do większych sił.
Należy zauważyć, że dobry system proponowany przez @M.Blt nie pozwala na uwzględnienie problemu bezpieczeństwa w przypadku awarii zasilania. Siłownik elektryczny o małej mocy kosztuje mniej. Podobnie jak mała dźwignia zajmuje miejsce z tyłu obudowy, co oznacza zrobienie obudowy w ścianie, jeśli jest ściana ;-)
Ale w końcu @ m.blt odpowiada na początkowe pytanie (z solidworks do obliczenia, jaki wysiłek będzie potrzebny do podniesienia włazu).

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

Przetestowałem oba rozwiązania, pierwsze, to od zozo mp.

Otrzymuję wynik 1400N

W przypadku drugiego, od M blt,  podoba mi się system powrotu siły cylindra, ale ponieważ zamierzam pracować z cylindrem centralnym, muszę zostawić miejsce na zjazd po schodach, więc nie ma to zastosowania w mojej sytuacji

Podsumowując, zamówiłem butlę 200kg, żeby nie wpadał w panikę przy każdym wysiłku.

Zawsze jestem pod wrażeniem Twojej responsywności. Dziękuję Wam wszystkim

Twoje dwie odpowiedzi rozwiązały mój problem, ale mogę wybrać tylko jedną.
Więc zamierzam wybrać, który z nich zamierzam wdrożyć.

Miłego dnia i jeszcze raz dziękuję