Prosiłbym o poradę, jak łatwo wykonywać obliczenia w Solidworks Simulation dla stu konfiguracji tego samego pliku części.
Aby dać trochę kontekstu: jestem w trakcie opracowywania i standaryzacji nowej gamy produktów, a teraz muszę wykonać obliczenia wytrzymałościowe części nośnych, aby dostosować wymiary według różnych kryteriów.
Mam plik Solidworks z prostą geometrią, konfiguracjami zarządzanymi przez rodzinę części i sprawdzoną metodą obliczeniową w wielu poprzednich konkretnych badaniach, ale pomysł konieczności ręcznego tworzenia i konfigurowania wszystkich badań symulacyjnych trochę mnie przeraża.
Każde badanie będzie musiało wskazywać na inną konfigurację, używać różnych wartości obciążenia, a siatka będzie musiała również ewoluować w zależności od rozmiaru części. Robienie tego wszystkiego ręcznie będzie niezwykle żmudne, z niezerowym ryzykiem błędu, a obliczenia będą dość długie, gdy wszystko zostanie złożone.
Czy myślisz, że możemy to w jakiś sposób zautomatyzować, być może poprzez rodzinę części?
Dodatkowe informacje: Korzystam z oprogramowania SW14 Standard SP3 z programem Solidworks Simulation Professional.
Myślę też, że Tomalam, że makra mogą odpowiedzieć na każdą część problemu, ale muszę przyznać, że nigdy tak naprawdę się w to nie zagłębiałem. :(
@Coyote, kilka lat temu korzystałem z optymalizacji trochę w zaawansowanym treningu, ale jeśli moja pamięć jest prawidłowa, to tylko częściowo rozwiązuje mój problem, a niekoniecznie najbardziej bolesną część.
Z tego co pamiętam, optymalizacja zmienia wymiary na konfiguracji według różnych kryteriów. Jeśli chodzi o część optymalizacyjną, wiem, na czym się bawić, jest to dość łatwe (nawet jeśli trochę długie)
@gt22, znam porównanie wyników, ale moje konfiguracje nie reprezentują różnych wersji tej samej części, na której chciałbym porównać pomysły projektowe, ale różne części. Będziemy mieli części od 100g do może 100kg w końcu.
Tak naprawdę mój główny problem polega na tworzeniu, parametryzacji (obciążeń, siatki) i obliczeniach wszystkich badań (sto) bez konieczności ręcznego wprowadzania wszystkiego.
@ChatNoir, jeśli korzystasz z oprogramowania SW 2014, możesz teraz kontrolować nie tylko wymiary modeli, ale także wartości obciążeń; Celem jest stworzenie x scenariuszy, które zostaną obliczone automatycznie.