Zasoby obliczeniowe w wielu konfiguracjach

Witam

Prosiłbym o poradę, jak łatwo wykonywać obliczenia w Solidworks Simulation dla stu konfiguracji tego samego pliku części.

Aby dać trochę kontekstu: jestem w trakcie opracowywania i standaryzacji nowej gamy produktów, a teraz muszę wykonać obliczenia wytrzymałościowe części nośnych, aby dostosować wymiary według różnych kryteriów.

Mam plik Solidworks z prostą geometrią, konfiguracjami zarządzanymi przez rodzinę części i sprawdzoną metodą obliczeniową w wielu poprzednich konkretnych badaniach, ale pomysł konieczności ręcznego tworzenia i konfigurowania wszystkich badań symulacyjnych trochę mnie przeraża.

Każde badanie będzie musiało wskazywać na inną konfigurację, używać różnych wartości obciążenia, a siatka będzie musiała również ewoluować w zależności od rozmiaru części. Robienie tego wszystkiego ręcznie będzie niezwykle żmudne, z niezerowym ryzykiem błędu, a obliczenia będą dość długie, gdy wszystko zostanie złożone.

Czy myślisz, że możemy to w jakiś sposób zautomatyzować, być może poprzez rodzinę części?

Dodatkowe informacje: Korzystam z oprogramowania SW14 Standard SP3 z programem Solidworks Simulation Professional.

Z góry dziękuję.

Witam

Przez makro?!

Z drugiej strony, resztę zostawię prawdziwym profesjonalistom... ^^

1 polubienie

Witam

Jeśli masz program Simulation Professional, musisz użyć optymalizacji.

Kliknij prawym przyciskiem myszy zakładkę na dole (na przykład szablon) i rozpocznij badanie projektu!

Zajrzyj do pomocy lub jednego z samouczków na temat badań projektowych lub optymalizacji.

@+

2 polubienia

Cześć @ Chatnoir

Zobacz ten link

http://blogs.solidworks.com/solidworksfrance/2014/01/comparer-les-resultats-de-simulation-avec-les-configurations.html

@+ ;-)

2 polubienia

@gt22 porównanie jest możliwe dopiero po obliczeniu wszystkich konfiguracji, ale nie rozpoczyna to obliczeń dla każdej konfiguracji.

@+

Dziękuję za odpowiedzi.

Myślę też, że Tomalam, że makra mogą odpowiedzieć na każdą część problemu, ale muszę przyznać, że nigdy tak naprawdę się w to nie zagłębiałem. :(

@Coyote, kilka lat temu korzystałem z optymalizacji trochę w zaawansowanym treningu, ale jeśli moja pamięć jest prawidłowa, to tylko częściowo rozwiązuje mój problem, a niekoniecznie najbardziej bolesną część.

Z tego co pamiętam, optymalizacja zmienia wymiary na konfiguracji według różnych kryteriów. Jeśli chodzi o część optymalizacyjną, wiem, na czym się bawić, jest to dość łatwe (nawet jeśli trochę długie)

@gt22, znam porównanie wyników, ale moje konfiguracje nie reprezentują różnych wersji tej samej części, na której chciałbym porównać pomysły projektowe, ale różne części. Będziemy mieli części od 100g do może 100kg w końcu.

Tak naprawdę mój główny problem polega na tworzeniu, parametryzacji (obciążeń, siatki) i obliczeniach wszystkich badań (sto) bez konieczności ręcznego wprowadzania wszystkiego.

Teraz mały stażysta, aby rozpocząć 100 obliczeń... Nie? ;)

3 polubienia

@ChatNoir, jeśli korzystasz z oprogramowania SW 2014, możesz teraz kontrolować nie tylko wymiary modeli, ale także wartości obciążeń; Celem jest stworzenie x scenariuszy, które zostaną obliczone automatycznie.

@+

1 polubienie

jeśli jest tak, jak właśnie powiedziałeś, kawałki od 100 g do 100 kg

To jest

1. plus te same części
  2. plus te same referencje
  3. plus rodzina części
  4. plus ten sam configue

Znajdź więc prawo, regułę nauki

Nie będzie to łatwe, ponieważ nie te same parametry do kontrolowania

Opuszczam rozdanie, mija swoją kolej

@+ ;-)