Obliczanie siły potrzebnej do cylindra

Cze wszystkim

Próbuję dokładnie dowiedzieć się, jaka siła jest wymagana od cylindra na zespole.

Odpowiedzi na to pytanie odnoszą się do kalkulatorów, ale nie są one dla mnie przydatne, ponieważ część do podniesienia nie jest liniowa i jednorodna. Jest to dość złożona konstrukcja z "koszem" o wadze kilkudziesięciu kilogramów montowanym za pomocą czopa w określonym miejscu.

Niektórzy mówią o narzędziu do analizy ruchu, ale mam problemy z korzystaniem z tej funkcji i nie mogę znaleźć żadnego samouczka.

Czy ktoś ma jakieś informacje, które mógłby mi przekazać?

Dziękuję bardzo.

2 polubienia

Witam @Romée,

Jeśli Twój system jest mechanicznie modelowalny w 2D, wystarczy prosty szkic, który radzi sobie z problemem graficznie, bez potrzeby stosowania innych modułów lub aplikacji.
W przeciwnym razie musisz użyć narzędzia do symulacji mechanicznej...

Czy mógłbyś chociaż podać schemat swojego mechanizmu, aby ocenić problem?

Pozdrowienia.

1 polubienie

Zamieszczam zdjęcia z budowy. To na razie wszystko, co mam pod ręką. Cylinder znalazłby się na lewym końcu belki, aby umożliwić podniesienie zespołu.

Wykonanie modelu 2D jest całkiem możliwe, jeśli jest to dla Ciebie najlepsze rozwiązanie.

Dziękuję M.blt

solaris.pdf
solaris2.pdf

Na pierwszy rzut oka, nawet mając model 2D, musisz skorzystać z narzędzia do analizy ruchu. Czy jest zainteresowanie przebudową w 2D, a nie wykonywaniem analizy w 3D?

Jeszcze raz dziękuję.

Witam 

Moim zdaniem równanie siły w funkcji kąta byłoby łatwiejsze i szybsze niż symulacja  iteracyjna, ponieważ ruch jest raczej płynny (bez nagłych zmian lub wstrząsów...).  

1 polubienie

Nie mam pojęcia, jak zrobić takie równanie, dlatego odkrycie funkcji na solidworks bardzo by mi pomogło.

Czy to aż tak skomplikowane?

1 polubienie

Robię pewne badania, postępuje i nie powinno to być skomplikowane, po prostu będzie z dopełnieniem "solidworks motion" i (lub) "design study", więc jeśli nie masz tego modułu lepiej użyj równania, 

Witam

Gdzie znajduje się cylinder? Czy on strzela i gdzie?

Jeśli masa, która ma zostać podniesiona, to tylko szary równoległościan, łatwo jest poznać położenie środka ciężkości. Potem, jeśli dobrze rozumiem, jest to tylko podstawowe obliczenia ramienia dźwigni.

W przypadku cylindra liczy się maksymalny wysiłek związany z doborem rozmiaru.

Określ, czy jest to siłownik elektryczny (tak jest najłatwiej), czy pneumatyczny czy hydrauliczny, ale wszystko zależy od prędkości, która tutaj zakładam, że jest bardzo niska.

Pozdrowienia

Sprężyna gazowa zostałaby umieszczona w tym miejscu:

Jest to cylinder wspomagający ruch, wykonywany przez operatora, za pomocą uchwytu na prawym końcu żurawia.

Można go bez obaw umieścić w innym miejscu lub w inny sposób. Popraw mnie jeśli się mylę, ale cylinder musi być umieszczony tak, aby jego kierunek siły był styczny do obrotu wysięgnika w momencie, gdy siła jest największa. Innymi słowy, cylinder musi być prostopadły do żurawia, gdy musi on podnieść największy ciężar.

Posiadam Solidworks motion, więc mogę przeprowadzić prawidłową analizę ruchu, ale nie znam tego narzędzia i nie widzę, jak wykonać to obliczenie.

Jeśli zrobienie tego ręcznie jest proste, pójdę na to, ale znowu, nie jest to liniowe. Szary równoległościan ma środek ciężkości, który nie zawsze znajduje się pod osią podczas całego ruchu obrotowego. Rzeczywiście, przy około połowie obrotu dzwon styka się z podwójnym słupkiem, tuż pod głównym przegubem kulowym, a następnie zaczyna podążać za ruchem trzpienia. Nie wiem, czy ma to wpływ na obliczenia.

Ponieważ jest to pomoc w podnoszeniu, a nie "autonomiczny" podnośnik. Kalkulacja wydaje mi się bardziej wymagająca! Podnośnik musi być łatwy dla operatora, a więc tuż poniżej ciężaru podnoszonego zespołu , ale jeśli siła cylindra zostanie obliczona zbyt mocno, może nie utrzymać się w niskim położeniu.

Dziękuję, że przyjrzeliście się temu ze mną. To jest naprawdę fajne!

image_png.png

Witam

Oczywiście Twój system podnoszenia jest mechanicznie płaski. W rezultacie, badanie mechaniczne 2D na podstawie szkiców może być oparte na istniejącym modelu geometrycznym 3D .
Polega na skonstruowaniu szkicu w zespole w taki sposób, aby w prosty sposób zidentyfikować kluczowe elementy mechanizmu: środki łączące, kierunki, siły.
Następnie zastosuj kilka podstawowych zasad statyki "grafowej".

Szczegóły ewentualnego badania w załączonym zipie, w formie dokumentu Word oraz szablonu wykonanego za pomocą SW 2018.

Przyszedłem przeczytać Pańskie ostatnie uwagi na temat tego, że butla musi wspomagać operatora. Zmienia to nieco cel problemu, ponieważ chodzi o ograniczenie wysiłku, jaki musi on włożyć, aby zapewnić otwartość.
Do badania statycznego należy dodać wysiłek operatora (stały?) w celu wydedukowania prawa pomocy, jaką powinien zapewnić siłownik (a dlaczego nie zwykła sprężyna). Ramy twojego badania powinny być bardziej szczegółowe...

Biorąc to pod uwagę, zasady korzystania ze szkicu pozostają aktualne.

Pozdrowienia.

effortverin.mp4
effortverin.zip
2 polubienia

Dobry wieczór

Dwie uwagi po głębokiej refleksji ;o)
- sprężyna gazowa działa na zasadzie pchania, co nie jest zgodne z proponowanym przeze mnie schematem, w którym siłownik musi działać poprzez ciągnięcie, aby podnieść owiewkę. Układ geometryczny musiałby zostać przejrzany, aby działał przez pchanie;
- Jeszcze na podstawie mojego wykresu, działanie siłownika powinno zmniejszyć się o około 30% podczas podnoszenia, w przybliżeniu liniowo. Jednak siła sprężyny gazowej zmienia się niewiele w trakcie jej ruchu...

Dwa powody, które sprawiają, że sprężyna gazowa a priori się nie nadaje.
Dobrym pomysłem może być zastanowienie się nad użyciem prostej sprężyny do podparcia:
- lub sprężyna naciągowa cewki do wymiany cylindra. Pracuje poprzez ciągnięcie, a jego wysiłek zmniejsza się podczas podnoszenia;
- lub sprężyna skrętna zamontowana na łączniku obrotowym między ramą a ramieniem.

M.BLT

1 polubienie

W załączeniu znajduje się podejście do równania, 

Kąt w musi być bezwzględny dla delt większych niż 90

W przypadku cylindra rozsądnie jest więc umieścić go na górnej stronie, 

000.jpg
002-1.png
003-1.png
screenshot_20210830_051851.png
2 polubienia

Witam @ Romée

Sztuczka, którą często widzimy w odlewniach, gdzie warunki są bardzo lub zbyt surowe dla cylindrów, zastępuje się je ułożonymi w stos odważnikami wafli.

System ten ma również tę zaletę, że jest modułowy w przypadku zmiany operatora.

Fakt, że wysiłek nie jest liniowy, nie stanowi problemu, ponieważ możesz mieć przystanki, które ograniczają podróż niektórych naleśników.

Zrobiłem porównywalny system, ale ze sprężynami, gdzie mogę mieć niewielką zmienność podczas ważnego wyścigu. Ale moim zdaniem system przeciwwagi jest prostszy do wdrożenia, a przede wszystkim tańszy.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam 

W załączeniu znajduje się podejście z ruchem,

To narzędzie jest bardzo wydajne, bierze również pod uwagę zakłócenia, 

(Wykres jest odwrotny do wykresu w równaniu, ponieważ ruch jest odwrócony, z wyjątkiem efektu interferencji). 

verin_motion.pdf
verin_motion.avi
2 polubienia

Jeśli mogę tak powiedzieć, to co to za solaris? , mam wątpliwości że jest to kolektor słoneczny fotowoltaiczny ale geometria jest taka dziwna, 

@lynk dziękujemy! Zamierzam zrobić to jeszcze raz z wnioskiem. Przyznaję, że brzmi to śmiertelnie. Solaris to aluminiowy piec do formowania plastikowych skorup krzeseł.

Pozwala to na sprowadzenie formy na kółkach i opuszczenie piekarnika od góry.

@Zozo Zgadzam się z Tobą. Chciałem postawić ciężary na pierwszym miejscu. Pozwoliło mi to zmieścić się w granicach 500g. Ale to nie jest tanie! Taniej było zaopatrzyć się w sprężynę gazową od naszych dostawców, stąd dodanie tej sprężyny do modelu.

1 polubienie