Format objaśnień

Witam

W MEP dla otworów gwintowanych otrzymuję komunikat, że nie może znaleźć formatu objaśnienia, co oznacza, że nie informuje mnie, że jest to otwór M5, ale tylko Ø 5

W pomocy

Standardy nazewnictwa otworów w cudzysłowie

Wszystkie domyślne standardy dla objaśnień otworów (ANSI, ISO, Din itp.) są zdefiniowane w pliku tekstowym znajdującym się w katalogu instalacyjnym \solidworks\lang<language>\calloutformat.txt.

Jeśli potrzebne są pochodne normy wiercenia, należy je również zdefiniować w tym pliku.

Aby zdefiniować normę lokalizowania otworów pochodnych, należy:

Localisez et ouvrez calloutformat.txt.	
Copiez et collez le contenu décrivant la norme ANSI.
En utilisant uniquement des lettres majuscules, remplacez ANSI par le nom de la nouvelle norme dérivée dans cette section de texte copiée dans le fichier.

Tyle tylko, że nie mogę znaleźć lokalizacji

Wydaje mi się, że widziałem ten temat przechodzący ostatnio koło uba, ale nie mogę go znaleźć.

Proszę o małą pomoc

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

W moim poście znalazłem go tutaj:
C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english\calloutformat.txt
Jeśli to pomoże, przekażę Ci swoją:
calloutformat.txt (318.4 KB)

Powodzenia...

3 polubienia

Witam;

Temat dotyczący calloutFormats jest prawdopodobnie taki:

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam @a_eriaud

Dziękujemy za lokalizację!
Okazuje się, że mam ten plik w swoim komputerze w tym samym miejscu.
Porównałem plik .txt, a mianowicie twój i mój, i są one ściśle identyczne.
Swoją drogą, zabawne jest to, że ten plik powstał 4 lipca 2002 roku (to sprawia, że jesteśmy trochę młodsi)

Uwaga: Nadal mam problem! Muszę znaleźć w sieci sztuczkę, aby poprawnie to odłożyć. Na razie nie mogę znaleźć linku (GRrrrrrr)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @Maclane

Dziękuję, ale to nie jest wątek dyskusji, o którym myślę.

Z drugiej strony starałem się zobaczyć lokacje, o których mówisz!
Czy to wszystko???

Co masz na przykład

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj @Zozo_mp ;

Moje lokalizacje są w większości spersonalizowane (musiałbyś poprosić o zrzut ekranu od bardziej " tradycyjnego " użytkownika, aby wypełnić luki w niezdefiniowanych lokalizacjach:
Na niebiesko ścieżka prowadząca do mojego pliku CalloutFormar.txt...

Jeśli chodzi o lokalizację "Baza danych ulubionych Kreatora wierceń": wskazuje ona na " ulubione " pliki zadeklarowane bezpośrednio w Kreatorze wierceń...
image

Wszystko to prowadzi mnie do pytania pomocniczego:
Po ponownej instalacji Solidworks, gdzie został zadeklarowany cały zestaw narzędziowy/kreator wierceń?
Normalnie: " C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\Toolbox "

Uwaga: Zajrzyj do Eksploratora Windows, aby sprawdzić, czy katalog:
"C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS (2)"

nie będzie istnieć na twoim komputerze (w tym przypadku twoje przekierowania będą musiały zostać przekierowane do tej lokalizacji).
" (2) " oznacza nieprawidłową dezinstalację starszych wersji Solidworks.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam @Maclane

Najwidoczniej nie mam \SOLIDWORKS (2)

Kiedy do lokalizacji

On mi to mówi
image

Uwaga: Właśnie aktywowałem Przybornik w menu Start, ale nic to nie zmienia.

Myślę, że się poddam, o ile nie będzie mi to zbytnio przeszkadzać. To banalne utwory, do których ręcznie modyfikuję śmieciowe cytaty

Pozdrowienia

PS: między nami jestem lekko wściekły, że zapłaciłem za usługę instalacji w visiativ, aby osiągnąć ten wynik (nie byłem w konserwacji od końca grudnia 2021 roku)
:face_with_symbols_over_mouth:

1 polubienie

Cóż, musiałem zacząć od tych informacji ... jedyny raz, kiedy pozwoliliśmy Visiativowi ustawić jeden z naszych postów, był katastrofą... :rage: również.=> NIGDY więcej.

Spróbuj, aby rozpocząć " naprawę " instalacji Solidworks. Powinno to przywrócić kilka brakujących linków i plików.

… Powodzenia i powodzenia.

3 polubienia

Witam

Jeśli chodzi o problem z rysowaniem, calloutformat.txt rządzi symbolami w mdp i tylko mdp. Powinien być wskazany w lokalizacjach plików w opcjach systemu:
image

Osobiście mam specjalny, który zmodyfikowałem, symbolika w natywnym mdp Solidworks mi nie odpowiada.

Solidworks " naprawianie " nic nie zrobi, tylko zmarnuje Twój czas. Najprostszym sposobem jest przywrócenie ustawień, jeśli nie trochę bardziej brutalne, ale uważam, że jest to szybsze, Edytor rejestru i usunięcie rejestrów związanych z wersją Solidworks:

Komputer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\SolidWorks\SOLIDWORKS 20XX

Uważaj, aby nie usunąć górnego poziomu, spowoduje to uszkodzenie instalacji.

Jeśli chodzi o przebijanie ulubionych, jeśli nie zdefiniujesz folderu, tak, pojawi się błąd podczas próby zapisania ulubionego.

Osobiście nigdy nie miałem problemu z usługami Visiativ, bez problemu wykonali kilka instalacji dla różnych produktów Sldw.

4 polubienia

Innym rozwiązaniem: przed usunięciem lub zresetowaniem do profilu fabrycznego za pomocą klucza rejestru możesz spróbować sprawdzić, czy profil fabryczny rozwiązuje problem za pomocą solidworks RX.
W tym celu należy zamknąć solidworks.
Otwórz Solidworks RX, a następnie kliknij tam:

Zaletą mojego rozwiązania jest to, że jest ono nieniszczące przy starcie zgodnie z parametrami Sw są ponownie ładowane.
Jeśli to rozwiąże Twój problem, to dlatego, że istnieje uszkodzona opcja.
Albo szukasz, który z nich, albo resetujesz, usuwając folder reg zgodnie z zaleceniami @geoffrey.gaillard_2 .
Takie rozwiązanie pozwala sprawdzić przyczynę bez ryzyka pogorszenia problemu przez niewiedzę.

4 polubienia

Witam wszystkich i @ All

Wiem skąd w tym problem (uff)

Jako, że na tej stacji pojawiło się kilka kolejnych wersji, okazuje się, że były one w trakcie instalacji
SOLIDWORKS Corp
oraz SOLIDWORKS Corp 2022
Oczywiście czarodziej piercingu z 2022 roku wskazał na Corp zamiast CORP2.

Ponadto powinieneś wiedzieć, że jeśli coś dotknie Calloutformat, generuje Calloutformat_2

Nie trafił więc we właściwe miejsce (znakomity technik VISIATIV wszystko poprawnie ułożył i wszystko znowu działa).
Najwidoczniej nie jest to dobra opcja, aby zapisać SLDREG i odłożyć go z powrotem po instalacji, ponieważ przenosi wiele niewidocznych rzeczy (widocznych tylko w BDR)

Nie mogę powiedzieć nic więcej, bo to wykracza poza moje umiejętności!

Tak więc na moim laptopie HP poprosiłem o usunięcie wszystkiego i wykonanie czystej ponownej instalacji.
Tak więc wszystkie moje osobiste ustawienia będą musiały zostać odtworzone od zera.
To sprawi, że stracę trochę czasu, ale mam nadzieję, że nie będę miał więcej PB przynajmniej na tej maszynie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

PS: @geoffrey.gaillard_2
Format objaśnienia jest używany, gdy tylko klikniesz "Kreator wiercenia", wtedy również pojawił się komunikat o błędzie. Ponieważ zignorowałem wiadomość, udało mi się bez trudu zrobić w pokoju, ale oczywiście w MEP nie dostałem informacji takich jak Ø, typ, głębokość itp. A ja musiałem wszystko wypełnić w mano. (w pośpiechu to zrobiłem, ale to nie mogło trwać)

Gdyby wszystko zostało przywrócone, straciłbym mniej czasu na przepisywanie wszystkiego w MEP.

Pozdrowienia

Cóż, teraz bardzo zależy mi na wybraniu właściwej odpowiedzi.

3 polubienia