Używam solidworks 2014 i oprócz pracy jako tokarz zajmuję się również lutnictwem. Chciałbym wykonać formę 3D dna instrumentu muzycznego, aby móc później wykonać tę w obróbce 5-osiowej.
Chciałbym zrobić w prostokątnej platformie część kuli w okręgu w środku tej platformy.
Narysowałem swój prostokąt na grubości 25mm, a w środku okrąg o średnicy 320mm, w którym chciałbym wykonać usuwanie materiału o promieniu 1035mm. Ale jak po prostu usunąć materiał z koła?
Bierzesz płaszczyznę przechodzącą przez oś twojego okręgu 1 o długości 320 mm.
Na tej płaszczyźnie rysujesz okrąg 2 R1035 + linię do budowy z jednym końcem dołączonym do okręgu 2. Ten koniec znajduje się w miejscu spotkania z twoim kręgiem 1.
Następnie usuwanie materiału przez obrót. I powinieneś dostać to, czego chcesz.
Lub rysujesz swój okrąg 2 R1035 + współliniowa linia konstrukcyjna na swojej powierzchni prostokąta + bok 320 mm dla tej linii (co jest takie samo, jak przyjęcie średnicy koła 1).
Robiłem to inaczej, bo nie potrafiłem zrobić tego, co potrafiłem wytłumaczyć. Prześledziłem mój półprofil z boku, oś obrotu i szefa na obrót, nie jest to prostokąt, ale to tylko nieistotny szczegół.
Kolejny problem, na tej słynnej formie, narysowałem mój ostateczny płaski kontur , narysowałem krzywą pod moim pierwszym planem, a następnie za pomocą funkcji wytłaczania powierzchni stworzyłem powierzchnię o kształcie mojej krzywej, którą widzimy pod spodem.
Ale jeśli spojrzymy na kierunek szerokości, jest on prosty i chciałbym podobnie dać krzywą na szerokości, ale jak to zrobić z mojej nowej powierzchni?