Witam
Symuluję deformację kulistej skorupy jak części. Na podstawie różnych symulacji naprężeń chciałbym odzyskać nowy promień krzywizny kuli (najlepiej na wybranym fragmencie powierzchni).
Nie ma obaw o stworzenie czujnika wymiarów i wyświetlanie promienia krzywizny na wybranej części powierzchni, ale jak śledzić ewolucję czujnika po symulacji?
Dziękuję za pomoc
Cédric S
Witaj @cedric.siourakan
Cóż, nie wszystko zrozumiałem (zobacz, co jest podkreślone
[[ Nie ma obaw o stworzenie czujnika wymiarowego i wyświetlenie promienia krzywizny na wybranej części powierzchni, ale jak śledzić ewolucję czujnika po symulacji ? ]]
Uwielbienie! Po zakończeniu symulacji uzyskuje się stały wynik, a nie dynamiczny.
Czy możesz określić swoje potrzeby STP, zanim Covid spieprzy moje neurony.
Pozdrowienia
PS: kilka zrzutów ekranu ilustrujących to, co mówisz, na pewno byłoby mile widziane
Witam
Nazywam follow, to albo czujnik aktualizuje się po symulacji (nie dynamicznie), albo dodaję czujnik na zdeformowanej powierzchni.
Czujnik znajduje się na podzielonej powierzchni (niebieskie kółko)
A po symulacji zmienił się promień krzywizny, jak umieścić nowy czujnik na zdeformowanej części, czy upewnić się, że początkowy pomiar czujnika jest aktualizowany po symulacji?
Dziękuję
Cédric S
capteur_apres_simu.jpg
Dobry wieczór Cédric
Twój problem nie wydaje mi się prosty, ale możliwy do rozwiązania.
Co myślisz o następującym rozwiązaniu: Na swoim okręgu, który, jak przypuszczam, jest sztuczny, musisz zanotować nazwę, a raczej liczbę pewnej liczby węzłów. Możliwe jest śledzenie stanu węzła między dwiema symulacjami (istnieje narzędzie, które pozwala śledzić w szczególności jeden lub więcej węzłów).
Nazwy węzłów nie są łatwe do zmiany , chyba że całkowicie zaburzysz warunki części lub siatki, co nie wydaje się mieć miejsca w Twoim przypadku.
Więc to od Ciebie zależy, czy umieścisz liczbę węzłów, które chcesz być monitorowane, według nazwy. Dzięki temu można monitorować stan węzłów między dwiema symulacjami. Następnie możesz wyeksportować różne wersje w Excelu i porównać je, jeśli narzędzia programowe nie są dla Ciebie wystarczające.
Pozdrowienia
1 polubienie
Witam
Tak, taki pomysł przeszedł mi przez głowę, odbudowanie koła z 3 węzłów i odzyskanie promienia koła,
lub (co zrobiłem w międzyczasie) wygenerować zdeformowane ciało i zmierzyć promień na nowym ciele.
W każdym razie dziękuję za przyjrzenie się temu pytaniu.
Pozdrowienia
1 polubienie