Witam wszystkich,
Jesteśmy w trakcie wdrażania standardowego PDM i rozważamy przejście z serwera fizycznego na serwer wirtualny. Obecnie zainstalowałem i skonfigurowałem starą stację roboczą do wykonania kilku bardzo podstawowych testów i weryfikacji koncepcji. Mamy mniej niż 2 GB danych SolidWorks do zarządzania, a jednocześnie będzie maksymalnie 4 użytkowników.
W takim przypadku (serwer wirtualny), która konfiguracja powinna być preferowana?
Z tego co znalazłem w NET, dla SW PDM Standard 2019, oto serwer, o który myślę, że bym zapytał:
- Pamięć RAM: 16 GB
- Dysk twardy: 200 GB
- Procesor: 3,3 GHz, 4 rdzenie
- Windows Server 2016
- SQL Express 2014 lub 2016
- Czy są jakieś inne wymagania?
A co z kopią zapasową:
- Czy wystarczy kopia zapasowa VEEAM, czy muszę dodatkowo wykonać kopie zapasowe SQL i FileStore?
- Czy ta kopia zapasowa powinna być wykonywana lokalnie i ile miejsca zajmuje?
Jesteśmy na początku projektu, więc byłbym zainteresowany wszystkimi Twoimi radami dla początkujących ;)
Dziękuję
Witam
Posiadamy również serwer wirtualny dla PDM
Nasza konfiguracja jest prawie taka sama jak twoja i używa jej również 4 z nas.
Nie mamy żadnego szczególnego problemu. Musieliśmy tylko użyć programowalnych PRZEŁĄCZNIKÓW, aby kierować przepływem danych. Sieć miała tendencję do regularnego zwalniania (50 osób), ale od tego czasu wszystko jest w porządku.
Do tworzenia kopii zapasowych mamy "stary" serwer przekształcony w kopię zapasową dla kopii VM + jednostkę HDD dla pancernego sejfu.
Zaletą kopiowania maszyny wirtualnej jest to, że w razie potrzeby można ją bardzo szybko przywrócić. W tym samym czasie kopiowany jest kod SQL.
Najtrudniejszą częścią w końcu jest stworzenie maszyny wirtualnej i jej regularne zarządzanie.
Powodzenia
2 polubienia
Witaj @Todesco,
Świetnie, dziękuję za te informacje! Więc zaczniemy od tego bez obaw ;)
Mamy zespół, który administruje maszynami wirtualnymi, więc nie sądzę, żeby po tej stronie był jakiś problem... Będziemy jednak regularnie testować przywracanie kopii zapasowej, aby upewnić się, że działa!
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego dnia.