Karty PDM dla tych samych rozszerzeń zapisane w tym samym folderze

Witam

Jestem w trakcie tworzenia produktu/podrodziny produktu/drzewa produktu

Dla każdego z folderów produktu, podrodziny i produktu mam podfolder, który pozwala mi pogrupować dokumentację związaną z tą rodziną, podrodziną lub produktem.
image

Chciałbym pobrać w auto na karcie tych dokumentów w dwóch zmiennych informacje o folderach, w których te pliki są zapisane

np. - Umieściłem doc w folderze doc rodziny produktów, więc wartości dwóch zmiennych 1 i 2 z tego folderu " rodzina produktów " umieściłem w dwóch zmiennych 5 i 6 karty doc

: - Umieściłem doc w folderze doc w kategorii rodzina produktów, więc umieściłem wartości dwóch zmiennych 2 i 3 z tego folderu " podrodziny produktów " w dwóch zmiennych 5 i 6 mapy doc

: - Umieściłem doc w folderze doc product, więc umieściłem wartości dwóch zmiennych 3 i 4 tego folderu " product " w dwóch zmiennych 5 i 6 karty doc

Wykonałem mapę, która działa dobrze dla najniższego poziomu, korzystając ze zmiennych mapy danych folderu
image

Chodzi o to, że mapowanie różni się w zależności od tego, czy jest to produkt, rodzina podproduktów czy rodzina produktów, potrzebowałbym trzech różnych map, w których tworzę różne mapowanie. Jak na razie dobrze idzie...
Ale problem polega na tym, gdzie zapisać te karty?
Rzeczywiście, aby wszystkie foldery " dokument produktu " miały kartę, muszę zapisać kartę pdm w folderze head i tak samo jest w przypadku pozostałych dwóch kart.

Tak więc kończę z górnym folderem z trzema kartami ważnymi dla wszystkich folderów, co oznacza, że nic nie zadziała
Czy możliwe jest dodanie warunków innych niż rozszerzenie dla wniosku o kartę?
lub
Czy można dodać warunki do mapy:
jeśli zmienna X=A, to zmienna Y =foo
jeśli zmienna X=B, to zmienna Y=tata

Pozwoliłoby mi to na stworzenie pojedynczej mapy, która w zależności od tego, czy jest to dokument produktu, rodziny czy podrodziny, stosuje różne mapowanie.

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno, co bardzo by mnie zaskoczyło//

Witam
Miałem trochę problemów ze zrozumieniem, ale możesz zrobić sparametryzowaną mapę, która pozwala wyświetlać lub nie pola w zależności od wypełnienia innych pól.
Odbywa się to poprzez dodanie logiki poleceń do pola docelowego (można je po prostu ukryć lub wyszarzyć).
Po tak, dane mogą być sterowane przez inną zmienną za pomocą formuł wejściowych, jeśli znamy wartości, które zostaną wypełnione.

Witaj Cyrylu,

Więc co dokładnie robi logika poleceń, gdy pole jest ukryte, nadal jest obliczane lub nie?

Rzeczywiście, powiedzmy, że
jeśli X=1, to pokazuję pole 2 poniżej
Y=1
i chowam pole 3 poniżej
Y=2

i
jeśli X=2, to ukrywam pole 2 poniżej
Y=1
i pokazuję pole 3 poniżej
Y=2

Czy pole ukryte zakłóci działanie pola nieukrytego, ponieważ oba pola sterują wartością tej samej zmiennej Y?

Jeśli chodzi o formuły wejściowe, to nie wydaje mi się, aby możliwe było postawienie warunku JEŻELI, a jedynie połączenie wartości zmiennych

Tak, pole jest nadal wyliczane (używam go na przykład do ustawiania wartości na 1 lub 0 i pole jest ciągle ukryte).
W przypadku formuł wejściowych można tylko przetwarzać tekst, więc nie ma trybu warunkowego.
Warunek jest po prostu uzyskiwany przez samą formułę, która pozwala na tworzenie "aliasów".
Na przykład w naszym kraju:
%_Famille(Części mechaniczne z wyłączeniem blachy i tworzyw sztucznych=I20,Części blaszane=I23,Odlewy=I21)%
Pozwala to na wyświetlenie w polu I20, jeśli zmienna Family jest równa Części mechaniczne z wyłączeniem konstrukcji blachowej i tworzywa sztucznego.
Możemy więc z tego wyjść, jeśli znamy wszystkie warianty.
Linia jest łatwiejsza do wygenerowania w programie Excel, dzięki czemu można ją łatwo zmodyfikować, jeśli nastąpią zmiany.

1 polubienie

Dziękuję za te wyjaśnienia.
Nie sądzę, aby to działało w tym przypadku, ponieważ jeśli zostanie obliczone, nawet jeśli jest ukryte, ukryte pole będzie sprzeczne z nieukrytym.

dla aliasów też nie zadziała, ponieważ to, co chcę wyświetlić, to nie stała wartość I20 , I23 itp., ale wartość zmiennej folderu, w którym plik jest przechowywany

a nazwa danej zmiennej zależy od typu folderu
W przypadku dokumentacji projektowej przyjmiemy wartość zmiennej folderu 1
Dla dokumentacji w ramach rodziny produktów weźmiemy wartość zmiennej folderu 2
W przypadku dokumentacji rodziny produktów przyjmiemy wartość zmiennej folder 3

W takim przypadku nie ma innego wyjścia, jak mieć kartę w każdym folderze z różnymi zmiennymi.

1 polubienie

Cóż, znalazłem rozwiązanie mojego problemu.
Na koniec utworzyłem stan początkowy w moim przepływie plików " dokumenty produktu, rodzina produktów i podrodzina produktów "
Od tego początkowego kroku wykonałem trzy automatyczne przejścia, które w zależności od warunków ścieżki umieszczą wartość tej lub innej zmiennej w innej zmiennej.

Tak więc podczas archiwizacji pliku zdeponowanego w folderze produktu, var 1 = var 2
W związku z tym podczas archiwizowania pliku zdeponowanego w folderze rodziny produktów, var 1 = var 3
W związku z tym podczas archiwizowania pliku zdeponowanego w folderze należącym do rodziny produktów, var 1 = var 4

Zmienna 2, zmienna 3 i zmienna var4 są równe war2, war3 i zwar4 folderów, w których te pliki są przechowywane.

To daje mi to, czego chciałem, a mianowicie pojedynczą mapę dla różnych zagnieżdżonych poziomów folderów, ale która zachowuje się inaczej w zależności od poziomu rozważanego przez warunki " if "

Dziękuję za pomoc