Witam
Szaleję od 2 dni.
Stworzyłem sześcionoga (nazywanego również "Platformą Stewarta" przez naszych angielskich przyjaciół) na szczycie catia. Przeszedłem przez kinematykę DMU, aby animować całość.
Aby uczynić go tak uniwersalnym, jak to tylko możliwe, mam niewielką grupę parametrów, które definiują
- rozstaw dwóch cylindrów na dole
- rozstaw dwóch cylindrów u góry
- wielkość cylindra
- jego grubość
- kąt oddzielający drugą parę cylindrów od pierwszej na dole
- kąt oddzielający trzecią parę cylindrów od pierwszej na dole
- kąt oddzielający drugą parę cylindrów od pierwszej u góry
- kąt oddzielający trzecią parę cylindrów od pierwszej u góry
Dość złożony zestaw ograniczeń pozwala mi aktualizować całą geometrię i pozwala mi tworzyć sześcionogi mniej lub bardziej duże, zwarte, a nawet oparte na geometrii, która nie jest ani okrągła, ani trójkątna, jeśli dobrze się bawię.
A priori wszystko działa.
Mam część kocią na górze i na dole, niezależną, zwaną "plateau" (góra i dół), na której znajduje się 6 otworów, których położenie zależy od powyższych parametrów.
6 małych cylindrów na górze i na dole ma naprężenia, które blokują je w otworach.
Dla tych, którzy są na górze, jest to moment naprężenia: cylindry są zarówno "sztywne" w stosunku do całego talerza, jak i zgodne z "cylindrycznym złączem" z otworem. O dziwo, działa bardzo dobrze.
Kolejna niespodzianka, na dole z drugiej strony, chęć systematycznego tworzenia takiego systemu powoduje błąd "zbyt duże ograniczenie". Zdefiniowałem więc na dole "przegub obrotowy", który blokuje przemieszczenie cylindra w otworze. Kąt jest ustawiony jako "kontrolowany" i oczywiście nie mogę dotykać elementu sterującego. Jest brzydki, ale znowu, działa idealnie. Myślę, że użycie tej samej sztuczki co powyżej nie działa, ponieważ moje cylindry mogły zostać przez pomyłkę narysowane z ogniwami w squetches, a ja prawie nie mam czasu ani nawet potrzeby, aby to poprawić.
Korpus cylindra i jego rura są przymocowane do widełek za pomocą sztywnych połączeń.
Widełki działają z "revolute" bez dołączonego sterowania
Wreszcie korpus cylindra i jego rurka są połączone ze sobą za pomocą "cylindrycznego złącza" <===== TU MAM PROBLEM
Kończąc opis, posiadam 6-osiowe "ramię", ukryte, przymocowane do górnego talerza za pomocą sztywnego przegubu, na którym zamocowane są regulatory ruchu sześcionogów. Niski pokład jest zakotwiczony, z drugiej strony podstawa mojego ukrytego ramienia jest przymocowana do dolnego pokładu za pomocą sztywnego przegubu.
wszystko działa dobrze
Z tym, że gdy próbuję zaktualizować ustawienia, zmusza mnie to do odświeżenia w dwóch miejscach, biorąc pod uwagę złożoność linków:
Z jednej strony muszę dokonać aktualizacji w "Assembly Design" i zazwyczaj nie stanowi to problemu, o ile oczywiście nie wstawiam absurdalnych parametrów.
Następnie, aby wszystko było możliwe do animacji, muszę również odświeżyć "kinematykę DMU".
I tam, systematycznie, mam przyjemność odnotowywać, że moje cylindryczne stawy nie wystarczają, aby zablokować werryny
na końcu aktualizacji, zamiast być gniazdem w rurze
Zaczynają się naprzeciwko siebie. co w istocie jest rozwiązaniem, które nie jest sprzeczne z żadną z moich innych zasad!
Z wyjątkiem oczywiście tego, że totalnie się zderza, ale to Catia się tym nie przejmuje.
Nie widzę, co zrobić, aby rozwiązać problem. Nie widzę, jakie ograniczenie mógłbym dodać, aby rozwiązać problem.
Jeśli umieszczę ograniczenie przesunięcia dwóch powierzchni (na przykład na moich dwóch górnych i dolnych jastrychach), zablokuje ono cylindry, a tym samym całe urządzenie.
Jeśli umieszczę ograniczenie kąta, nie ma to wpływu na "kierunek", między 0° a 180°, a zatem otrzymuję ten sam wynik.
Jestem całkowicie suchy. To jest g**** niemożliwe w moim modelu, jeśli nie widzę na razie najmniejszego rozwiązania
Jakieś pomysły?
Przypisałem również wartości graniczne (od -60° do +60°) moim "rewolucjonalnym" połączeniom moich jastrychów, aby (teoretycznie) zmusić je do tego, aby nie były w stanie "zawrócić". Ale tak naprawdę domyślam się, że jeśli to działa, gdy animujesz go bez aktualizacji (chappes dobrze się "blokuje"), gdy musisz odświeżyć, ponieważ wydaje się, że zaczyna się od 0, nie ma już odniesienia do ograniczania tych limitów. + - 60° działa równie dobrze w drugą stronę, więc obraca wszystko w kółko.
To samo dotyczy prawie wszystkich nadmiernych ograniczeń, które udało mi się rozważyć: w końcu nic nie stoi na przeszkodzie, aby funkcjonowały one tak samo "normalnie", jak i całkowicie do góry nogami.
Suszę, chodzę w kółko z moim sześcionogiem przemienionym w dwie urocze arraignée. I oczywiście prace nie się do przodu:)
Na moim etapie biorę każdy dobry pomysł: Mam nadzieję, że znajdziesz (pomysły), bo kompletnie pękam, a dwa dni spędzania nad tą małą spleśniałą rzeczą zaczynają atakować moje nerwy!
Pozdrowienia.