Cze wszystkim
Nowe pytanie do społeczności,
W moim zespole chciałbym ograniczyć jedną odległość względem drugiej
Jak na razie nic szalonego...
Lubię co:
Weźmy właz, który otwiera się pionowo z systemem przeciwwag
Chcę automatycznie ograniczyć odległość między podłogą a przeciwwagą na podstawie niewielkiej odległości między drzwiami a podłogą
W pozycji zamkniętej: G/przeciwwaga = 800 i drzwi/gat = 0
W pozycji otwartej: G/przeciwwaga = 0 i drzwi/brama = 800
(wartości losowe)
Wiem, jak to zrobić, przechodząc przez sceny, co pozwala mi kontrolować montaż z pożądanymi ograniczeniami
Tylko ja bym chciał to zrobić w swoim montażu, żeby łatwo żonglować tymi wartościami
Edytowałem wiele wartości, ale nie mogę znaleźć odpowiedniej funkcji do użycia dla połączonego... Będę potrzebował funkcji "SI" na excelu ;)
Z góry dziękuję
1 polubienie
Witam
Nie znam Catii, ale czy nie da się tego zrobić za pomocą równania??? Klikasz dwukrotnie, że chcesz połączyć i usuwasz żebro i umieszczasz =, a następnie klikasz po drugiej stronie. Czy kiedykolwiek próbowałeś???? Cóż, jeśli działa tak jak w Solidworks
1 polubienie
Tak, taki jest pomysł, ale pierwsze kursy = 0, podczas gdy drugie = 800 i na odwrót.
To właśnie utrwalenie się tego stanu sprawia mi problemy. Nie wiem, czy wyrażam się bardzo jasno
1 polubienie
Tak, musisz zrobić wymiar bouble, w jednym 800 i 0, a w drugim 0 i 800 i połączyć je, krzyżując je między jednym funkcjonalnym 800 a drugim, nie w ten sposób, że gdy zmodyfikujesz funkcjonał, drugi zrobi odwrotnie dobrze, jeśli dobrze zrozumiałem, czego chcesz...
1 polubienie
Tak, taki jest zamysł. Jak je połączyć, krzyżując je, czyniąc z nich pilota?
1 polubienie
Czy możesz zrobić mi sitodruk czegokolwiek chcesz??? Nie możesz zrobić dwóch żeber??? Powiedzmy, że 700 i 100, a dla drugiej strony oceniasz na odwrót, ale także zaczynając od 700 i 100, a następnie łączysz ze sobą 700. Jeśli chcesz, zostaną one odwrócone...
1 polubienie
Witam
Do spełnienia warunku "Jeśli" potrzebny jest warsztat KWA (Doradca Wiedzy)
Jeśli nie masz tego warsztatu, istnieje możliwość włączenia/wyłączenia
Zobacz temat TUTAJ
http://www.lynkoa.com/forum/3d/relation-entre-les-parametres-catia-v5#answer-486346
Edycja: poprzedni temat pokazuje metodę na wiązaniach szkicu, ale jest tak samo jak na metodzie montażu (bawimy się aktywacją, dezaktywacją i warunkiem (nie)).
Re Edit: aby uzupełnić z wieloma wartościami, możesz mieszać z powiązaniem parametru użytkownika i stanu aktywacji (w załączonym filmie używam parametru wielokrotnego wyboru typu tekstowego.
boolean-en.mp4
1 polubienie