CATIA V5 Tworzenie fragmentarycznej kuli

Witam

Zaletą tworzenia implantacji szwów w szkielecie jest skierowanie ogniw tylko z części do szkieletu, a nie posiadanie połączeń między częściami.

Szukałam szwów, w tym samym miejscu są dwa różne kawałki (to nie może być normalne)

Do wycinania ściegów służy prostszy zintegrowany ze szkieletem.

Aby wykonać rury, sprawdź, kiedy wykonujesz wytłoczenie szkicu, wypróbuj opcję (Pogrubienie).

Załączyłem również zdjęcia

piquages.7z

Zorientowałem się w szkielecie. Stworzyłem publikacje, które skopiowałem z linkami w różnych częściach zespołu (powłoki + rurki).

Używam tych markerów do robienia w muszlach, działa idealnie. 

Robię okrąg dla mojej rurki, umieszczając ją z tymi oznaczeniami i wykonując wytłaczanie do następnego, pojawia się komunikat o błędzie "nie można określić limitu typu "do następnego" dla pierwszego komponentu bieżącego korpusu części"

Mam wrażenie, że chcę, aby moje części były oddzielne, ale jednak ze sobą połączone.

Witam, to normalne, wyciągnięcie, które chcesz wykonać, jest pierwszą operacją woluminu w twoim  pliku, więc nie ma "następnego" (co oznacza, aby przejść do następnej geometrii (bryły) w jednym kierunku).

W Twoim przypadku musisz podejść do powierzchni i wybrać powierzchnię importowanej kuli z linkiem w powyższym zestawie geometrycznym.

REDAGOWAĆ:

Twój szkielet nie znajduje się we właściwym miejscu, powinien  znajdować się na górze tego, co pilotuje, jest  przechowywany w komponencie sfery, byłoby w porządku,  gdyby ogniwa nie wychodziły  z komponentu sferycznego, aby napędzać inne części.

Radzę być rygorystycznym, trzeba zmienić nazwy elementów na nazwę dorozumianą (za jakiś czas trudno będzie zapamiętać, że Symetria .3  to sferyczna powierzchnia " Środkowego Dolnego Bieguna").

Bądź ostrożny, istnieje kilka inaktywowanych formuł, jeśli nie jest to dobrowolne (kontrolowane), muszą zostać zniszczone.

Istnieje również 6 domyślnych tabel parametrów ?

Wiele importów z linkami znajduje się poza kontekstem tworzenia ich linków.

Wiele formuł odwołuje się do tego samego parametru  , w takich przypadkach istnieje funkcja " Równoważność ", która jest bardzo przydatna.

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/catia-v5-fonction-equivalences

Dziękuję za wszystkie te wskazówki.

W międzyczasie udało mi się rozwiązać problem. Właściwie przerobiłem prawie cały montaż, ponieważ edytując formuły (chyba) zerwałem połączenia ze szkieletem. Wygląda na to, że problem został rozwiązany. Wszystko, co muszę zrobić, to zrobić usztywnienie między każdym słupkiem i, jeśli mam odwagę, schody wejściowe (to może być inna historia).

Nie mógłbym być bardziej świadomy przybliżonego rygoru mojej mieszanki Catia. Dzięki eksperymentom zaczynam rozumieć powiązania między elementami i zaczyna to działać tak, jak chcę. Problem w tym, że zacząłem grę, nie wiedząc tak naprawdę, co robię... Nie jest więc zbyt rygorystyczny. 

Zamierzam powstrzymać się od przesuwania mojego komponentu sferycznego w folderach, boję się, że zespół już go nie rozpozna i będę musiał zacząć wszystko od nowa. 

Usunąłem też tabele parametrów, zobaczyłem w międzyczasie jak to zrobić. Na koniec utworzę wszystkie moje parametry w pliku szkieletu, a one będą sterować zarówno wymiarami szkieletu, jak i złożenia. Myślę, że metoda jest trochę nudna i niezatwierdzona, z listą parametrów tak długą jak moje ramię, ale testowałem 2, 3 razy, wydaje się, że działa. Wydaje mi się, że zauważyłem relacje, których nie należy dotykać przy montażu, te, które dotyczą wymiarów szkieletu. Będę uważał, żeby go nie dotknąć. 

1 polubienie

Rzeczywiście, jeśli przesuniesz część szkieletową pod zespół główny, będziesz musiał przedefiniować wszystkie linki kontekstowe