Catia v5 - przenieś wymiar 3d na rysunek (rysunek)

Witam

Używam Catii V5 R21.

Muszę wykonać rysunki plików 3D już pokazujące wymiar w formie adnotacji. .

Wydaje mi się, że został wykonany z modułem "3D Functional Tolerancing and Annotations".

Czy Twoim zdaniem możliwe jest odzyskanie tych adnotacji w 3D, aby podczas generowania rysunku pojawiły się wymiary i nie musiałem powtarzać zadania, które zostało już wykonane?

Z góry dziękuję za pomoc

Joan

1 polubienie
Witaj, musisz użyć polecenia automatycznego generowania wymiarów. Zobacz ten link:

http://catiatutorial.free.fr/cotation2.html

Zobacz ten link

http://www.iutalencon.unicaen.fr/enseignants/sfournier/Intranet/Initiation%2520Catia/3%2520MISE%2520en%2520plan%2520sous%2520CATIA%2520V5.pdf

Powiązania są aktywne dla wymiarów między częścią kota a sitem w planie 

Wszystko jest powiedziane w tym linku 

@+;-))

Czy masz zrzut ekranu dla Savor jakiś rodzaj strony

Dziękuję

@+ ;-))

Witam, nie jestem świadomy, że jestem w stanie pobrać "Wymiary" (adnotacje 3D utworzone w FTA) w CATDrawing, używamy do tego modułu:

Układ 2D do projektowania 3D

Spóźniona odpowiedź: podobał mi się śnieg (bez telefonu komórkowego i komputera), tylko narty

Redagować:

Nie mam tego modułu tylko FTA więc obraz pochodzi z dokumentu DS

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Automatyczne wymiarowanie nie powoduje pobrania tych adnotacji.

Oto przykład.

Chciałbym pobrać wycenę wykonaną za pomocą modułu FTA i przenieść ją bezpośrednio na mój rysunek.

Nie znam zalecanego modułu: "Układ 2D do projektowania 3D",

Szukam samouczków w sieci, aby sprawdzić, czy są przydatne.

Z góry dziękuję za opinie na ten temat

Cześć @ Joan Roussel

za pomocą narzędzia do ramek określa się, że można odzyskać wymiary 3 D, ale nie wszystkie są możliwe do odzyskania ;-(

Zobacz między innymi ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/presentation-rapide-des-outils-de-manipulation-catia-v5

Znajdziesz wiele wyjaśnień

w tym przeniesienie wymiarów z 3D na plan

Miłego dnia

@+ ;-))

Witam

gt22 polecenie automatycznego generowania pobiera wiązania szkicu, wartości wyciągnięcia, wartości kieszeni itp., ale nie wymiarowanie 3D wykonane z modułu FTA.

Moduł FTA służy do bezpośredniego wymiarowania 3D, a wymiar (PMI) można zapisać w pliku Step lub w przeglądarkach (3dxml itp.).

Ograniczeniem tego wymiaru jest to, że w przeciwieństwie do planu, w którym każdy utworzony widok ma zdefiniowany wymiar. Odczytanie modelu 3D z wymiarem FTA nie gwarantuje, że użytkownik końcowy znajdzie wszystkie Twoje wymiary (ukryte na przykład na dnie studni)

W tym celu dostępne są dodatkowe moduły do tworzenia przeglądu 3D (rodzaj sekwencji tablic (widoków)) oraz Układ 2D do projektowania 3D,  który rejestruje punkty widzenia tak, jakby był to plan 2D

Witam

Wymiar FTA można pobrać w CatDrawing nawet bez modułu

Układ 2D do projektowania 3D

Używamy ikony widoku 3D, a następnie wybieramy widok FTA na 3D

Z drugiej strony nie udało mi się odzyskać widoków (sekcji).

Odzyskany widok nie przecina bryły (zawsze można dodać kropkowane linie)

Dla widoków z przodu, z boku itp. brak PB (widoki są skojarzone, wymiar również)

Redagować:

Sztuczka polegająca na pobieraniu widoków FTA (sekcja)

Tworzymy widok z 3D, tworzymy przekrój w CatDrawing, a następnie kopiujemy i wklejamy wymiar FTA do przekroju 2D