Mam pytanie dotyczące materiałów w Solidworks: Muszę obliczyć środek ciężkości zestawu, który zawiera wodę, do końca >>bryły Solidworks
Z drugiej strony muszę "napełnić" swój zespół wodą, problem polega na tym, że nie mam materiału "Woda". Bez wody wynik będzie zły, a zatem bezużyteczny.
Ważne jest dla nas, aby znać ten środek ciężkości, jest to zespół montowany na obrotowo i musi być aplomp.
Powiedziałbym, że nie ma potrzeby tworzenia ani posiadania materiału wodnego... chyba, że chcesz wykonać obliczenia symulacyjne lub musisz mieć współczynnik Poissona, moduł Younga... ale nie jestem pewien, czy to przydatne...
Domyślnie szablon dokumentu musi być zdefiniowany z gęstością materiału 0,001 g/mm^3... co z pamięci odpowiada 1kg/litr... Myślę, że to gęstość wody... -_-
Teraz, jeśli tak się nie stanie i jeśli materiał jest ustawiony domyślnie, po prostu usuń materiał... , aby przejść do właściwości dokumentu i wypełnić :) gęstości
Witam, możesz po prostu przypisać masę wartości objętości do tego ciała bez zawracania sobie głowy tworzeniem materiału. Masa zostanie przypisana do cdg ciała ...
Obawiam się, że nie rozumiem! Czy możemy przypisać do pomieszczenia "zawierającego" (na przykład zbiornika) materiał z tym, co go charakteryzuje (w tym przypadku gęstość), a także, wciąż w tym samym pomieszczeniu, inny materiał, który można by nazwać "Wodą"? Nawet jeśli utwór jest "multikorporsem", mam wątpliwości!
Osobiście, jeśli całość, o której mówimy, jest montażem, to pokusiłbym się o dodanie pracy o nazwie "Zawarta Woda" i związanej z materiałem "Czysta Woda w temperaturze 20°C" o gęstości o takiej samej gęstości jaką znamy. Mniej obaw dotyczyłoby ewentualnego zarządzania poziomem wody, a także posła do PE (Planowania). Finalnie całość jest zamontowana na czopie, więc domyślam się, że zawierające ją części obracają się wzdłuż osi. Woda też?
Raczej zgódź się tylko na wypełnienie gęstości wody zamiast tworzenia materiału (jeśli nie masz go w bibliotece, jak pokazano @ACO). Dostęp do niego można również uzyskać z narzędzia Właściwości bryły.
Jeśli chodzi o posiadanie wielu materiałów na części @caronmaxime wielobryłowej, jest to możliwe od kilku wersji SW. Przejdź do folderu treści woluminów i kliknij prawym przyciskiem myszy jedną z treści. Z tego miejsca można przypisać do niego inny materiał niż ten, który został wprowadzony dla całej części.
Jeśli chodzi o współczynnik ryby, potrzeba 1 l wody na 1 cm dorosłej ryby w słodkiej wodzie i 5 l wody na 1 cm ryby w wodzie morskiej, zrozumieją to tylko akwaryści. OK, wychodzę... ;-D
Tak, możemy przypisać gęstość do objętości zawierającej, ale aby to zrobić, musimy ją reprezentować za pomocą ciała objętościowego, któremu nadajemy tę właściwość. Jeśli chodzi o ruchy, to już inna historia, to od Ciebie zależy, czy zmienisz objętość swojego ciała (zawartość) w zależności od pozycji pojemnika.