Inny skoordynowany środek ciężkości i środek ciężkości?

Z SolidWorks 2024:

Podczas pomiaru " Właściwości masy " na zespole uzyskuje się współrzędne środka ciężkości, a jeśli zaznaczone jest pole wyboru " Utwórz funkcję środka masy ", punkt środka masy jest tworzony po zamknięciu pomiaru " Właściwości masy ".

Jeśli zmierzę współrzędne środka masy i porównam je z wartościami współrzędnych środka ciężkości uzyskanymi podczas pomiaru w " Właściwościach masy "; Otrzymuję różne współrzędne.

Dlaczego mamy różne współrzędne środka ciężkości i środka masy?

Witam @Marc_JIMENEZ i witam.

Po prostu dlatego, że środek masy i środek ciężkości to nie to samo.

Odsyłam Cię do tego artykułu:

5 polubień

Chciałem to powiedzieć :wink:

3 polubienia

Dlaczego SolidWorks nie udostępnia funkcji tworzenia środka ciężkości?

Podczas pomiaru " właściwości masy " uzyskujemy środek ciężkości, ale nie dokonujemy żadnej parametryzacji pola grawitacyjnego (kierunek, wartość itp.), więc na czym opiera się to obliczenie?

Mylisz się, a raczej Solidworks Cię oszukuje, gdy wykonujesz obliczenia " Właściwość masy " to środek masy jest wymiarowany.
image

Jeśli chodzi o pojęcie " środka ciężkości ", to jest to raczej kwestia złego tłumaczenia / konwencji mechanicznej (patrz błędna nazwa).

Edit: Nie widzę związku z funkcją Center of Symmetry... Pracujesz nad idealną kulą?

2 polubienia

Środek ciężkości jest zdefiniowany przez pole grawitacyjne. To pole grawitacyjne jest oczywiście związane z masą, ale środek masy może być przesunięty w stosunku do środka ciężkości. Zobacz artykuł wskazany przez @Sylk

Rzeczywiście, gdy klikniemy <Zastąp właściwości masy> współrzędne XYZ odpowiadają współrzędnym środka ciężkości.
==> Niewłaściwe użycie języka lub niejasność

A po angielsku, co to mówi? Mówię to, ponieważ widziałem tak wiele pokręconych tłumaczeń wykonanych we Francji przez borsuki, które nie rozumieją, co tłumaczą.
Zazwyczaj w filmach. Tłumaczenie " 10% prędkości światła " jako " 10% roku świetlnego " w Transformers... Kiedy przeliczymy jednostki prędkości przez jednostki odległości, sięgamy dna... Niech żyje Francja.

przepraszam, pomyliłem się, pisząc... Chodziło mi o środek ciężkości (a nie symetrię...)

W języku angielskim jest napisane " środek masy " i " środek ciężkości ". DS lubi kultywować niejasności, a nawet nieprecyzyjność, dobrze rośnie w ich królestwie :european_castle:

1 polubienie

Oto zrzut ekranu wyjaśniający mój problem...
Na niebiesko współrzędne środka masy, a na czerwono środek ciężkości.

(przepraszam, że muszę ukryć podgląd 3D)

Muszę sprawdzić na swojej stronie ale wydaje mi się, że:
Współrzędne środka masy są względne w stosunku do początku układu współrzędnych zespołu
Jeśli chodzi o współrzędne tego, co Solidworks nazywa środkiem ciężkości, jest ono względne w stosunku do środka ramki ograniczającej.
Chyba, że to tylko problem z odbudową...

1 polubienie

Dobrą wiadomością jest to, że wartości są różne, co zwykle dowodzi, że są to rzeczywiście 2 różne rzeczy, nawet w SW.

Bardziej niejednoznaczne jest to, że moment bezwładności dotyczy środka masy, ale po nim następują wartości CoG...

2 polubienia

Po kilku testach okazuje się, że różnica we współrzędnych między dwoma " centrami " wynika z rekonstrukcji.
Środek " ciężkości " wymaga rekonstrukcji.
Natomiast środek masy wydaje się być przeliczany przy każdej zmianie.
=> Solidworks 2022

3 polubienia

Myślę, że to @Maclane nasz wielki zwycięzca tego dnia.
SW zarządza tylko środkami masy (ponieważ nigdy nie mówimy o grawitacji w SW, chyba że przejdziemy do symulacji).
Tak więc nazwa środek ciężkości we właściwościach masy jest błędna: jest to środek masy.
To stażysta odpowiedzialny za tłumaczenie nawalił sprawę: po angielsku jest OK:

3 polubienia

Och, dziękuję @froussel w końcu miałem rację...

CQFD (Język do spraw walki z piłką) :triumph:

3 polubienia

W efekcie pojawia się niespójność...
(A ponieważ w Internecie dowiadujemy się o dwóch centrach (masie i grawitacji...), poddaje to w wątpliwość informacje, które otrzymujemy za pomocą tych pomiarów.)

Ok, to byłby błąd w tłumaczeniu,
Normalnie więc powinniśmy mieć te same dane kontaktowe. Z tym, że mam różnice...??

@Marc_JIMENEZ Masz na myśli to, że nadal występują różnice współrzędnych między dwoma " centrami " nawet po całkowitym przebudowaniu komponentów zespołu?
Z moich własnych doświadczeń wynika, że współrzędne są identyczne po odbudowaniu zespołów (Ctrl + Shift + Q, a następnie Ctrl + Q)...
Przypadki, w których dwie współrzędne są różne:

1. Jeden lub więcej komponentów ma środek masy wymuszony ręką.
  2. Co najmniej jeden składnik jest/jest obwiednią.
  3. Jeden lub więcej komponentów to import 3Dconnect, który nie jest przekształcany w Solidworks.
  4. Jeden lub więcej komponentów jest zmuszanych do przejścia w tryb " świetlny". 
  5. Co najmniej jeden komponent pozostał na powierzchni z błędami.
2 polubienia

Witam

Masa ciała jest proporcjonalna w każdym z punktów, które ją tworzą, do gęstości lokalnej. Jego masa zależy od gęstości masy, która jest iloczynem gęstości i grawitacji w rozpatrywanym punkcie.
Jeśli pole grawitacyjne można uznać za jednolite, środek masy Gm i środek ciężkości Gg są mylone. Biorąc pod uwagę skalę obiektów, którymi manipulujemy za pomocą Solidworks, myślę, że możemy uznać, że Gm i Gg to jeden i ten sam punkt.

Jest jeszcze trzeci punkt, którym jest środek objętości Gv, który zależy tylko od geometrii ciała. Jeśli materiał jest jednorodny, myli się go ze środkiem masy. To właśnie ten punkt Gv jest wyznaczany przez SW, podobnie jak objętość V ciała i jego " momenty bezwładności objętościowej Iv ".

Znając gęstość materiału, którą przyjmuje za jednolitą, wystarczy, że SW pomnoży objętość V i bezwładność Iv przez gęstość, aby zaproponować własności masy ciała.
Termin " środek ciężkości " na tej stronie jest mylący.
Rozróżnienie tych różnych punktów ma sens tylko w skali planety w polu przyciągania sąsiedniej planety. I znowu...

Jeśli chodzi o wyjaśnienie znalezionej przez @Marc_JIMENEZ rozbieżności, nie widziałem nic na testowanych przeze mnie zespołach. Najlepiej zajrzeć do SW: pole " Dołącz ukryte elementy" nie jest zaznaczone. Czy w zespole mogą znajdować się ukryte części?

Pozdrowienia.

3 polubienia

I tak, tysiąc przeprosin... Mam ciało, które było ukryte (złoczyńca...) :smile:

Przynajmniej pozwoliło nam to na kultywowanie siebie... i znaleźć błędy w tłumaczeniu... :slight_smile:

Dziękuję Wam wszystkim

2 polubienia